Sarjassamme helppoa ja hyvää kotiruokaa… Tämän makkara-makaronilaatikon
(makkaroonilaatikon) valmistin jo viikko sitten. Toki söimmekin sen jo viime
viikolla. Oli vain niin kiireinen viikko, että ehdin kirjoittaa siitä vasta
nyt. Tämä ruoka sai alkunsa siitä, kun mökkiviikonlopulta oli jäänyt yli
lenkkimakkara ja maitoa sekä muutamia muita raaka-aineita. Makkaran olin ostanut siltä
varalta, jos haluaisimme paistaa makkaraa takassa tai kodassa. Paistamatta
kuitenkin jäi. Maitoa puolestaan olin ostanut perunamuusia varten, ja siitäkin
jäi reilusti yli. Loppuviikolla olimme lähdössä reissuun, joten nämä uhkasivat
jäädä käyttämättä. Niinpä keksin käyttää ne makaronilaatikkoon, jota voisimme
syödä seuraavat pari päivää.
Tämä on ensimmäinen makkaraversioni makaronilaatikosta, ja ohjekin
syntyi kokeilun tuloksena. Tällaista siitä sitten tuli.
Makkaroonilaatikko
(5-6:lle)
1 pss (400 g) tummaa makaronia
1,5 l vettä
2 kasvisfondia
1 sipuli
1 lenkkimakkara
1 tlk (400 g) Mutti-tomaattimurskaa
3 kananmunaa
6 dl maitoa
4 tl dijon(hunaja)sinappia
2 tl suolaa
mustapippuria
2 tl paprikajauhetta
½ -1 pss juustoraastetta
(voita vuoan voiteluun ja sipulin kuullotukseen)
35 minuuttia 200 C-asteisessa uunissa
1.
Kiehuta vesi ja sekoita siihen kasvisfondit (kana- ja lihafondit käyvät
myös). Keitä makaronit melkein kypsiksi. Valuta ne ja levitä voideltuun
vuokaan.
2.
Silppua sipuli ja kuutioi makkara. Kuullota sipuli ja lisää
makkarakuutiot ja ruskistele hetki. Lisää sipuliset makkarat makaronien
joukkoon ja sekoita.
3.
Lisää tomaattimurska vuokaan tasaisesti joka puolelle. Sekoittele.
4.
Riko kananmunat kulhoon ja lisää maito. Vispaa kevyesti sekaisin. Lisää
sinappi ja mausteet ja sekoita uudelleen. Kaada seos muiden ainesten päälle.
5.
Ripottele pinnalle kauttaaltaan juustoraastetta. Minulla oli puoli
pussillista cheddaria, sekin viikonlopun tähteitä. En kaivannut lisää juustoa,
mutta toisaalta koko pussillinenkin on varmasti vähintään yhtä hyvä määrä.
6.
Paista uunin keskitasolla ja anna vetäytyä folion alla n. 10 minuuttia.
Makkaroonilaatikon seuraksi tarjosin iloisen väristä porkkanaraastetta.
Raastoin sen kolmen värisistä porkkanoista, jotka esittelin tässä jutussa.
Silloin osa porkkanoista päätyi poropataan, ja nyt lopuista tein siis raastetta.
Tämä ruoka olikin alusta loppuun aika lailla tähteistä kyhättyä. Chili ja lime
jäivät yli mökkiviikonlopun perjantaiherkusta, näistä tacoista.
Aurinkoinen porkkanaraaste
6 porkkanaa (tässä kolmea väriä, mutta toki voit tehdä raasteen
tavallisestakin porkkanasta)
1 punainen chili
1 lime
3 rkl oliiviöljyä
3 tl hunajaa
Pese, kuori ja raasta porkkanat. Pese ja silppua chili. Minä jätin siemenet
käyttämättä, en halunnut raasteesta liian tulista. Lisää chili porkkanaraasteen sekaan. Purista
limen mehu ja sekoita joukkoon oliiviöljy sekä hunaja. Sekoita kastike
raasteeseen.
Raasteesta tuli hauskan näköistä, tosin ei niin kirjavaa kuin
kuvittelin. Tämä johtui siitä, että violettien porkkanoiden sisus oli oranssia.
Chili antoi sopivasti kärkeä, lime raikkautta ja hunaja makeutta. Erittäin hyvä
kokonaisuus. Turhan harvoin tulee tehtyä raasteita.
Tämä kokonaisuus oli kotiruokaa parhaimmillaan. Söimme tuosta satsista
yhtenä iltana (turhan isot) maistiaiset ja kahtena päivänä reilut lounaat.
Toisen päivän lounaalle tarjosin lisukkeeksi kirsikkatomaatteja. Kumpanakin päivänä otin eväät töihin mukaan, mikä
oli tosi hyvä idea. Näin aikaa ei mennyt siirtymiseen johonkin paikkakunnan lounasravintoloista. Viikko oli kovin kiireinen.
Kumpanakin päivänä tuli myös tyyppi jos toinenkin työpaikan keittiöön nuuhkimaan,
mitä hyvää olen tuonut mukanani. Eräs jopa ehdotti, josko alkaisin bloggaamaan
työpaikkalounaista. Olisivat kuulemma vapaaehtoisia koekaniineja.
Laitan tähän vielä linkin yleisimmin tekemääni makaronilaatikkoon,
johon laitan jauhelihaa. Siihen versioon ei tule lainkaan munamaitoa, vaan ainoastaan
lihalientä, johon sulatan Koskenlaskijaa.
Kyllä kotiruoka on hyvää! Näin
huokaili työkaverinikin. No onhan se. Edullistakin se on.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti