Olemme nauttineet suunnattomasti lämpimän kesän mahdollistamasta kesäkeittiökaudesta,
jolloin valmistimme ja söimme suurimman osan aterioista terassillamme. Vaikka sää on edelleen kohtuullisen lämmin
jopa täällä pohjoisessa Suomessa, on syksyinen kirpeys jo aistittavissa.
Huomaankin kotikeittiömme sesongin olevan pikku hiljaa vaihtumassa grillailuista
seuraavaan sesonkiin, johon kuuluvat olennaisena osana uuniruoat ja kuumat keitot.
Lauantaina tein ihan mielettömän ihanaa kanakeittoa, joka palaa
toivelistoillemme aina syksyisin.
Kanakeittoon (4:lle) tarvitset:
n. 400 g broilerinfileitä
1 sipuli (minä silppusin yhden sipulin verran pieniä kesäsipuleita)
2 valkosipulinkynttä
½ kesäkurpitsaa
1 punainen paprika (nyt unohdin, mutta ei haitannut)
1 punainen chili
rypsiöljyä
2 tl currya
2 tl paprikajauhetta
2 tl inkivääritahnaa
1,2 l vettä
2 kanafondia
1 dl pitkäjyväistä riisiä
1 pkt tuorejuustoa (paprika-chili)
1 pkt maissia
Maizenaa (vaaleaa)
persiljaa
Paloittele tai suikaloi broilerinfileet. (Suikaloin yleensä itse, koska
valmiit suikaleet ovat makuuni vähän turhan olemattoman pieniä ja hajoilevia.)
Silppua sipulit. Kuutioi kesäkurpitsa, ja paloittele paprika. Halkaise chili ja
poista siemenet, silppua pieneksi. Chiliä käsitellessä kannattaa käyttää
talouskäsineitä, koskapa chilin tulisuus tarttuu sormiin pitkäksi ajaksi.
Kuumenna pieni määrä öljyä ja paista broilerinpaloja, kunnes ne eivät enää
näytä raa’alta. Lisää sipulisilppu, ja jatka paistamista, kunnes sipulit
ovat kuullottuneet. Lisää kesäkurpitsat, paprikat ja chilit ja kuullottele lisää. Lisää
silputtu valkosipuli ja pyörittele aineksia vielä hetki. Valkosipuli ei saa
palaa. Lisää mausteet ja anna niiden herätä henkiin muiden ainesten seassa kattilassa
sekoitellen. Tunne ihana tuoksu.
Lisää vesi ja fondit. Kun vesi kiehuu, lisää riisit. Kiehuttele, kunnes
riisi kypsää (katso pakkauksesta aika). Tämä kiehui reilut 10 minuuttia.
Kiehuttelun aikana lisää tuorejuusto lusikallinen kerrallaan, ja sulata se
keittoon välillä sekoitellen. Kun riisit ovat kypsiä, lisää viimeiseksi
valutetut maissit. Kun keitto taas kiehuu, suurusta Maizenalla haluamaasi
sakeusasteeseen. Maizenan lisäyksen jälkeen kiehuta minuutin verran.
Viimeistele silputulla persiljalla.
Koska lauantaina golfattiin, ja pelaamaan pääsimme kisan vuoksi vasta
myöhään iltapäivällä, tein keiton valmiiksi jo ennen peliä. Maistelimme
kohtuullisen kokoiset soppakipolliset kanakeittoa varhaiseksi lounaaksi ja
pelin polttoaineeksi. Hyvin toimikin voitelu, koskapa tein kesän ensimmäisen birdien (= odotettua paremman tuloksen) Marilyn-väylällä nro 14. Tuon väylän greeni on saanut epävirallisen, Marilyniin viittaavan nimensä kurvikkaista muodoistaan. Pelin aikana ilta viileni, ja oli ihanaa tulla
kotiin, missä odotti valmiiksi tehtyä lämmittävää ja maukasta keittoa. Se oli
nyt aiempaa paksumpaa, kun riisit ja varmaan myös suurusteet olivat turvonneet
lisää. Ihan loistavan hyvää edelleen.
Pelin jälkeen |
Tämä kanakeitto on myös mitä mainiointa flunssantapporuokaa, eli kannattaa
pitää tämä ohje mielessä, jos flunssa iskee. Ja ellei flunssa tällä ihan
hetkessä lähtisikään, niin kyllä tämä ainakin lohduttaa. Itse ainakin uskon
vakaasti paitsi tämän keiton lohduttavaan, myös parantavaan voimaan.
Onnittelut alkuun birdiestä! ����Se tuntuu aina niin kivalle! ��
VastaaPoistaIhanalle kuulostavaa keittoa, jota varmasti kohtapuoliin kokeilen. Kanakeittoa syödään meilläkin yhä uudelleen ja uudelleen. Se tosiaan lämmittää ja joskus lohduttaa.
Me tultiin äsken golfkierrokselta..ilman ainuttakaan birdietä. ��
Kiitos reseptistä ja oikein hyvää loppuviikkoa! ��
Lämmin kiitos! Birdie oli kyllä kiva saada 👍 Tuli ihan wau olo. Tuo kanakeitto oli hyvä palkinto. Paprikat tosiaan unohtuivat, kun kaupassa ajatus harhaantui paprikoita lähestyessäni 😂 Mutta itse asiassa en niitä kyllä sitten enää valmista keittoa maistellessani kaivannutkaan. Jotenkin pehmoisempi näin. Väriähän ne toki olisivat tuoneet lisää. Eli molempi parempi. Kiitos kun jaksoit taas lukea ja kommentoidakin vielä. Mukavaa viikon jatkoa!
Poista