tiistai 21. elokuuta 2018

Maukas ja terveellinen linssikeitto


Kiirettä on pidellyt niin, etten ole ehtinyt muutamaan päivään kotona edes kokkailemaan. Urheilulomalta tuntui jo ihan hyvältä palata kotiin. 13 peräkkäistä golfpäivää olivat tällä erää ihan riittävä kuntoilurupeama. Paluumatka autossa istuen tuntui levolta. Kotiin palattuamme pääsimme osallistumaan iloiseen juhlaan, missä kohtuullisen suurella porukalla juhlistimme erilaisia mukavia asioita. Tarjolla olleet herkut olivat sen mukaiset. Nyt onkin sitten arki alkanut, ja syksykin muistuttelee tulostansa. Tänään oli siis juuri sopiva päivä tehdä lämmittävää ja täyteläisen makuista, mutta silti erittäin kevyttä linssikeittoa.




Tämä linssikeitto on kuulunut repertuaariimme jo pitkästi toistakymmentä vuotta. Ensikosketuksen tähän keittoon sain valvoessani tyttäreni kotitaloustunnin kotitehtävää, joka oli juurikin linssikeitto. Ohje oli todennäköisesti annettu kotiin mukaan. Minulla ei ole sitä alkuperäistä ohjetta enää tallessa, mutta emme sitä varmaankaan kovin paljon ole vuosien varrella muunnelleet. Joitakin mausteita olen saattanut vaihdella, mutta kutakuinkin tällä tavalla olen sitä aina valmistanut.


Sydänystävälliset raaka-aineet


Linssikeitto 4:lle

2 rkl öljyä (tällä kertaa laitoin rypsiöljyä)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ - 1 purjo
5 porkkanaa
1 l kasvislientä
2 dl punaisia linssejä
4 rkl tomaattisosetta
2 tl paprikajauhetta
ripaus cayennea
2 tl basilikaa
pinnalle persiljaa




 


Silppua sipulit. (Purjosta poistan aina uloimman kerroksen sekä kannan ja varsien päät, niin että jäljelle jää siisti purjotanko. Halkaisen sen pituussuunnassa ja huuhtelen sen hanan alla kerroksia kevyesti erotellen siten, että välitkin tulevat puhtaiksi. Sen jälkeen kuivaan purjon, ja leikkaan sen pitkittäissuunnassa 2-4 osaan ja sen jälkeen poikittaissuunnassa pieneksi silpuksi.) Kuumenna öljy ja kuullota sipuli- ja purjosilppu. Lisää pieneksi kuutioidut porkkanat ja valkosipulisilppu. Kuullottele vielä hetki. Lisää kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondia), tomaattisose ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää huuhdellut linssit. Kiehuta kannen alla n.  ½ tuntia. Tarkista suola.




Voi miten ihana tuoksu keitosta leijaili, ja yhäkin talossa leijailee. Makukin oli jälleen kerran täyteläinen ja hyvä. Tätä syödessä tulee aina niin terveellinen olo. Keiton seuraksi maistui rouhesämpylä sulatejuustolla. Sen verran piti syntisyyttä saada mukaan, ettei nyt liian terveelliseksi aleta. 




Mieskin totesi iltagolfista +10-asteisesta vesisateesta tultuaan, että olipas oivallinen ruokavalinta tälle illalle tämä lämmittävä ja herkullinen linssisoppa.

2 kommenttia:

  1. Oi joi kuinka ihanan tuntuista keittoa olet valmistanut! Tuota minä aion tehdä eräänä sateisen koleana syyspäivänä. Nyt täällä nautitaan valoisan lämpöisestä elokuun päivästä. ��
    Lomaltapaluutsemppiä sinulle! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kannattaa tosiaan kokeilla tuota keittoa. Se on yksi kestosuosikkejamme. Kevyttä, mutta silti tarpeeksi täyttävää 👍 Tokihan kermalla, tai ehkä tomaattimurskan ja kerman yhdistelmällä (jotta väri ei mene bliisuksi) saisi siehen ripauksen ylellisyyttäkin, mutta pidän tästä versiosta juurikin tuollaisenaan. Teen sitä monesti silloin, kun tekee mieli keventää. Itse asiassa siitä riitti toiset annokset tämän päivän lounaaksikin töihin mukaan 😋

      Poista