Syksyn Espanjan pyrähdys on nyt sitten ohi, ja jäljellä ovat mukavat ja
maukkaat muistot. Ruokaa teimme aika paljon kotikeittiössä, mutta ainakin kännykkäni
kuvista päätellen ehdimme nauttia ihan täysillä ihanista rantaravintoloiden
kalaherkuistakin. Sellaisia ei vain saa täällä meillä Suomessa! Ja jos jotain
niistä yrittäisi itse jäljitellä, niin alkuperäinen on aina paras. Aterianhan nimittäin
viimeistelevät loistava aurinko ja kimmeltävä meri, rantakadun grillien
tuoksuista puhumattakaan. Juuri noissa olosuhteissa nautimme nämäkin rantakala-ateriat.
Meillä on tuolla aurinkoisella rannikolla muutama lempiravintola. Osa
niistä (kuten La Sirena) on auki joka vuodenaikana, ehkä vuodenvaihteen ympärille sijoittuvaa parin kuukauden taukoa
lukuun ottamatta. Toiset lempiravintoloistamme ovat auki vain kesäsesongin
ajan. Tällä kertaa jäikin muutama lempiravintolamme vierailematta juuri siitä
syystä, että ne ovat seuraavalla kerralla auki, kun taas kumpikin tässä
esittelemäni ravintola pitää silloin Espanjan vuoden ”kylmimpänä” aikana
ansaittua taukoa. Toisaalta taas teimme töitä suunniteltua enemmän, joten
ravintolakäynnit jäivät ehkä siitäkin syystä aiempaa vähäisemmiksi. Mutta kun
näitä kuvia katselee, niin olemmehan me kyllä ehtineet ravintoloistakin
nauttia.
Restaurante La Sirena
Aina vain suosikkimme. Sitä ei voi sivuuttaa silläkään nojalla, että
olen siitä tehnyt jo ihan oman juttunsakin Restaurante La Sirena - Lentävien sardiinien alkulähde. Joka kerta syömme siellä samoja, mutta lukuisia herkkuja. Juuri niitä, mistä paikallisetkin näyttävät nauttivan. Pil pilit tuli syötyä
tälläkin kertaa moneen kertaan, samoin Coquinas-pikkusimpukat, joten niitä en
nyt tällä kertaa toista kuvina tässä. Niiden lisäksi herkuttelimme mm. näillä
ihanilla lajeilla (joku näistäkin saattaa tosin vilahtaa jo aiemmassakin jutussa):
Sardiineja, totta kai! Eivät lentäneet tällä kertaa muualle kuin omaan
suuhun.
Boquerones al limon, myös kestosuosikkimme. Täydellisiä hellepäivän
pikkukaloja.
Grillattua lubinaa, voi sitä tuoksua. Mietoa makua täydentää
loistavasti persiljainen valkosipulikastike ja köyhät perunat.
Lampaankyljykset eivät tietystikään rantakaloja ole. Liittyvät kuitenkin
aiheeseen siinä mielessä, että niitä pitää saada siinä vaiheessa, kun kaloja on
syöty ensimmäinen kierros niin, että pyrstöt pyrkivät korvista ulos. Ehkä
hiukkasen liioiteltua, mutta kuitenkin.
Restaurante La Cala
Meitä lähin aitoespanjalainen rantaravintola. Kävellen 5-10 minuuttia,
riippuen kumpaan suuntaan menee. Portaita alas ravintolaan, vai niitä ylös
kadulle.
Näiden La Calan kuvien sunnuntailounaan nautimme sen jälkeen, kun
olimme ensin ystäviemme kanssa kokoontuneet casassamme cavan ja marinoitujen oliivien ja muiden tapasten äärellä. Ihana päivä, mukavaa seuraa ja hyvää ruokaa.
Mitäpä muuta sunnuntaipäivältä Espanjan auringon alla voisi toivoa.
Alkuruoaksi valitsimme pari tällaista suurta jaettavaa ”La Cala” –salaattia,
joka oli mukavan hedelmäisen makeahkoa suolaisten tapasten jälkeen.
Pääruoastakin olimme yksimielisiä, valtava pannullinen Paella mixtaa
pääluvun mukaan.
Eli kyllä taas herkuissa pysyimme. Kumpaakin näitä ravintoloita
yhdistää se, että ne ovat eniten meidän makuumme nimenomaan sunnuntai-iltapäivisin,
jolloin ne ovat täynnä (siis todella täynnä) espanjalaisia. Pöytävaraus
tuolloin on aika lailla välttämätön, joskin hyvällä ajoituksella ja tuurilla
voi mahtua sekaan ilman varausta. La Sirenalla on aina paikka sydämessämme ja La
Calassa pidän erityisesti rauhallisesta sijainnista, jonne eivät rantakadun
helppoheikit löydä. Maisemat ovat silmiähivelevät kummassakin.
Nyt tuli hyvään tarpeeseen nämä kalavinkit. Lubina on hyväksi havaittu, mutta sitruunaisia 'bogueronea' en muista maistaneeni. Ihania aterioita ja herkkuruokia saitte maistella! 😋
VastaaPoistaPaella on hyvää, jos siihen on raskittu laittaa laadukkaat raaka-aineet! Joskus on petytty;(
Mukavaa viikkoa hieman kylmemmissä olosuhteissa, muistot Espanjan auringosta lämmittänevät! 🌞
Hei Leena, ja kiitos kommenteista! Kyllä oli ihania aterioita 😋 Näitä "al limon bogueroneja" saa harvemmista paikoista, johtuen ehkä siitä, että vaativat vähän enemmän käsitöitä kuin tavalliset "boquerones fritos". Al limon boqueronet avataan, ja niistä myös poistetaan ruoto ennen öljyssä paistamista. Helppoa syötävää. Ihan suussa sulavia 😋 Kyllä tosiaan nyt on hieman kylmemmät olosuhteet 😂 Villasukat jalassa ja kynttilät palamassa täälläkin ihan kivaa 👍
Poista