lauantai 11. elokuuta 2018

Katkarapupastaa Pil Pil


Eilen oli taas sellainen tilanne, että golfkierroksen päätteeksi oli erittäin hyvä nälkä, eikä näin lomalla ja etenkään helteisenä päivänä huvittanut kauaa keittiössä seisoskella. Pakastimesta löytyi katkarapuja, jotka ovat yksi lemppareistani. Niistä saa monenlaista hyvää, ja vieläpä nopeasti.  Tällä kertaa halutti pastaa. Olen tehnyt useampaa eri versiota katkarapupastasta, mutta eilen tein ehkä yksinkertaisinta niistä, Pil Pil –pastaa. Pil Pil tulee meillä ruoan nimeen silloin, jos pääraaka-aineet ovat katkarapu, valkosipuli ja chili. 




 

Laitoin pelaamasta tultuamme ensitöikseni pastaveden kiehumaan, ja kiehumista odotellessa söimme edellispäivän tähteistä pikaisesti kyhätyt alkusalaatit terassilla. Lisäsin vihersalaattiin (salaattia, kurkkua, kirsikkatomaatteja ja fetaa) lämminsavulohen jämät ja nokareet aivan ihanaa chili-aiolia sekä tilliä. Yritän joskus toisella kertaa muistella, miten tuon chili-aiolin tein, ja jakaa sitten ohjeen eteenpäin. Se oli ihanaa.  En vain tullut sitä tekovaiheessa kirjanneeksi ylös. Ja se syntyi, kuten ruokani yleensäkin, välillä maistellen ja jotakin taas lisäten. Mahtava yhdistelmä tuli noista jämistä tällä lailla savulohisalaatiksikin muunnettuna.








Kun iso kattilallinen reilusti suolattua pastavettä kiehui, oli aika alkaa katkarapupastan tekoon. Se syntyi kahdeksassa minuutissa. Salaisena aseenani oli aina lomakeittiöihinkin mukanani kulkevat kuivatut chilit, jotka ovat sopivan tulisia. Toki voit käyttää myös tuoreita chilejä, tosin niillä tulee miedompi tulisuus. Tähän kahden hengen annokseen laittaisin 1-1,5 tuoretta punaista chiliä viipaloituna.





Katkarapupastaa Pil Pil
(2:lle)

spagettia n. 180-200 g
oliiviöljyä
1 pieni kesäsipuli
2 valkosipulinkynttä silputtuna
3 pientä kuivattua chiliä
vajaa kahvikupillinen valkoviiniä
puolikkaan sitruunan mehu
¼ - ½ kalaliemikuutiosta (maistele!) tai vaikkapa hieman kalakastiketta
kuivattua tai tuoretta persiljaa (minulla oli kuivattua mukana)
1 pss katkarapuja
Ota pastan keittämisen lopussa talteen hieman pastan keitinvettä!
mustapippuria
parmesaania

Laita spagetit kiehumaan. Nämä kypsyivät 8 minuutissa. Sillä välin silppua sipulit ja kuullota sipulia ja chilejä oliiviöljyssä. Lisää valkosipulisilppu, mutta älä anna palaa. Lisää valkoviini, sitruunan mehu, kalaliemi ja persiljat. Kiehuttele, kunnes pasta on liki kypsää. Lisää katkaravut vasta kun pasta on siinä kunnossa, että sen voi valuttaa. Kun katkarapukastike kiehuu taas katkarapujen lisäyksen jälkeen, on aika lisätä spagetit ja sekoittaa. Tarvittaessa lisää pastan keitinvettä. Jos pastassa on liikaa nestettä, voit jo tässä vaiheessa raastaa sekaan parmesaania. Se imaisee liiat nesteet pois. Pastanhan ei ole tarkoitus uida kastikkeessa, vaan riittää, että ihana kastike imeytyy pastaan. Annostele pasta lautasille, ja pyöräytä myllystä pippuria ja raasta pinnalle parmesaania. Minulla sattui olemaan rucolaa, joten lisäsin sitäkin pinnalle.




Yksinkertaista ja todella hyvää! Ei aina tarvitse kermojen kanssa läträtä, eikä se kerma tähän Pil PIl –ideaan oikeastaan sopisikaan. Pastatyypeistä ehkä kaikkein mieluiten käyttäisin tähän ruokaan Bavette-pastaa, joka on ikään kuin litistetty versio spagetista. Siinä maku tarttuu pastaan vielä paremmin kuin spagetissa, mutta ihan loistavan hyvää tämä spagettiversiokin oli. 




Kuudennen peräkkäisen päivän golfkierroksen, tämän aterian ja saunan jälkeen olo oli aika autuas. Yritin alkaa kirjaa lukemaan, mutta torkahdin varmaan ensimmäisellä aukeamalla. Viereisessä laiskanlinnassa oli yhtä kypsä tapaus. Telkkarin katselu sujui mukavasti silmät kiinni.

2 kommenttia:

  1. Pasta on pelastanut pulasta meidätkin monta kertaa. Se on helppoa, nopeaa ja herkullista ruokaa. Hyvälle kuulostaa ja näyttää teidän ruoka! ��
    Penkkiurheilu EM-kisoja seuraten sujuu silmät kiinni välillä täälläkin. Nyt jäin suosiolla kotiin, kun mies lähti sateessa pelaamaan. ��
    Mukavaa golfloman jatkoa sinne! ⛳��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivoista kommenteista! 😍 Kyllä vain, pasta on ihan mahtavaa pikaruokaa. Eikä siihen välttämättä tarvitse kovinkaan kummoisia raaka-aineita. Minäkin täällä kirjapinon kanssa odottelen, josko joku päivä tulisi eka sadepäivä. Poutapäivänä ei malta jättää peliä väliin, vaikka varmasti välillä olisi ihan viisasta pitää välipäivä. Tänään tiiataan 8. kerran putkeen, lähtö vasta puolen päivän jälkeen. Aurinko paistaa edelleen, tosin lämpötila "enää" +20 tienoilla. Ehkä huomenna sataa 😉

      Poista