perjantai 25. tammikuuta 2019

Sahramirisottoa ja paistettua kuhaa kotisunnuntain kunniaksi


Uusi viikonloppu jo aluillaan, mutta kirjoitanpa tässä vielä muutaman sanasen edellisestä sunnuntaista, ja erityisesti ihanasta sunnuntailounaasta. Olimme juuri palanneet lyhyeltä, mutta tehokkaalta työmatkalta Helsingin kautta Tallinnaan ja sama kerien takaisin päin. Matka oli antoisa ja kollegoita on aina ilo tavata. Siitä huolimatta home sweet home, ja kokonainen sunnuntaipäivä vielä vapaata ennen seuraavan viikon kiireitä. Pakasteesta löytyi vielä kuhaa, ja kun riisiäkin on yleensä aina kaapissa, täsmentyi sunnuntailounas aika nopeasti tekemistä vaille valmiiksi. Herkullista sahramirisottoa ja kuhaa…




Pari päivää aiemmin sain vastaanottaa minulle suoraan Espanjasta lähetetyt mausteterveiset. Aitoa La Manchan sahramia ja Cáceresin makeaa paprikajauhetta. Mukava lahja. Tulevat käyttöön, vaikka tähän ohjeeseen en vielä paprikajauhetta käyttänytkään. Mutta sitähän kuluu.




Risotto on helppo tehdä, haastavinta siinä on seisoa parikymmentä minuuttia (ei sen enempää) hellan ääressä aina välillä kuumaa nestettä riisin sekaan lappaen. Mutta ennen kuin aloin risoton tekoon, valmistelin lisukesitruunat.

 



Paahdetut sitruunat

Pese sitruunat ja halkaise ne.
Kuumenna pannu.
Laita sitruunat kuivalle pannulle leikkuupinta alaspäin ja anna niiden paahtua sitruunoita liikuttelematta.
Vähän ajan päästä voit varovasti kurkkia reunan alta, joko pinta alkaa olla paahtunut. Siihen ei montaa minuuttia mene, jos pannu on kuuma.




Paahdetut sitruunat ovat hauskan näköisiä, ja lisäksi niistä puristettaessa mehu saa aavistuksen paahtuneen sävyn. Kumpikin sai oman paahdetun sitruunanpuolikkaansa, mistä oli hauska puristaa mehua sekä kuhalle, että risotolle.

Sahramirisotto

oliiviöljyä
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita
2,5 dl risottoriisiä
hippunen kuivattua sahramia (tai 0,5-1 g jauhettua sahramia)
1,5 dl valkoviiniä
1 l kuumaa kasvis- tai kanalientä (menee ehkä vähän vähemmän)
2 dl parmesaania
mustapippuria
lehtipersiljaa

1.
Kuullota sipulit oliiviöljyssä. Lisää voi ja riisi. Kuullota edelleen, kunnes riisit muuttuvat läpikuultaviksi. Älä paista.




2.
Lisää sahrami. Sahramia myydään sekä jauheena että luoteina. Jauheen voit lisätä sellaisenaan, sekoittaen. Luodit kannattaa hienontaa morttelissa, ja hienonnetut luodit voit myös liuottaa kuumaan vesitilkkaan, joka sekoitetaan keitokseen.




3.
Lisää valkoviini. Keittele sekoittaen sen aikaa, että viini on vaarassa kadota.

4.
Lisää kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja sekoittele. Aina kun entiset nesteet ovat melkein imeytyneet, lisää uusi kauhallinen. Riisin pitää koko ajan kiehua, siksi kasvisliemen pitää olla kuumaa. Jatka tällä lailla 15-20 minuutin ajan. Risottoriisipaketin kyljestä näet kauanko juuri se riisi kestää kypsyä. Jätä vähän purupintaa.

5.
Lisää parmesaani kun risotto alkaa olla sopivan kypsä. Lisää vielä tarvittaessa kasvislientä (tästä syystä lientä pitää olla tarpeeksi). Risoton kuuluu olla löysää.




6.
Mausta mustapippurilla ja koristele lehtipersiljalla.

Risotto jähmettyy nopeasti, joten se ei odota ruokailijoita vaan ruokailijat odottavat risottoa.




Paistoin risoton seuraksi kuhafileet. Se tapahtui siinä samalla, kun hellan ääressä muutenkin seisoskelin. Tästä linkistä näet, miten paistan kuhafileet.




Kyllä oli ihana sunnuntailounas. Kaikkien Helsingin ja Tallinnan herkkujen jälkeen se maistui oikein hyvältä, ja kotoisalta. Sitä syödessämme ulkona oli sininen hetki. Se loi lisää tunnelmaa.




Kuvia selatessani huomasin, että tuona viikonloppuna taisin erikoistua ikkunakuviin. Olin laivassa paluumatkalla Helsinkiä lähestyessämme ottanut tällaisen kuvan.




Ja sitten seuraavassa kulkuneuvossa Helsinki-Vantaalla istuessani olin tallentanut tällaisen ikkunan. Sää oli aika talvinen. Hetki kuvanoton jälkeen lentokoneen päälle ruiskutettiin jäänestoainetta, joka hetkessä sulatti tämän taideteoksen.




Ovat nämä minun kuvauskohteeni välillä kyllä hieman erikoisia. Mutta siinä hetkessä nämäkin näyt ovat minua jollain lailla koskettaneet.

Rentouttavaa ja mukavaa viikonloppua teille, jotka luette tämän postauksen tuoreeltaan. Ja jos luet sen myöhemmin, niin toivotan mukavaa päivää juuri silloin kun tätä luetkaan. Kiitos kun vierailit blogissani.


4 kommenttia:

  1. Oi nam, kuhaa!! <3
    Viime kesänä tuli syötyä todella paljon kuhaa, kun ahti oli suopealla päällä. Kuha on kyllä ihan huippu hyvä kala! Ja kotimainen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äläpä muuta sano! Ja vieläkin parempaa noin itse kalastettuna, kuten teillä ❤️👍

      Poista
  2. Maukkaan tuntuinen kokonaisuus! Risotto ja kuha sekä paahdettu sitruuna, vautsi! 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä tämä juuri oli, maukasta. Täällä, tai oikeastaan mökillä, pakkasta pidetty koko viikonloppu. Kumpanakin aamuna asteita -31, joten ei tarvinnut hirveästi suunnitella ulkoiluja. Ihanaa, kun sai lukea koko viikonlopun hyvää kirjaa kärsimättä huonoa omaatuntoa väliin jääneesta ulkoilusta!

      Poista