torstai 10. tammikuuta 2019

Vihreässä linssikeitossa häivähdys Intiaa


Aina välillä tulee tarve keventää keitolla, niin tälläkin kertaa. Kasvisruokaa teki mieleni, ja erityisesti linssikeittoa. Punainen linssikeitto kuuluu vakiokeittoihimme, mutta nyt sain päähänpiston tehdä keiton vihreistä linsseistä. Ohjetta minulla ei siihen ollut, niinpä valmistin sen vaiston varassa. Jotenkin vain tuntui, että siihen voisi sopia aavistus eksotiikkaa mausteeksi. Sopivasti tulinen vihreä curry ja sitä tasapainottava kookos antoivat keitolle jännän itämaisen, harmonisen säväyksen. Maut hivelivät makuaisteja ja keitto lämmitti näin keskellä sydäntalvea.  

Vihreä linssikeitto
(pääruoaksi 3:lle ja alkuruoaksi 4:lle)

oliiviöljyä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tl vihreää currytahnaa
2 kuivattua cayennea (tuore chili tai chilijauhekin käy)
7,5 dl vettä
1 kasvisfondi
1 prk (380 g brutto) vihreitä käyttövalmiita linssejä
250 ml kookosmaitoa
(suolaa)
(vaaleaa Maizena suurustetta)
ruohosipulia
makuöljyä, esim. chili-valkosipuli
1.
Silppua sipulit ja kuullota niitä öljyssä.

2.
Lisää curry ja cayenne. Niitä voit aina lisätä myös keiton loppuvaiheessa, jos kaipaat lisää potkua. Kannattaa siis maustaa ensin maltillisesti, ja myöhemmin maistella ja maustaa lisää.

3.
Lisää vesi ja fondi ja kiehauta.

4.
Huuhtele ja valuta linssit, ja lisää ne keitokseen. Nämä linssit olivat heti käyttövalmiita, eivätkä vaatineet pitkää kypsymisaikaa. Keitä soppaa 10 minuuttia.

5.
Lisää kookosmaito. Kiehuta vielä 5 minuuttia, ja tarkista maku.

6.
Voit soseuttaa keiton, tai olla soseuttamatta. Minä päädyin kompromissiin, ja käytiin sauvasekoitinta kattilassa vain ihan kevyesti. Halusin keitosta hieman rakeista.
7.
Maizena suurustaa nopeasti, jos keitto tuntuu liian löysältä. Minä sirottelin summamutikassa arviolta pari ruokalusikallista Maizenaa suoraan keittoon ja kiehuttelin pari minuuttia. Tämän Maizenan voi todellakin lisätä ilman nestettä, eikä se paakkuunnu. Lue kuitenkin varmuuden vuoksi ohje paketin kyljestä.

8.
Koristele lautasannokset ruohosipulisilpulla ja makuöljyllä. Chiliöljy sopi erittäin hyvin tähän makumaailmaan.

Keitosta syntyi aivan huumaava tuoksu, mausta puhumattakaan. Se oli kerta kaikkiaan ihastuttava keitto. Kyllä itämaistyyppisissä ruoissa on oma ideansa. Niissä on ikään kuin useampia makukerroksia. Paitsi että tämä maistui viehättävältä, jäi siitä hyvä ja terveellinen olo.
Itse asiassa minulla on ollut mielihalu tehdä linssikeittoa siitä asti, kun luin Elämää Koivurannassa -blogin Nannen tekemästä Appelsiini-linssikeitosta. Se kuulostaa raikkaan täyteläiseltä. Kokeilen sitä varmasti jonakin päivänä, näin sitrushedelmien sesonkiaikana.

Toinen herkulliselta näyttävä ja kokeilunarvoinen sitrussävytteinen linssikeitto löytyy Mansikkaheinä-blogista, tästä linkistä.

Laitan tähän vielä linkin tuohon meidän vakiokeittoommekin, johon jo viittasin kirjoitukseni alussa. Erittäin kevyt ja maukas punainen linssikeitto, olkaa hyvät. Linssit taipuvat monenlaiseen ja -väriseen keittoon, ja tietysti muihinkin ruokiin. Niistä saa helposti hyvää ja terveellistä ruokaa.

Oikein mukavaa loppuviikkoa itse kullekin! Täällä talvimyrsky jo aloittelee pullisteluaan, ja huippuunsa sen ennustetaan pääsevän ensi yönä. Nyt on kiva olla sisällä tuikkujen loisteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti