torstai 28. kesäkuuta 2018

Tuna salad ja muistoja Kreikasta


Viimeisen parin illan aikana olen lueskellut kirjaa, jonka tapahtumat sijoittuvat Kreikkaan. Johtuukohan siitä, vai mistä, mutta mieleeni on piirtynyt aina uudestaan ja uudestaan eräs makumuisto vuosikymmenten takaa Kreikasta, Kosin saarelta. Tuo matka oli elämäni ensimmäinen kunnon ulkomaanmatka, jos ei Ruotsia ja Norjaa oteta lukuun. Ensimmäinen matka on varmasti aina mieleenpainuva, mutta tuohon matkaan liittyi paljon muutakin erityistä, mistä syystä se oli varsin ainutlaatuinen myös näin myöhemmin ajateltuna. Mutta se makumuisto, sehän on Tuna salad. Ja nimenomaan kreikkalaiseen jogurttiin sekoitettu tahnamainen tuna salad, jossa ei salaatinlehtiä ollut lainkaan.
Olimme tuon matkan aikoihin vielä hyvin nuoria. Valitsimme hotellivaihtoehdoista (siihen aikaan ne olivat kaikki pakettimatkoja) aika vaatimattoman, mutta hyvin siistin nuorison suosiman pienen hotellin, josta olimme kuulleet hyvää. Hotellissa oli kiva terassi, missä vieraat istahtivat tovin rannalta tullessaan ja taas illalla syömään lähtiessään. Tuolloin sattui samaan aikaan samaan hotelliin häkellyttävän samanhenkistä porukkaa, ja pian olimmekin jo tutustuneet toisiimme ja kehittäneet oman viestintäkielen... Kukin rannalta tullessaan ringautti pyörän kelloa tai vespan tööttiä, jotta muut tiesivät tulla alas, elleivät jo siellä olleet. Joinakin iltoina lähdimme jopa yli 10 hengen porukalla kaikki yhdessä syömään tai johonkin muuhun rientoon. Joskus meitä oli niin monta, että kyseisen ravintolan tuolit eivät riittäneet, vaan niitä lainattiin lisää naapurikuppilasta. Noiden rientojen lisäksi myös hotellin perhe otti meidät omakseen ja kuljetti meitä paikasta toiseen heidän omien nuortensa erilaisia esityksiä seuraamaan. Kolmeen viikkoon mahtui monenlaista actionia, mm. breakdance -kilpailu ja antiikin Kreikan jumalten esitys. Perheessä oli varsinaisia virtuooseja, täydennettynä juuri silloin lomareissulla olevilla New Yorkin serkuilla. Voi miten hauskaa meillä oli.

Vaikka hotellin asukkaat olivat liki pitäen kaikki nuoria, ei siellä ollut silti levotonta. Varsin siististi ja rauhallisesti elettiin, ketään häiritsemättä ja isäntäväkeä kunnioittaen. Osan noista lomakavereista kanssa pidimme loman jälkeen yhteyttä jonkin aikaa, toisten kanssa ei lainkaan, eräitä tapasimme sattumalta myöhemmin toisella Kreikan saarella ja todistimme siellä heidän kihlautumistaan (tutustuivat tuolla erityisellä reissulla). Hotellin ihanaa perhettä olemme tavanneet myöhemminkin, vaikkei tuota hotellia ole enää aikoihin ollutkaan. Siellä syntyi myös todellisia ystävyyssuhteita. Yhden tällaisen ystäväksi päätyneen matkatoverin kanssa innostuimme tuolloin syömään tuna saladia oikein urakalla.  Söimme sitä niin rantapäivien lounaana, kuin aika usein vielä illan viimeisenä suolapalana. Siitä tuli liki vitsi. Jos toinen halusi (taas!) sitä tunasalaattia, oli toinen aina valmis annoksen jakamaan.  Juuri eilen, reilut 30 vuotta myöhemmin, edelleen ystävinä, muistelimme vielä yhdessäkin tuota salaattia. Pakkohan sitä oli siis valmistaa.
 
Tuna salad 2:lle pääruoaksi tai 4:lle alkuruoaksi/iltapalaksi

2 prk tonnikalaa valutettuna, mutta ei rutikuivaksi puristettuna
1 pieni punasipuli pieneksi silputtuna
1-2 valkosipulinkynttä puristettuna
kourallinen (n. 12 kpl) kalamataoliiveja pilkottuina
2 rkl kapriksia (kreikkalaisia)
1-2 rkl sitruunan mehua
10 basilikan lehteä silputtuna + viimeistelyyn muutama lehti
1,5 dl kreikkalaista jogurttia (tai enemmän jos haluat löysempää)
suolaa
mustapippuria

2 tomaattia
1/3 fetatahkosta
oliiviöljyä

Sekoita yllä olevista aineksista tonnikalasta pippuriin asti kaikki sekaisin. Minä unohdin valkosipulit, mutta jos olet valkosipulin ystävä, niin kannattaa lisätä sitäkin. Tarkistele makua ja lisää suolaa ja pippuria riittävästi. Tahnan paksuutta voit säädellä kreikkalaisen jogurtin määrällä. Käyttötarpeesta riippuen valmista juoksevampaa tai tanakampaa tahnaa. Tätähän voi syödä paitsi sellaisenaan, myös leivän päällä tai pitaleivän välissä, tai sitten juoksevampana vihersalaatin ”kastikkeena”. Laita keko tonnikalasalaattia lautasen keskelle. Ympäröi keko tomaateilla, joille on hyvä ripotella sormisuolaa, jotta tomaatti antaa arominsa. Murustele feta tomaattien päälle. Ripottele basilikasilppu tomaattien ja fetojen päälle. Lorauta oliiviöljyä koko komeudelle. Laitoin vielä tunamössönkin päälle sormisuolaa.


Kuvan annos on jaettava 2 hengen iltapala.Tein kaksi tällaista vadillista.Kun kreikkalaista jogurttia jäikin, niin päätin tehdä myös hyvin kreikkalaiset jälkkärit. Kreikkalainen jogurtti ja hunaja -yhdistelmä on yksi mieluisimmista Kreikan jälkkärimuistoista. Lisäsin noihin vielä tuoreet mansikat. Kasasin annokset siten, että pohjalle jogurttia, sitten mansikoita ja hunajaa. Ja vielä toinen kerros jogurttia ja vähän enemmän mansikoita ja hunajaa.
 

Samettisen ihanaa, kuin Kreikan samettisen lämpimät illat. Melkein kuulen korvissani myös sirkkojen laulun. Voi miten eksoottiselta sekin silloin kuulosti, ensimmäistä kertaa kuultuna. Muistan myös lentokentältä hotellille mennessämme bussin ikkunasta näkemäni tienvieren kaktukset, ja kuinka niitä ääneen ihmettelin. Muistan myös, kuinka aurinko häikäisi, kun ensikertalainen oli unohtanut aurinkolasit kotiin. Silmät kiinni kävelin ensimmäiseen aurinkolasikauppaan. Ei minun kuitenkaan tarvinnut sokkona kävellä, olin nimittäin silloin aika tuore vaimo ja silloinen ja vielä nykyisinkin rinnalla kulkeva mieheni talutti minut turvallisesti aurinkolaseja ostamaan. Oi noita muistoja.

3 kommenttia:

 1. Te olette ehtineet varmaankin reissata paljon. Hienoa muistelua hyvän ruoan äärellä! ��
  Meillä on lähes vastaavat Santorinin upealta saarelta. Käveltiin ja patikoitiin paljon vielä tuolloin.
  Laitanpa tuon ohjeen muistiin ja yllätän Miehen jonakin iltana. Tomaatit ovat nyt ihan parhaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tuosta ensimmäisestä reissusta jäi ikuinen matkakuume 😎 Santorinikin tuttu, mieluinen paikka. Kaikkiin kohteisiin liittyy paljon mukavia muistoja, myös ruokamuistoja. Niitä aina välillä putkahtelee esiin 😉

   Poista
  2. Niin, ja kiitos kivasta kommentista. Ja mukavaa viikonloppua!

   Poista