Viime viikolla tieni vei Helsinkiin, ja lopultakin onnistuimme
varaamaan pöydän BasBasista, eli Baskeri & Basso Bistrosta (Tehtaankatu
27-29, 00150 Helsinki). Muutamalla aiemmalla Helsingin reissullamme olimme jo
tuloksetta yrittäneet saada sinne varausta. Ravintoloitsijoiden (Nicolas
”Baskeri” Thieulon ja Kalle ”Basso” Kiukainen) kannaltahan tällainen kysyntä on
aivan upea juttu, mutta päivän pari kerrallaan Helsingissä piipahtavalle
tilanne on hieman haastava. Tällä kertaa päätin, että periksi en anna ja pöydän
saamme, vaikka sitten yöunet menisivät. Sain nimittäin vinkin, että pöydät kuukauden päähän vapautuvat jakoon aina keskiyöllä. Niinpä kuukautta ennen
Helsinki-päivän ajankohtaa, sekunnilleen keskiyöllä olin sormet näppäimillä
valmiina varaamaan pöydän. Ja minä sain sen! Kyllä olisi yöunet menneet, jos toisin olisi käynyt. No, taisivat ne unet jäädä vähän heikoiksi myös tässä
ilahtuneessa mielentilassa. Myös miehellä, joka heräsi minun
riemunkiljahduksiini. Pian pääsisimme BasBasin pöydän ääreen!
Pari päivää ennen h-hetkeä tuli uusia kapuloita rattaisiin. Lumimyräkän
ennustettiin saapuvan Helsinkiin juuri tuoksi päiväksi ja sitä sanomaa
levitettiin joka mediassa lievään hysteriaan asti. Tuollainen tietysti aina
lievästi huvittaa meitä pohjoisen ihmisiä, jotka olemme tottuneet lumisiin
talviin. Lähtöä edeltävänä iltana tuli sitten varsinainen uutispommi, Finnair
oli varalta perunut 41 lentoa, syynä ennustettu lumimyräkkä. Ajattelin, että
näinköhän BasBasia ja meitä on lainkaan tarkoitettu toisillemme. Jännittyneenä silmäilin
heti peruttujen lentojen listaa. Rovaniemikin siellä vilahti, mutta meidän
onneksemme oma lentomme ei tullut perutuksi. Huh huh, läheltä piti. Matkaan
siis pääsimme, ja myräkkäkin oli ollut ennustettua lievempi. Helsinkiin
saapuessamme oli lumisateesta jäljellä vain kadunvarsien lumikasat.
Pikaisesti laukut hotelliin, ja sitten kiirehdimme kohti odotettua
ruokailua. Olimme jollakin aiemmista reissuistamme käyneet BasBas viinibaarin
puolella, ja ihastuneet siihen. Jotain siitä aiemmin kirjoitinkin, tässä linkki. Meillä oli
siis sen perusteella pienoinen aavistus, mitä odottaa. Tiesimme bistron
sijaitsevan sisäpihalla, joten hetken etsiskelimme sinne pääsyä. Pian löytyikin
vihje porttikongin sisäänkäynnistä.
Tuntui hyvältä astua Baskeri & Basson ovesta sisään, kunhan sen
löysimme. Kävelimme nimittäin ensin innoissamme sen ohi, kunnes ystävällinen
lumitöiden valvoja neuvoi meitä kääntymään ympäri, ja palaamaan hieman
taaksepäin. Sisäänkäynti oli jäänyt meistä takavasemmalle. Pian perässä
saapuvat seuralaisemme olivat myös tehneet saman lenkin. Vihdoinkin siis olimme
todellakin siellä! Paikasta huokui heti lämpö ja kiva tunnelma ja pöytään
ohjaus sujui myös sulavasti. Ja mikä pöytä! Estradi oli meidän. Meille oli
järjestynyt pöytä kabinettiin vievältä korokkeelta/esiintymislavalta. Sieltä
näki hyvin mitä salissa tapahtui, sen mitä seurustelulta muistimme muualle
vilkuilla. Nyt olivat jo puitteet kohdillaan, ja me niiden puitteiden sisällä.
Seuraavaksi valitsemaan ruokia liitutaululta.
Dry Martini aperitiivina antoi hyviä
neuvoja...
Päädyimme 2+1+1 –menuun kukin omia mielihalujamme seuraten. Otimme
alkuun erilaisia kylmiä annoksia, ja vaihdoimme makupaloja keskenämme. Näin
pääsimme useampien annosten makuun. Niitä odotellessamme mutustelimme
alkajaisiksi ihanan rapeakuorista maalaispatonkia voin kera.
Kuudesta alkupalavaihtoehdosta pöytäämme tuli viittä eri lajia, joista
yksi oli niin kaikkien mieleen, että kukin halusi sitä oman annoksensa.
Burrataa, basilikaa ja minttua…. Basilika on klassinen makupari burratalle, ja
minttu tässä yhteydessä on jännästi lisävivahteita antava oivallus. Oliiviöljy
tasapainotti makuja ja ripaus pippuria viimeisteli kokonaisuuden.
Toinen oma suosikkini oli annos nimeltä Munakoisoa ja pestoa. Kaunis ja
suussasulava annos.
Silliä ja ponzua –annos vei soijapohjaisen liemen myötä makumatkalle
Aasiaan, tosin silli oli uinut lautaselle Göteborgista. Aika jänniä makuja
löytyi siitä lautaselta. Tämä annos oli luultavasti parhaimmillaan juuri näin
jaettuna.
Paahdettuja maa-artisokkia en muistanut maistaa, olin niin omien
annosteni lumoissa. Kuvaamattakin se annos siis jäi. Härkätartar-klassikko
sentään ehti pyörähtämään minunkin edessäni.
BasBasissa on kunnioitusta herättävä viinikaappi, tai oikeastaan pieni viinihuone. Sieltä löytyi meille helposti mielihalujamme vastaavaa viiniä, niin valkoista kuin punaista, erittäin nautittavia molemmat. Valkoviini jäi kuvaamatta ja siten ottamatta nimi talteen, johtuen ehkä siitä, että olimme tämän nallen edessä ihan myytyjä. Voi miten nautinnollista tämä nalleviini olikaan.
Väliruokavalinnat jakautuivat pöydässämme kahtia. Kahdelle tuli pirteää
Veriappelsiinirisottoa, jota minäkin sain maistaa (valitsin itse pastaa).
Veriappelsiinin todella erotti maussa. Mikäpä näin sitrushedelmien sesonkina
paremmin risoton maustaisikaan, kuin veriappelsiini.
Me toiset kaksi siis valitsimme väliruoaksi Cacio e Pepe –pastaa, joka on
yksinkertaisuudessaan suorastaan nerokas. Aika usein on niin, että parhaat
nautinnot ovat kovin yksinkertaisia. Niin on tämän pastankin kanssa, jossa pecorino
ja mustapippuri eivät muuta seurakseen kaipaa. Pasta oli juuri oikein keitetty ja käsitelty,
jotta se nappasi maut pintaansa ja oli helposti haarukalla syötävää.
Pöytäämme tuli kolmea eri lämmintä ruokaa, eli jokaista listalta. Itse
otin paistettua kuhaa, joka oli paistettu todella kauniin väriseksi.
Kyssäkaali-rucolapedillä se oli mukavan kevyt loppuhuipennus varsinaiselle
menulle.
Black Angus flank steak näytti todella hyvältä. Niin näytti myös
Gnocchit ja lohenmäti -annos. Itse asiassa se näytti niin ihanalta, että
haluaisin heti maistaa sitä itsekin. Vaahtoavan kaunis lämmin ruoka, ja
kuulemani mukaan myös hyvää.
Tämän kaiken jälkeen olimme kahden vaiheilla. Mennäkö suoraan
espressoon vai vieläkö uppoaisi jokin jälkiruoka. Hetken pohdittuamme päätimme jälkiruoan
menevän eri vatsaan, joten kyllähän sillekin vielä tilaa löytyisi, tosin vain
puolikkaan jälkiruoan verran. Tilasimme kaksi jaettavaa Crème Brûléetä. Oli
muuten ihan mahtavan hyvä juttu, että tilasimme. En ole pitkään aikaan saanut
niin täydellistä brûléetä.
Minulla on tapana aina Crème Brûléen eteen saatuani kopsauttaa lusikalla
sen pintaa, ihan vain testatakseni pinnan rapeutta. Ihanaa, tässä oli juuri täydellisen kopsauteltava pinta. Ihan
mielettömän hyvää se oli muutenkin. Vielä espressot ja pienet tilkat Elisabeth
XO Organic Fine –konjakkia. Hallelujaa!
Näin lunasti Baskeri & Basso Bistro odotuksemme. Erinomaisen, ja
mukavasti simppelin ruoan ohella pidimme todella paikan rennosta ja
mutkattomasta tunnelmasta. On myös aina mukavaa nähdä itse paikan sielut
ravintolasalissa huolehtimassa, että kaikki toimii. Leppoisat juttutuokiot
osaavan henkilökunnan sekä aina niin miellyttävän Nikin kanssa antoivat myös
oman mausteensa nautinnolliseen iltaan. Basbasissa oli siis laadukkaan ruoan ohella
sielukin kotona. Tästä vierailusta jäi mukava olo.
Mielenkiintoinen nimi ravintolalla, taiteeseen viittaava. 🎨 Kiinnostus kyllä heräsi, koska paikka hurmaa hyvällä ruoallaan. Aika monenlaista ruokaa pääsitte maistelemaan. Ja hyvä, että pääsitte! 👍
VastaaPoistaTäytyypä laittaa paikka mieleen, vaikka ei taida kärsivällisyys riittää yötä myöten istumapaikkoja 'kyttäämään'. Aika pitkän ravintolareissun heititte!? 🤗
Hyvin sanottu 👍 Olen aina ajatellutkin, että ruoanlaitto on eräänlaista taidetta 🤔 Kyllä muuten kannatti valvoa. Tosin te eteläisemmän Suomen ihmiset voitte hieman vapaammin valita illan, ja sitä myöten saatte nukkua yönne tältä osin rauhassa 😉😴 Jos itselle on useampi ilta mahdollinen, niin helpommin onnistuu. Huomasin myös, että aikaisimpiin aikoihin mahtuu helpommin. Vink, vink 😉
Poista