keskiviikko 10. lokakuuta 2018

Pikantti katkarapuherkku


Maanantai piti olla sadepäivä, vaan ei sitten satanutkaan. Se piti olla myös pelipäivä, muttei ollut sitäkään. Sen sijaan siitä tuli puhtaasti lepopäivä. Ruokakin oli kotiruokaa, joka nautittiin pation varjossa. Alkupalat, tai itse asiassa vähän niin kuin välipalan esittelin jo edellisessä kirjoituksessani. Sitten kun ne oli nautittu, ja niiden jälkeen vielä pihallakin istuskeltu, oli aika kipaista keittiöön tekemään nopea, mutta herkullinen päivän pääateria. Katkarapukasaria riisin kera. Ihan tuli 80-luku mieleen. Silloin oli katkarapukasari kova sana. Hyvältä se maistui vieläkin.
Katkarapukasari
(2-3:lle)
 
oliiviöljyä
½ isosta sipulista (täkäläiset kovin suuria)
4 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyreetä
tulista paprikajauhetta (pimiento molido picante)
0,75 dl kuivaa valkoviiniä
1 tlk tomaattimurskaa
½ kalafondi
½ sitruunan mehua
mustapippuria
200 g katkarapuja
suolaa (tarvittaessa)
persiljaa
Pikanttia paprikajauhetta, Espanjan lahja maailmalle!


Sulata katkaravut pussin ohjeen mukaan. Kuumenna oliiviöljy kasarissa. Lisää sipulit ja kuullottele hetki. Lisää tomaattipyree ja paprikajauhe, joista jälkimmäistä mielellään ensin varovasti, omaan suuhun sopivaa tulisuusastetta tavoitellen. Myöhemmin sitä voi vielä lisätä, jos tarvis. Lisää valkoviini, ja kiehauta. Lisää tomaattimurska, kalafondi ja sitruunanmehu. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Kiehuta kastiketta muutaman minuutin ajan. Kun kastike tuntuu ja maistuu valmiilta, lisää kohmeiset katkaravut. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi, mutta sen enempää ei tarvitse enää kiehutella. Tarkista vielä suola, ja lisää silputtu persilja.

Tarjoile keitetyn riisin kanssa. Täkäläisestä kaupasta löysin sellaista ihmeriisiä, jota ei paketin mukaan voi keittää ylikypsäksi. Espanjankielen taitoni ei riitä sen selvittämiseen, mihin tämä perustuu. Sopivan kypsää tuli, tosin en sitä yliajalla kiehuttanutkaan.
Kylläpäs maistui. Soosi jotenkin aina häviää paitsi suuhun, myös riisin sekaan. Kasaristapa sitä voi syönnin aikana lisäillä lautaselle, ja tarvittaessa ihan rennosti vaikka lusikoida parempiin suihin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti