perjantai 3. huhtikuuta 2020

Kolmen vartin makkarapelti kasviksia pullollaan


Tässäpä teille varsinainen makkaraherkku. Tämä onkin erikoinen herkku. Tekotavasta ja runsaasta kasvismäärästä johtuen tällä on kaikki makkaramättöjen hyvät ominaisuudet, mutta toisaalta tästä puuttuvat enimmäkseen kaikki huonot, eli yltiörasvaiset ominaisuudet. Vaikka tämä oli ihan ”miälenvikasen hyvvää”, jäi tämän annoksen jälkeen erityisen hyvä olo ja mukava mieli. Siispä ihan täydellistä ruokaa tänä korona-ahdistuksen aikana! Ja helppoakin vielä. Ihan kuka vain osaa tätä valmistaa.




Makkarapelti Pätsyn tapaan


4:lle

4 keskikokoista perunaa
valkosipuli-chilioliiviöljyä (tai tavallista oliiviöljyä)
suolaa
mustapippuria
1 tl paprikajauhetta

1 kesäkurpitsa
1 pieni kukkakaali
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
2 tl kuivattua basilikaa (tai muita yrttejä)
1 lenkkimakkara

1 pss broccolinia eli varsiparsakaalia
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
2 rkl sweet chili -kastiketta
1 pss (150 g) juustoraastetta (tässä emmental)

225 C-asteisen uunin keskiosassa 45 minuuttia (15 + 15 + 15 minuuttia)

Pese perunat vedessä harjaamalla ja halkaise, ja taas halkaise kukin peruna neljään osaan. Laita perunolohkot kulhoon ja lorauta niille öljyä. Mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Sekoita perunoita, kunnes mausteet ovat levinneet perunan kaikille pinnoille.




Levitä perunat leivinpaperilla verhotulle uunipellille sillä lailla väljästi, että ne eivät kosketa toisiaan. Laita pelti 225-asteiseen uuniin 15 minuutiksi.




Huuhtele ja paloittele kesäkurpitsa. Huuhtele myös kukkakaali ja irrottele kukkakaalin nuput toisistaan. Tarvittaessa pieni isompia nuppuja. Laita kesäkurpitsan palat ja kukkakaalin nuput samaan astiaan kuin missä pyörittelit myös perunat. Näin myös nämä saavat itseensä perunoiden maustamisesta kulhoon jääneet maut. Pirskottele kasviksille öljyä, mausta sekä sekoita.




Kun perunat ovat olleet uunissa 15 minuuttia, levitä pellille kesäkurpitsa-kukkakaaliseos.




Poista lenkkimakkarasta kuori (jos on), ja viipaloi makkara. Levitä myös makkaraviipeleet pellille. Laita pelti takaisin uuniin. Jatka kypsennystä toiset 15 minuuttia.




Huuhtele broccolinit ja siisti niitä, jos tarpeen. Voit myös pätkiä niitä hieman lyhyemmiksi. Mausta ne öljyllä, suolalla, pippurilla ja sweet chili- kastikkeella kulhossa pyöritellen. Kun pelti on ollut toiset 15 minuuttia uunissa, ota se sieltä pois, ja levitä broccolinit päällimmäiseksi.




Lisää myös juustoraaste. Ja laita pelti takaisin uuniin vielä kolmanneksi vartiksi.




Voit toki valmistella kaikki ainekset jo etukäteen valmiiksi. Itse asiassa minä teen aina sillä tavalla, kokkaan sitten mitä kokkaan. Näin itse kokkaaminen, tai kuten tässä tapauksessa, (vain) ainesten pellille lisääminen käy kätevästi. Tokihan nämä kaikki ainekset voi laittaa kaikki kerrallakin pellille, mutta silloin on vaarana se, että osasta kasviksia tulee ylipehmeitä. Tällä tavalla, vähän kerrallaan pellille lisäämällä joka ikinen pellin raaka-aineesta on syöntihetkellä parhaimmillaan. (Kasvikset vaativat keskenään erilaisia kypsennysaikoja.) Tämä vartti-vartti-vartti -systeemi toimi loistavasti juuri näiden kasvisten kyseessä ollen. Jos taas korvaat kasvikset muilla kasviksilla (mikä vain käy), niin harkitse itse niiden tarvitsema paistoaika.




Koska tämä ruoka on jo valmiiksi pullollaan kasviksia, ei se kaipaa sen kummempia lisukkeita. Itse laitoin pöytämausteeksi Sweet chili -kastiketta ja Dijon-majoneesia, joita sopivampia lisämakuja tälle ruoalle en vielä tälläkään hetkellä keksi. Pöydässä oli myös sinappia ja ketsuppia, mutta kumpikaan meistä ei niitä kaivannut.




Dijon-majoneesi syntyy helposti sekoittamalla hyvälaatuiseen majoneesiin (Hellmann’s) makusi mukaisen määrän Dijon-sinappia. Aika hyvä suhde voisi olla 1 dl majoneesia ja 2 tl sinappia. Mutta maistellen ja kokeilemalla se selviää. Hunajaakin voisi tähän majoneesiin hieman laittaa. Minä jätin sen nyt kuitenkin väliin, koska käyttämäni Dijon-sinappi sisälsi jo valmiiksi hunajaa.

Tämä ruoka oli ihanaa vielä seuraavanakin päivänä mikrossa lämmitettynä, kylmien dippien kera. Varsinaista lohturuokaa.


2 kommenttia:

  1. Nam!! Makkara on mun "salainen pahe". Korvamerkitsin heti tämän ohjeen, pitää joku päivä testata. "Makkispekkikset" vähän terveellisemmällä twistillä.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kuule, samma här, makkara maistuu täälläkin 😂 Tämä oli kyllä superhyvä makkaraherkku 👍😋 Kiitos Nanne, oikein mukavaa viikonloppua myös sinne! 💕

      Poista