Täällä yhdistetyllä lomalla ja etätyöjaksolla etelän auringon alla oli
viime viikko aika työntäyteinen. Toki golfaamaankin kerran ehdimme. Viikonloput
ovat täälläkin enimmäkseen työstä vapaata, joten silloin otimme rennosti.
Lauantaina en poistunut lainkaan omaa pihaa kauemmaksi. Lähietäisyydellä olisi
ollut toinen toistaan mukavampia rantakuppiloita, mutta mukavuus vei voiton.
Oli ihanaa olla laiskana uikkareissa koko pitkä päivä. Jopa niin laiskana, että
kaunistautuminenkin sujui siten, että meikkinä toimi aurinkolasit ja
kampauksena hellehattu. Jääkaapista löytyi tarpeeksi raaka-aineita ruokaisan
uunimunakkaan tekoon.
Uunimunakas Jamon Serrano
(pääruoaksi 2:lle, tai iltapalaksi 4:lle)
3 kananmunaa
½ dl kermaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl kuivattuja yrttejä (esim. Provencen sekoitusta)
Riko kananmunat kulhoon ja lisää kerma, suola, pippuri ja yrtit. Vispaa
kevyesti sekaisin.
4 keitettyä perunaa
1 pieni sipuli
voita tai öljyä
aavistus suolaa ja pippuria
Viipaloi keitetyt perunat, ja silppua sipuli. Paista niihin pannulla
kiva väri. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä perunasipulit uunivuokaan
leivinpaperin päälle. Kaada munakasseos tasaisesti perunoiden päälle.
1 suuri tomaatti (tai 2 pientä)
aavistus suolaa
oreganoa
parmesaania
Viipaloi tomaatti ja levitä viipaleet seoksen päälle. Myös tomaatit
tarvitsevat oman kevyen suolauksensa. Ripottele tomaateille vielä oreganoa ja
raastettua parmesaania.
8 siivua Jamon Serrano -kinkkua
Viimeistele vuoka ilmakuivatuilla kinkuilla.
Paista 210 C asteessa n. 20 minuuttia, tai kunnes munakasseos on
kunnolla hyytynyt.
Ei pidä kauhistua, vaikka suolaa tässä vähän joka välissä laitetaankin.
Sitä laitetaan kuitenkin vain aavistus kerrallaan. Jokainen näistä
raaka-aineista tarvitsee sopivan suolansa maistuakseen edukseen. Suolaton munakas
ei maistu miltään. Suolan kanssa ei siis pidä olla turhan varovainen, mutta ei
sen kanssa pidä liioitellakaan, koska ilmakuivattu kinkku on suolaista. Eli
otapa tästäkin nyt sitten selvää. Tässäkin varmaan pätee eräs mottoni, jota
hoen monessa yhteydessä: kohtuus kaikessa!
Tarjoile vaikkapa raikkaan salaatin kanssa. Omat kaappivarantoni olivat sen verran huvenneet, että salaattina toimi ihan pelkkä kuutioitu tuorekurkku, jonka pyöräytin pikku lirauksessa oliiviöljyä. Pyöräytin sillekin myllystä ihan vähän suolaa ja pippuria.
Kirjoitin ohjeeseen, että levitä ainekset leivinpaperin päälle. Se on
vasta jälkiviisautta. Minä vain voitelin vuoan, ja munakasseos tarttui aika
hyvin pohjaan kiinni. Kyllä ne palaset siitä sitten irtosivat, mutta tällaisina
epämääräisen muotoisina. Eli jos kauniita paloja haluat, niin kannattaa
todellakin käyttää leivinpaperia. Maku oli kuitenkin näinkin tehtynä bueno.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti