keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Pähkinäiset parsat


Kevät on parsahullulle ihanaa aikaa. Voi sitä onnenpäivää, kun eurooppalaiset parsat saapuvat kauppoihin. Kotimaiset parsat ovat toki sitä suurinta herkkua, mutta niiden ilmestymiseen on vielä aikaa. Herkutellaan nyt näillä, mitä kaupoissa jo on. Jostakin syystä nautin ensimmäiset parsat aina lohen ja parmesaanin kanssa, muodossa tai toisessa. Sitten kun nuo lajit on jo pariin kertaan varioitu, on aika siirtyä seuraavien ideoiden ja yhdistelmien pariin. Nämä pähkinäiset parsat valmistin pääsiäisen ajan toiseksi parsaherkuksi, sitten kun lohet oli jo syöty.




Pähkinäiset parsat


1 puntti vihreää parsaa
oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria

2-3 rkl normaalisuolaista voita
40 g saksanpähkinöitä
1 valkosipulinkynsi
1 pyöräytys mustapippuria
70-80 g sinihomejuustoa (tässä Crumbly Blue)  

Taivuta parsaa ja napsauta kuiva juuriosa pois. Tässä hommassa veitsi on tarpeeton, koska parsa tietää itse parhaiten, mistä kohti se haluaa katketa. Kuori (jos tarpeen) parsat leikkuulautaa vasten, jotta ne eivät katkea. Kuori nupun alta tyveen päin. (Kotimaisia parsoja en kuori, niille riittää pelkkä huuhtelu ja juuriosan pois napsautus.) Huuhtele parsat ja taputtele ne kuivaksi kevyesti talouspaperilla.

Levitä parsat uunipellille leivinpaperin päälle. Pirskottele parsoille oliiviöljyä ja sitruunan mehua. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyörittele parsoja kevyesti, jotta mausteet leviävät tasaisesti. Laita pelti uuniin ja paista 200 C -asteisen uunin keskitasolla n. 10 minuuttia.




Rouhi saksanpähkinät veitsellä pienemmiksi. Kuori ja silppua valkosipulinkynsi. Sulata voi pannulla hitaasti kuohuvaksi ja lisää rouhitut pähkinät. Sekoittele, kunnes voi on kauniin kullanruskeaa ja pannulta leijailee ihanan pähkinäinen tuoksu. Tähän menee noin kaksi minuuttia. Varo polttamasta voita, joten pienennä lämpöä tarvittaessa. Lisää silputtu valkosipulinkynsi ja ihan pieni aavistus pippuria, ja kuohuttele vielä hetki. Myös valkosipuleiden kanssa pitää olla tarkka, että ne eivät pääse palamaan.




Murustele sinihomejuusto kulhoon. Sinihomejuustoissa on kovasti eroja, ja kullakin on varmaan omat suosikkinsa. Kokeilin tätä Castello Crumbly Blue -sinihomejuustoa ensimmäistä kertaa, ja minusta se oli juuri sopivan (ei liian) suolainen. Myös rakenne oli hyvä, eli helposti mureneva. Valion Aura toimii varmasti myös hyvin. Kermaiset sinihomejuustot jättäisin muuhun herkutteluun. Sekoita voinen pähkinärouhe juuston kanssa sekaisin.




Asettele parsat lautasille ja ripottele pähkinä-juustoseosta parsojen päälle ja viereen. Tyyli on vapaa. Me söimme tämän satsin kahdestaan, mutta kyllä tästä riittää alkupaloiksi neljällekin.




Hyviä parsavinkkejä ei ole koskaan liikaa. Tässäpä siis yksi hyvä vinkki lisää muiden hyvien jatkeeksi. Tämä yhdistelmä oli jotenkin ihanasti täyteläinen, ja söimme sen hitaasti, jokaisesta suupalasta nauttien. Ruokajuomana meillä oli lasilliset Riesling-viiniä, joka sopi tähän settiin ja seuraan kuin nenä päähän.

   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti