Terveiset mökiltä. Täällä taas akkuja ladataan. Maassa on erittäin
ohut, mutta kuitenkin valkoinen kerros lunta. Pienikin määrä valaisee kivasti.
Pari astetta pakkasta ja kaunis luonto houkuttelevat ulkoilemaan, mutta kerron
ensin eilisestä iltapalastamme. Perjantai-illan iltapala on yksi osa vapaalle
siirtymisen riiteistä. Se on yleensä aina jotain parempaa ja täyteläisempää,
kuin muina iltoina. Sitä alan yleensä suunnitella jo viimeistään puolen viikon
maissa. Menneellä viikolla mietin jonakin iltana nukkumaan mennessäni, että
mikähän maistuisi perjantaina. Nukahdin kesken ajatuksen, ja aamulla sängystä
noustuani oli ensimmäinen ajatukseni pizza bianco. En tiedä mistä se tuli,
koska en ole sitä koskaan tehnyt enkä ole sitä viime aikoina edes missään
nähnyt. En ole koskaan sitä edes kaivannut. Siitä tuli kuitenkin sen sortin
pakkomielle, että kokeiltavahan sitä oli.
Mutta ennen kuin menen biancopizzan yksityiskohtiin, en malta olla
kertomatta aperitiiveista. Mökille ajellessamme selailin pelkääjän paikalla
kännykästäni uusia blogeja. Silmiini
osui Campasimpukan tekemät Limoncello <3 Gin –juomat, joista ei voinut olla
innostumatta. Kumpaakin noista ed. mainituista juomista löytyy aina meidän baarikaapista.
Itse asiassa Limoncelloa kutsun jumalten juomaksi, ja GT toimii aina, kun on
drinkin paikka ja aika. Nuo Campasimpukan juomat jäivät takaraivoon, niinpä
niitä oli tehtävä heti kun mökille perille pääsimme. Orvokit meiltä toki
puuttuivat, ja sodavedenkin korvasin tonicilla, mutta ihan kivat juomat tuli
näinkin. Kiitos vinkistä. Noiden jälkeen oli hyvä alkaa rennolla otteella
pizzojen tekoon. Levännytkin olin autossa, koska ehkä puolivälissä matkaa
torkahdin, ja havahduin hereille vasta kääntyessämme mökkitielle. Lepo teki
hyvää, takana oli helkutinmoinen viikko kiire- ja painemittarilla mitattuna.
Mutta siitäkin selvittiin.
Savulohipizzaa bianco
2 pyöreää pizzapohjaa
Pizzakastike, jonka päättelin menevän jotenkin näin:
200 g ranskankermaa
½ sitruunan kuori
3-4 puristettua valkosipulinkynttä
mustapippuria pari pyöräytystä
hyppysellinen sokeria
(aavistus suolaa, riippuen täytteistä)
1 tl oreganoa
2 dl raastettua parmesaania
150 g kylmäsavulohta
basilikaa
oliiviöljyä (itse käytin valkosipulilla ja chilillä maustettua,
tavallinenkin käy)
(lisää halutessasi parmesaania ja mustapippuria myös valmiin pizzan päälle)
Mökillä minulla on aina pakkasessa pienehköjä yhden hengen pizzapohjia.
Sinä voit tehdä ne itse, tai käyttää omia lempipizzapohjiasi. Sekoita
ranskankermaan hyvin pestystä sitruunasta raastettua kuorta sekä mausteet. (Suolan
kanssa kannattaa olla varovainen, jos pizzan päälle tulee myös parmesaania ja
kylmäsavulohta, kuten minulla. Ne ovat jo itsessään sen verran suolaisia, että
laitoin suolaa vain aavistuksen, ja hyvä niin.) Levitä seos pizzapohjille.
Makuasia, levitätkö reunoja myöten, vai jätätkö reunaan tyhjää. Minä toimin
tässä(kin) asiassa vastoin gurujen ohjeita, ja levitän kastikkeen aina reunoja
myöten. Ripottele raastettu parmesaani pizzakastikkeen
päälle. Lisää kylmäsavulohet pinnalle ja laita pizzat 250 C uuniin 7
minuutiksi. Uunien tehot vaihtelevat. Valmiiden pizzojen päälle hulautin hieman
maustettua oliiviöljyä, siitä tuli mukavasti topia (Jyrki Sukulan lanseeraama
nimitys kärjestä Toivo Kärjen mukaan). Pinnalle lisäsin silputtua basilikaa.
Rakastan basilikan tuoksua, se on ihan huumaava.
Täytyy tunnustaa, että olen aina ollut hiukan skeptinen näitä valkoisia
pizzoja kohtaan. Eiväthän ne mitään pizzoja ole. No ehkä eivät olekaan sanan
alkuperäisessä, tai yleisimmin ymmärretyssä merkityksessä, mutta paikkaansa
ajavat nämäkin. Ja onhan aina ihmisiä, jotka eivät esim. voi syödä tomaattia.
Nämä ovat silloin oikein hyvä vaihtoehto tavalliselle pizzalle. Olin kyllä itse
epäileväinen vielä siinäkin vaiheessa, kun otin pizzoja uunista. Valmistelin jo
miestäni ajatuksella takkalenkistä, jos nämä eivät ole hyviä. No eipä tarvinnut
lenkkipakettia avata.
Totuuden nimissä kuitenkin, jos vierekkäin olisi joku näistä minun
aiemmin tehdyistä mökkipizzoista, ja tämä unesta noussut valkoinen pizza, niin
todennäköisesti valitsisin kuitenkin kestolempparini. Siinä on maukasta
tomaattista pizzakastiketta ja päälle laitan palvi- tai ilmakuivattua kinkkua,
tuoretomaattia, vuohenjuustoa ja rucolaa. Mutta nyt oli tarjolla vain valkoista
pizzaa, joten ei tarvinnut valita. Erittäin hyvää se oli, ja todennäköisesti
teen sitä vielä uudestaankin. Seuraavalla kerralla voisin kokeilla täytteeksi
vaikkapa marinoituja punasipuleita, pekonia ja sieniä. Tämä lohi toimi todella
hyvin, joten sen suhteen ei tarvitsisi muita kokeilla, muuta kuin ihan vain
kokeilunhalusta. Joka tapauksessa jotain suht suolaista täytettä tällaiseen
valkoiseen pizzaan laittaisin.
Pyöräytin vielä pinnallekin mustapippurimyllystä, ja parmesaaniakin ripottelin. |
Näillä pizzoilla saimme mökkiviikonlopun mukavasti käyntiin. Kiireet
karisivat pois jo automatkan torkkujen aikana, ja viimeistään mökin pihaan
kaarrettuamme. Siinä kohti aina rauha valtaa sielun. Mukavaa ja levollista
viikonloppua myös sinulle, rakas lukijani! Ja kiitos, kun jaksoit lukea
hajanaiset tajunnanvirran tuotokseni tänne loppuun asti.
Me tykätään välillä juuri tuontyyppisestä pitsasta! 😋 Kerroit niin ihanasti 'piilopirtistänne', että alkoi tehdä mieli Lappiin. Olemme 'lapinhulluja', mutta nyt on tosi pitkä aika (yli 2v) edellisestä reissusta pohjoiseen. 🏕⛷
VastaaPoistaNautinnollista ja rentouttavaa viikonlopun jatkoa teille! ☕🎃
Voi kiitos Leena 😍 Kyllä täällä todellakin sielu lepää. Tänään päiväkävelyllä ihailimme Noitatunturin takaa hohtavaa valoa, aurinko jännästi "leikkasi" siinä kohti. Tämä Pyhän "lataamo" antaa kyllä paljon voimia arkeen 👍 Kyllä teidän pitää jo pian tulla Lappiin. Tänään herkuttelimme paitsi poron pihveillä, myös punajuuririkkaalla lisukkeella, jota minulla on haluttanut siitä asti, kun luin punajuuripiiraastasi. Tosin piirasta tämä lisuke ei ollut. Kirjoitan siitä varmaankin alkuviikosta. Nyt istuskelemme takkatulilla, ja huomisenkin vielä huilailen 😀
PoistaNam! Kylmäsavulohipizza on niiiiin hyvää!
VastaaPoistaLauantaina käytiin syömässä miehen kanssa ihan mielettömän hyvät pizzat ja otin just kylmäsavulohipizzan. Nyt se polttelee mielessä koko ajan, että sitä on pakko kotonakin tehdä.... ;)
Niin on, hyvää! 😋 Sillon kun pizza alkaa mielessä poltella, on se vain tehtävä pois mielen päältä pyörimästä 😂 Ei siltä muuten rauhaa saa. Ei muuta kuin pizzan tekoon, ja jaa se tänne meidän muidenkin kuolattavaksi. Minullakin on jo pitkään haluttanut tehdä yhtä minun vanhoista klassikoistani, retropizzaa! Se on vain niin suuri, että pitää odottaa, että pöydän ympärille ehtii enemmänkin väkeä. Nämä pikkupizzat toimivat hyvin näin kahdellekin.
Poista