Uusi viikonloppu jo aluillaan, mutta kirjoitanpa tässä vielä
muutaman sanasen edellisestä sunnuntaista, ja erityisesti ihanasta
sunnuntailounaasta. Olimme juuri palanneet lyhyeltä, mutta tehokkaalta
työmatkalta Helsingin kautta Tallinnaan ja sama kerien takaisin päin. Matka oli
antoisa ja kollegoita on aina ilo tavata. Siitä huolimatta home sweet home, ja
kokonainen sunnuntaipäivä vielä vapaata ennen seuraavan viikon kiireitä.
Pakasteesta löytyi vielä kuhaa, ja kun riisiäkin on yleensä aina kaapissa,
täsmentyi sunnuntailounas aika nopeasti tekemistä vaille valmiiksi. Herkullista
sahramirisottoa ja kuhaa…
Pari päivää aiemmin sain vastaanottaa minulle suoraan
Espanjasta lähetetyt mausteterveiset. Aitoa La Manchan sahramia ja Cáceresin makeaa
paprikajauhetta. Mukava lahja. Tulevat käyttöön, vaikka tähän ohjeeseen en
vielä paprikajauhetta käyttänytkään. Mutta sitähän kuluu.
Risotto on helppo tehdä, haastavinta siinä on seisoa
parikymmentä minuuttia (ei sen enempää) hellan ääressä aina välillä kuumaa
nestettä riisin sekaan lappaen. Mutta ennen kuin aloin risoton tekoon,
valmistelin lisukesitruunat.
Paahdetut sitruunat
Pese sitruunat ja halkaise ne.
Kuumenna pannu.
Laita sitruunat kuivalle pannulle leikkuupinta alaspäin ja
anna niiden paahtua sitruunoita liikuttelematta.
Vähän ajan päästä voit varovasti kurkkia reunan alta, joko
pinta alkaa olla paahtunut. Siihen ei montaa minuuttia mene, jos pannu on
kuuma.
Paahdetut sitruunat ovat hauskan näköisiä, ja lisäksi niistä
puristettaessa mehu saa aavistuksen paahtuneen sävyn. Kumpikin sai oman
paahdetun sitruunanpuolikkaansa, mistä oli hauska puristaa mehua sekä kuhalle,
että risotolle.
Sahramirisotto
oliiviöljyä
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita
2,5 dl risottoriisiä
hippunen kuivattua sahramia (tai 0,5-1 g jauhettua sahramia)
1,5 dl valkoviiniä
1 l kuumaa kasvis- tai kanalientä (menee ehkä vähän
vähemmän)
2 dl parmesaania
mustapippuria
lehtipersiljaa
1.
Kuullota sipulit oliiviöljyssä. Lisää voi ja riisi. Kuullota
edelleen, kunnes riisit muuttuvat läpikuultaviksi. Älä paista.
2.
Lisää sahrami. Sahramia myydään sekä jauheena että luoteina.
Jauheen voit lisätä sellaisenaan, sekoittaen. Luodit kannattaa hienontaa
morttelissa, ja hienonnetut luodit voit myös liuottaa kuumaan vesitilkkaan,
joka sekoitetaan keitokseen.
3.
Lisää valkoviini. Keittele sekoittaen sen aikaa, että viini on
vaarassa kadota.
4.
Lisää kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja
sekoittele. Aina kun entiset nesteet ovat melkein imeytyneet, lisää uusi
kauhallinen. Riisin pitää koko ajan kiehua, siksi kasvisliemen pitää olla
kuumaa. Jatka tällä lailla 15-20 minuutin ajan. Risottoriisipaketin kyljestä
näet kauanko juuri se riisi kestää kypsyä. Jätä vähän purupintaa.
5.
Lisää parmesaani kun risotto alkaa olla sopivan kypsä. Lisää
vielä tarvittaessa kasvislientä (tästä syystä lientä pitää olla tarpeeksi).
Risoton kuuluu olla löysää.
6.
Mausta mustapippurilla ja koristele lehtipersiljalla.
Risotto jähmettyy nopeasti, joten se ei odota ruokailijoita
vaan ruokailijat odottavat risottoa.
Paistoin risoton seuraksi kuhafileet. Se tapahtui siinä
samalla, kun hellan ääressä muutenkin seisoskelin. Tästä linkistä näet, miten
paistan kuhafileet.
Kyllä oli ihana sunnuntailounas. Kaikkien Helsingin ja
Tallinnan herkkujen jälkeen se maistui oikein hyvältä, ja kotoisalta. Sitä
syödessämme ulkona oli sininen hetki. Se loi lisää tunnelmaa.
Kuvia selatessani huomasin, että tuona viikonloppuna taisin
erikoistua ikkunakuviin. Olin laivassa paluumatkalla Helsinkiä lähestyessämme ottanut
tällaisen kuvan.
Ja sitten seuraavassa kulkuneuvossa Helsinki-Vantaalla
istuessani olin tallentanut tällaisen ikkunan. Sää oli aika talvinen. Hetki
kuvanoton jälkeen lentokoneen päälle ruiskutettiin jäänestoainetta, joka
hetkessä sulatti tämän taideteoksen.
Ovat nämä minun kuvauskohteeni välillä kyllä hieman erikoisia.
Mutta siinä hetkessä nämäkin näyt ovat minua jollain lailla koskettaneet.
Rentouttavaa ja mukavaa viikonloppua teille, jotka luette
tämän postauksen tuoreeltaan. Ja jos luet sen myöhemmin, niin toivotan mukavaa
päivää juuri silloin kun tätä luetkaan. Kiitos kun vierailit blogissani.
Oi nam, kuhaa!! <3
VastaaPoistaViime kesänä tuli syötyä todella paljon kuhaa, kun ahti oli suopealla päällä. Kuha on kyllä ihan huippu hyvä kala! Ja kotimainen <3
Äläpä muuta sano! Ja vieläkin parempaa noin itse kalastettuna, kuten teillä ❤️👍
PoistaMaukkaan tuntuinen kokonaisuus! Risotto ja kuha sekä paahdettu sitruuna, vautsi! 😋
VastaaPoistaSitä tämä juuri oli, maukasta. Täällä, tai oikeastaan mökillä, pakkasta pidetty koko viikonloppu. Kumpanakin aamuna asteita -31, joten ei tarvinnut hirveästi suunnitella ulkoiluja. Ihanaa, kun sai lukea koko viikonlopun hyvää kirjaa kärsimättä huonoa omaatuntoa väliin jääneesta ulkoilusta!
Poista