Tässä taas yksi niistä lempipastoistani, jotka eivät oikeastaan näytä
yhtään miltään, mutta maku hipoo täydellisyyttä. Yleensäkin olen pastojen
kanssa sitä oppikuntaa, jonka pastat eivät ui sooseissa. Toki kostuketta pitää
olla, mutta sen tarkoitus on tarrautua pastan pintaan antaen sille täyteläisen
maun. Tässä asiassa ihan yksinkertainen apu ja kikka kolmonen on pastan keitinveden
käyttö pastan ja ”kastikkeen” yhdistämisvaiheessa. Keitinvettä sekaan
heittelemällä maut nappaavat pastaan kiinni, ja siitä tulee juuri sopivan
kosteaa ja makoisaa.
Ajelimme sunnuntai-iltapäivänä mökiltä kotiin. Koska kotiin
tullessamme olisi jo varmasti nälkä, olin valinnut siihen hetkeen tämän helpon
herkun. Tähän tarvittavat ainekset löytyivät osin perusvarastosta, ja muutkin raaka-aineet
olivat sellaisia, että pärjäsivät ihan hyvin täällä kotona meidän mökillä ollessamme. Halusin nauttia täysillä tämän herkullisen pastan mausta, joten
lisukepuoli jäi ihan vain leipään ja levitteeseen. Esipaistettu ciabatta oli siis näin reissusta
tuleville oiva apu. Paistoin sen nopeasti uunissa, ja kas, pian meillä leijaili
vastaleivotun leivän tuoksu. Ciabattan levitteen nappasin kotiin tullessamme
kulmakaupasta. Sepäs olikin varsin mainio tuote, ja ihan uusi minulle. Levitteen
seassa oli paahdettuja siemeniä. Todella maukasta.
Chili-herkkusienipasta
(3:lle)
300 g fusillipastaa (tai jotain muuta)
(vettä ja suolaa keittämiseen, kumpaakin reilusti)
2 rkl voita
loraus oliiviöljyä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
1 rasia (200 g) herkkusieniä
suolaa
mustapippuria
100 g parmesaania
persiljaa
Laita pastan keitinvesi kiehumaan ja valmistele raaka-aineet. Sipulit ja chili silpuksi ja vaikka pullasudilla puhdistetut herkkusienet viipaleiksi. Raasta myös parmesaani ja silppua persilja. Mausta kiehuva vesi suolalla. Lisää pasta ja
keitä pakkauksen ohjeen mukaan.
Pastan kiehuessa kuullota sipulit ja chili voin ja oliiviöljyn
seoksessa. Lisää herkkusieniviipaleet ja sekoittele välillä, kunnes niiden
olomuoto on muuttunut. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kun pasta alkaa olla kypsää, ota talteen n. 3 dl keitinvettä.
Valuta pasta, mutta älä missään nimessä huuhtele sitä. Siihen pitää
jäädä ”pitoa” pintaan. Sekoita pasta sieniseokseen pannun/padan ollessa kuumalla
levyllä, samalla keitinvettä vähän kerrallaan mukaan lisäten. Keitinvesi
”häviää” aika nopeasti, jättäen pastaan ihanan tahmean pinnan.
Lisää parmesaanit pastan joukkoon ja sekoita. Tarvittaessa lisää vielä
keitinvettä.
Viimeistele pippurilla ja persiljalla. Voit ripotella parmesaania
vielä lautasannoksillekin.
Aah, yksinkertaista, ja niin hyvää!
Jos tämä ruoka olikin hieman rusehtavan sävyinen, oli ajomatkamme
pääväri sininen. Tai oikeastaan alussa se oli sinivalkoinen. Näpsin vauhdissa
muutaman kuvan, koska tuo näkymä kosketti minua. Kuinka kaunista tuolla
mökkitiellä Pyhän ja Luoston välillä onkaan.
Aurinko tosiaan jo vilahtelee, mutta ei vielä kovin korkealla. Seuraava
kuva on napattu hetkeä myöhemmin, kun Luosto-tunturi on jo jäänyt taakse ja
lähestymme Torvista. Niin jäi aurinkokin sinne Luoston huipun taakse, Pyhän
ja Luoston väliin. Kaunis on silti tämäkin maisema, ja karuudessaan vaikuttava.
Joka ikinen kerta tuolla kiireen rajan tuolla puolen ajaessamme jaksan
ihailla näitä ja muitakin näkymiä. Niitä katsellessa sielu kummasti rauhoittuu.
Tämä menee heti testiin, kiitokset reseptistä.
VastaaPoistaKiva kuulla! 😊 Kiitos kommentista.
Poista