Kiirettä on pidellyt niin, etten ole ehtinyt muutamaan päivään kotona
edes kokkailemaan. Urheilulomalta tuntui jo ihan hyvältä palata kotiin. 13
peräkkäistä golfpäivää olivat tällä erää ihan riittävä kuntoilurupeama. Paluumatka
autossa istuen tuntui levolta. Kotiin palattuamme pääsimme osallistumaan iloiseen
juhlaan, missä kohtuullisen suurella porukalla juhlistimme erilaisia mukavia
asioita. Tarjolla olleet herkut olivat sen mukaiset. Nyt onkin sitten arki
alkanut, ja syksykin muistuttelee tulostansa. Tänään oli siis juuri sopiva
päivä tehdä lämmittävää ja täyteläisen makuista, mutta silti erittäin kevyttä linssikeittoa.
Tämä linssikeitto on kuulunut repertuaariimme jo pitkästi toistakymmentä
vuotta. Ensikosketuksen tähän keittoon sain valvoessani tyttäreni
kotitaloustunnin kotitehtävää, joka oli juurikin linssikeitto. Ohje oli
todennäköisesti annettu kotiin mukaan. Minulla ei ole sitä alkuperäistä ohjetta
enää tallessa, mutta emme sitä varmaankaan kovin paljon ole vuosien varrella
muunnelleet. Joitakin mausteita olen saattanut vaihdella, mutta kutakuinkin
tällä tavalla olen sitä aina valmistanut.
Sydänystävälliset raaka-aineet |
Linssikeitto 4:lle
2 rkl öljyä (tällä kertaa laitoin rypsiöljyä)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ - 1 purjo
5 porkkanaa
1 l kasvislientä
2 dl punaisia linssejä
4 rkl tomaattisosetta
2 tl paprikajauhetta
ripaus cayennea
2 tl basilikaa
pinnalle persiljaa
Silppua sipulit. (Purjosta poistan aina uloimman kerroksen sekä kannan
ja varsien päät, niin että jäljelle jää siisti purjotanko. Halkaisen sen
pituussuunnassa ja huuhtelen sen hanan alla kerroksia kevyesti erotellen siten,
että välitkin tulevat puhtaiksi. Sen jälkeen kuivaan purjon, ja leikkaan sen
pitkittäissuunnassa 2-4 osaan ja sen jälkeen poikittaissuunnassa pieneksi
silpuksi.) Kuumenna öljy ja kuullota sipuli- ja purjosilppu. Lisää pieneksi
kuutioidut porkkanat ja valkosipulisilppu. Kuullottele vielä hetki. Lisää kasvisliemi
(1 l vettä + 2 kasvisfondia), tomaattisose ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi.
Lisää huuhdellut linssit. Kiehuta kannen alla n. ½ tuntia. Tarkista suola.
Voi miten ihana tuoksu keitosta leijaili, ja yhäkin talossa leijailee.
Makukin oli jälleen kerran täyteläinen ja hyvä. Tätä syödessä tulee aina niin
terveellinen olo. Keiton seuraksi maistui rouhesämpylä sulatejuustolla. Sen verran
piti syntisyyttä saada mukaan, ettei nyt liian terveelliseksi aleta.
Mieskin totesi iltagolfista +10-asteisesta vesisateesta tultuaan, että
olipas oivallinen ruokavalinta tälle illalle tämä lämmittävä ja herkullinen linssisoppa.
Oi joi kuinka ihanan tuntuista keittoa olet valmistanut! Tuota minä aion tehdä eräänä sateisen koleana syyspäivänä. Nyt täällä nautitaan valoisan lämpöisestä elokuun päivästä. ��
VastaaPoistaLomaltapaluutsemppiä sinulle! :))
Kiitos! Kannattaa tosiaan kokeilla tuota keittoa. Se on yksi kestosuosikkejamme. Kevyttä, mutta silti tarpeeksi täyttävää 👍 Tokihan kermalla, tai ehkä tomaattimurskan ja kerman yhdistelmällä (jotta väri ei mene bliisuksi) saisi siehen ripauksen ylellisyyttäkin, mutta pidän tästä versiosta juurikin tuollaisenaan. Teen sitä monesti silloin, kun tekee mieli keventää. Itse asiassa siitä riitti toiset annokset tämän päivän lounaaksikin töihin mukaan 😋
Poista