Eilen olikin sitten täydellinen lepopäivä, heti kun etätyöt oli aamupäivän
aikana suoritettu. Sää oli edelleen mitä parhain. Minä en käynyt koko päivänä omaa
pihaa kauempana. Oli ihanaa sekä olla vain, että lukea hyvää kirjaa varjon alla. Päikkäritkin otin. Nyt oli tällaiselle päivälle tilaus. Päivän ainoa varsinainen askare oli
lounaan teko. Valmistin sekasalaatin talon tapaan. Sen koostumus vaihtelee ihan
sen mukaan, mitä raaka-aineita sattuu sinä päivänä kotoa löytymään. Tällä hetkellä
täällä Espanjan Andalusiassa on monen muun herkun lisäksi myös viikunat aivan
mielettömän ihania. Niitäpä siis ujuttelen mielelläni annoksiin mukaan, kuten
nyt tähän eilisen päivän salaattiin.
Ensalada mixta de la casa
(Talon sekasalaatti) 2:lle sisälsi:
½ kurkkua
1 iso mehevä salaattitomaatti
12 eri väristä kirsikkatomaattia
1 vihreä suippopaprika (näitä on aina pakko saada)
1 prk laadukasta tonnikalaa fileepaloina
2 keitettyä (8 minuutin) kananmunaa
6 viipaletta Manchego Oveja -juustoa
2 viikunaa
oliiviöljyä
sitruunamehua
vuorisuolaa (Rock salt)
mustapippuria
Edellä olevasta ohjeesta sekoitetaan kurkusta viikunaan asti kaikki
raaka-aineet sekaisin, rennosti ihan omalla tyylillä. Salaatti viimeistellään
lorauksella hyvää oliiviöljyä, puserruksella sitruunaa ja ripauksilla suolaa ja
pippuria. Nautitaan vastaleivotun patongin tms. kanssa. (Täällä olemme siitä onnellisessa asemassa,
että tien toiselta puolelta saa joka päivä uunituoretta patonkia.)
Päivä kului tosiaan omalla pihalla. Siinä onkin mukavasti silmäniloa,
kun sinisävyinen Lyijykukka puskee pensasaidasta oikein valtoimenaan. Täällä
näkee vuodenajat parhaiten siitä, mikä kukka milloinkin kukkii, tai mikä
hedelmä on milloinkin parhaimmillaan.
Nyt on todellakin viikunoiden (jumalten hedelmän) aika. Allaspihallamme
on viikunapuu, joka on kaikkien asukkaiden yhteisessä käytössä, kuten monet
muutkin alueen hedelmäpuut. Pihasta löytyy viikunapuun lisäksi ainakin
sitruuna-, banaani- rosepippuri- ja avokadopuita. Erilaisia yrttejäkin on myös
istutettu asukkaiden iloksi ja hyödyksi.
Ensikosketuksen tuoreisiin viikunoihin saimme kuitenkin jo 1980-luvun
lopulla Kreikassa Samoksen saarella. Asuimme silloin hyvin pienessä perhehotellissa,
jonka pitäjät halusivat esitellä meille paikallisia asioita. Eräänä aamuna
istuimme rauhassa parvekkeellamme, kun perheen poika tuli hakemaan miestäni
mukaansa. Poika ei kysynyt, sopiiko vieraan lähteä mukaan. Hän ei myöskään kertonut,
minne he olivat menossa. Hän näytti vain kädellään, kreikkaa puhuen, että seuraa
minua. Retken aikana selvisi, että retken tarkoitus oli poimia viikunoita. Se
oli ilmeisesti miesten hommaa, koskapa minut jätettiin rauhassa parvekkeelle
istumaan, ja nousevaa aurinkoa ihailemaan.
Aivan täydellisen kypsiä ja makeita viikunoita! |
Nyt kun olemme periaatteessa omavaraisia viikunoidenkin suhteen, piti
nämä(kin) viikunat hakea marketista. Se on tässä viikuna-asiassakin niin, että
nopeat syövät hitaittenkin viikunat. Jos nukut aamulla pitempään, on kypsimmät
viikunat jo korjattu talteen. Mutta semmoinen se on tämä laiskan osa. Lepokin
palkitsee. Pidetään se mielessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti