Nyt tuli valinnan vaikeus siitä, että minkähän osan päivän menustamme
laittaisin otsikoksi. Oli nimittäin niin mukavia grilliherkkuja puolukka-aiolin
kera, että en tiedä minkä nostaisin ylitse muiden. Sielläpä ne nyt ovat otsikossa
kaikki peräkkäin. Grillattua poron ulkofileetä, grillattuja bataattisiivuja
sekä pekoniin käärittyjä ja hunajalla höystettyjä kevätsipuleita. Herkut
sitoi yhteen villi kokeiluni puolukka-aioli, joka pääsi saman tien tulevien suosikkien listalle.
Olimme kahden yön ja kolmen päivän yhdistetyllä työ/vapaa-ajan reissulla Helsingissä, ja
kotiin saavuimme viime yönä. Sunnuntaisin en mielelläni mene kauppaan, joten
olin kaukaa viisaasti hommannut valmiiksi raaka-aineita, jotka kestävät
säilytyksen. Poroa meillä onkin yleensä aina pakasteessa.
Ensimmäiseksi tein Puolukka-aiolin
makuuntumaan. Tein sen näin:
½ dl puolukoita
pikkulusikan kärjellinen sokeria
1 dl Hellmann’s majoneesia
1 valkosipulinkynsi
1 tl sitruunan mehua
ihan vähän suolaa
Murskaa puolukat sokerin kanssa. Sekoita ne majoneesiin. Lisää
murskattu valkosipuli, sitruunamehu ja suola. Sekoita. Anna muhia tunti pari.
Bataatit menossa grilliin. |
Valitsin kaupasta pienimmän bataatin (2:lle hlölle) ja siitäkin tuli
pari siivua enemmän kuin mitä kerralla jaksoimme syödä. Kuorin bataatin ja
leikkasin sen noin puolen sentin vahvuisiksi viipaleiksi. Sivelin ensin lautasen, ja sitten
sille kerroksittain asetellut bataattiviipaleet maustetulla öljyseoksella siten,
että seosta tuli paitsi pohjalle, myös kerrosten väleihin ja päällimmäiseksi
myös. Sillä lailla kunkin bataattisiivun kumpikin puoli sai osansa makuöljyseoksesta,
joka syntyi seuraavista aineista:
1dl oliiviöljyä
1 murskattu valkosipulinkynsi
kuivattua basilikaa
10 pyöräytystä suolamyllystä
8 pyöräytystä pippurimyllystä
Pekoni-kevätsipulit menossa grilliin. |
Pekoniin käärityt kevätsipulit ovat
hyvä oivallukseni parin vuoden takaa. Grillasin kevätsipuleita ensin sellaisenaan (hyviä
niinkin!), kunnes keksin kääriä ne pekoniin. Ovat aivan suussa sulavia ja
mukava lisä pöytään. Huuhtelin kevätsipulit hyvin ja poistin niistä ohuen
kantaviipaleen. Jostakin poistin uloimman kerroksen, toiset pääsivät mukaan
sellaisenaan, huuhdeltuina. Katkaisin varret siisteiksi ja samanmittaisiksi.
Sivelin sipuleille pikkuisen juoksevaa hunajaa ja käärin sipulit varsineen
pekoniin. Nämä olivat pitkiä kevätsipuleita, joten kukin sai kaksi
pekonisiivua.
Viimeiseksi esivalmistelin poron
ulkofileet, jotka eivät kyllä kummempia valmisteluita tarvitse. Nämä olivat
kalvottomia, niille riitti siis sulatus ja maustaminen. Sivelin ne kevyesti
rypsiöljyllä (grilliä varten) ja pyöräytin pinnoille myllystä suolaa ja mustapippuria.
Poronfilee ei muita mausteita kaipaa.
Pekoni-kevätsipulit grillista ulos! |
Sitten pääsimmekin grillaamaan. Ensiksi grilliin menivät pekoniin
käärityt kevätsipulit. Grillasimme niitä foliogrillialustalla 12 minuuttia. Sanoisin,
että grillin tehosta riippuen 12-15 minuuttia on hyvä aika. Eli kunhan pekoni
kypsyy, mutta mikään ei vielä kärtsää.
Porot ja bataatit menivät yhtä aikaa grilliin. Poron fileille riittää
1,5-3 minuuttia per puoli, grillin tehoista ja halutusta kypsyysasteesta riippuen.
Nämä olivat noin 2,5 minuuttia per puoli, ja pääsivät pikkuisen liian kypsäksi. Grillauskivi
oli yllättävän kuuma. Onneksi eivät sentään menneet kuivaksi, saati maksan
makuiseksi, kuten porolle käy, jos sitä liian kauan kypsyttää. Nämä olivat
vielä oikein hyviä, jopa tosi hyviä, vaan eivät täydellisiä. Joo, olen aika
kriittinen näiden suhteen… Grillauksen jälkeen porot vielä folion alle
tasaantumaan siksi aikaa, että bataatit olivat kypsät. Bataateille riitti
yhteensä 10 minuuttia, puolivälissä kääntäen. Sekä poron että bataattien
pinnalle heitin pöytään mennessä vielä sormisuolat.
Oli kyllä kokonaisuudessaan hyvä setti lepopäivän ratoksi!
Jälkkäriä en valmistanut, mutta otimme espresson ja pyhäpäivän
aveccinsa tunturikonjakin ( = Jaloviinaa) seuraksi pakasteesta todella hyvää
paikallista jäätelöä, jonka ostopäätös syntyi hauskasti tässä yhtenä päivänä. Pörräsin kaupassa
jäätelötiskin luona arpoen, että mitähän jäätelöä ostaisin kotipakasteeseen
lämpimien päivien varalle. Olin ehkä kysymysmerkin mallinen, kun minulle
tuntematon mukava nuori mies huomasi tilanteeni ja sanoi minulle, ”Osta tuota
paikallista kermatoffeeta, se ON hyvää!” Uskoin häntä. Totta puhui. Kiitos
vinkistä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti