maanantai 27. elokuuta 2018

Ihanasti mausteinen kanakeitto


Olemme nauttineet suunnattomasti lämpimän kesän mahdollistamasta kesäkeittiökaudesta, jolloin valmistimme ja söimme suurimman osan aterioista terassillamme.  Vaikka sää on edelleen kohtuullisen lämmin jopa täällä pohjoisessa Suomessa, on syksyinen kirpeys jo aistittavissa. Huomaankin kotikeittiömme sesongin olevan pikku hiljaa vaihtumassa grillailuista seuraavaan sesonkiin, johon kuuluvat olennaisena osana uuniruoat ja kuumat keitot. Lauantaina tein ihan mielettömän ihanaa kanakeittoa, joka palaa toivelistoillemme aina syksyisin.




Kanakeittoon (4:lle) tarvitset:

n. 400 g broilerinfileitä
1 sipuli (minä silppusin yhden sipulin verran pieniä kesäsipuleita)
2 valkosipulinkynttä
½ kesäkurpitsaa
1 punainen paprika (nyt unohdin, mutta ei haitannut)
1 punainen chili
rypsiöljyä
2 tl currya
2 tl paprikajauhetta
2 tl inkivääritahnaa
1,2 l vettä
2 kanafondia
1 dl pitkäjyväistä riisiä
1 pkt tuorejuustoa (paprika-chili)
1 pkt maissia
Maizenaa (vaaleaa)
persiljaa




Paloittele tai suikaloi broilerinfileet. (Suikaloin yleensä itse, koska valmiit suikaleet ovat makuuni vähän turhan olemattoman pieniä ja hajoilevia.) Silppua sipulit. Kuutioi kesäkurpitsa, ja paloittele paprika. Halkaise chili ja poista siemenet, silppua pieneksi. Chiliä käsitellessä kannattaa käyttää talouskäsineitä, koskapa chilin tulisuus tarttuu sormiin pitkäksi ajaksi.




Kuumenna pieni määrä öljyä ja paista broilerinpaloja, kunnes ne eivät enää näytä raa’alta. Lisää sipulisilppu, ja jatka paistamista, kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Lisää kesäkurpitsat, paprikat ja chilit ja kuullottele lisää. Lisää silputtu valkosipuli ja pyörittele aineksia vielä hetki. Valkosipuli ei saa palaa. Lisää mausteet ja anna niiden herätä henkiin muiden ainesten seassa kattilassa sekoitellen. Tunne ihana tuoksu.

Lisää vesi ja fondit. Kun vesi kiehuu, lisää riisit. Kiehuttele, kunnes riisi kypsää (katso pakkauksesta aika). Tämä kiehui reilut 10 minuuttia. Kiehuttelun aikana lisää tuorejuusto lusikallinen kerrallaan, ja sulata se keittoon välillä sekoitellen. Kun riisit ovat kypsiä, lisää viimeiseksi valutetut maissit. Kun keitto taas kiehuu, suurusta Maizenalla haluamaasi sakeusasteeseen. Maizenan lisäyksen jälkeen kiehuta minuutin verran. Viimeistele silputulla persiljalla.




Koska lauantaina golfattiin, ja pelaamaan pääsimme kisan vuoksi vasta myöhään iltapäivällä, tein keiton valmiiksi jo ennen peliä. Maistelimme kohtuullisen kokoiset soppakipolliset kanakeittoa varhaiseksi lounaaksi ja pelin polttoaineeksi. Hyvin toimikin voitelu, koskapa tein kesän ensimmäisen birdien (= odotettua paremman tuloksen) Marilyn-väylällä nro 14. Tuon väylän greeni on saanut epävirallisen, Marilyniin viittaavan nimensä kurvikkaista muodoistaan. Pelin aikana ilta viileni, ja oli ihanaa tulla kotiin, missä odotti valmiiksi tehtyä lämmittävää ja maukasta keittoa. Se oli nyt aiempaa paksumpaa, kun riisit ja varmaan myös suurusteet olivat turvonneet lisää. Ihan loistavan hyvää edelleen.


Pelin jälkeen


Tämä kanakeitto on myös mitä mainiointa flunssantapporuokaa, eli kannattaa pitää tämä ohje mielessä, jos flunssa iskee. Ja ellei flunssa tällä ihan hetkessä lähtisikään, niin kyllä tämä ainakin lohduttaa. Itse ainakin uskon vakaasti paitsi tämän keiton lohduttavaan, myös parantavaan voimaan.


2 kommenttia:

  1. Onnittelut alkuun birdiestä! ����Se tuntuu aina niin kivalle! ��
    Ihanalle kuulostavaa keittoa, jota varmasti kohtapuoliin kokeilen. Kanakeittoa syödään meilläkin yhä uudelleen ja uudelleen. Se tosiaan lämmittää ja joskus lohduttaa.
    Me tultiin äsken golfkierrokselta..ilman ainuttakaan birdietä. ��
    Kiitos reseptistä ja oikein hyvää loppuviikkoa! ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos! Birdie oli kyllä kiva saada 👍 Tuli ihan wau olo. Tuo kanakeitto oli hyvä palkinto. Paprikat tosiaan unohtuivat, kun kaupassa ajatus harhaantui paprikoita lähestyessäni 😂 Mutta itse asiassa en niitä kyllä sitten enää valmista keittoa maistellessani kaivannutkaan. Jotenkin pehmoisempi näin. Väriähän ne toki olisivat tuoneet lisää. Eli molempi parempi. Kiitos kun jaksoit taas lukea ja kommentoidakin vielä. Mukavaa viikon jatkoa!

      Poista