torstai 30. huhtikuuta 2020

Ihanat uunifetakipposet spesiaalihetkiin


Hyvä ruoka, parempi mieli. Tuo sanonta pitää taatusti paikkansa. Valmistin nämä herkut jo pari viikkoa sitten perjantai-illan herkuksi, ja voin omasta kokemuksestani sanoa, että näitä mussuttaessa unohtui hetkeksi niin omat kuin maailmankin murheet. Nämä kipposet valmistuvat tosi helposti, ja niiden lisäksi tarvitaan vain kynttilään tuli, lasiin hyvää viiniä ja taustalle tunnelmallista musiikkia.




Uunifetakipposet


2:lle

1 pkt (200 g) fetaa
oliiviöljyä
12 pulleaa kirsikkatomaattia
½ punainen chili
4 valkosipulinkynttä
vuorisuolaa
mustapippuria
loraus hunajaa
muutama basilikan lehti

200 C uunissa 15-20 minuuttia

Öljyä kaksi uuninkestävää kippoa ja laita kumpaankin kippoon puolikas fetasta. Huuhtele ja halkaise kirsikkatomaatit ja levitä ne fetan ympärille. Viipaloi chili fetan päälle. Kuori ja viipaloi valkosipulit sinne tänne. Lorauta koko komeuden päälle ja reunoille hyvä loraus oliiviöljyä. (Näitä lorautuksia ei tule koskaan mittailtua, mutta varmaan nyt ainakin semmoinen ½ dl on ihan hyvä määrä.) Ripottele (tai pyöräytä myllystä) tomaateille suolaa, ja koko setille kannattaa pyöräyttää myös pikkaisen pippuria. Lorauta chilin (ja fetan) päälle hunajaa ehkä noin 2 tl verran per kippo.




Laita astiat uuniin 15-20 minuutiksi. Viimeistele annokset paiston jälkeen basilikasilpulla. Lorauta vielä valmiillekin annoksille hyvä loraus oliiviöljyä, etenkin jos aiemmin lorautettua ei ole enää näkyvissä. Kippoon on tarkoitus jäädä ihanaa nestettä.




Tarjoile uunifetakipposten seuraksi esim. maalaisleipää, sellaista sopivasti rapeapintaista. Minä laitoin loppumetreillä (n. 5 minuuttia ennen kippojen valmistumista) leipäviipaleetkin uuniin lämpenemään ja hiukkasen paahtumaankin.




Huuhtelimme nämä herkut alas italialaisella Ripasso-punaviinillä, joka oli ainakin meidän mielestämme ihan osuva valinta tälle setille.







Hyvän leivän ja uunifetan (lisukkeineen) liitto hivelee makuhermoja. Leipää voit joko dipata kipossa, tai voit myös lusikoida fetaa lisukkeineen ja liemineen leivän päälle. Molempi parempi ja tyyli on vapaa.




Loppuliemetkin on ihana pyyhkäistä leivänkannikalla parempiin suihin. Typötyhjästä kiposta päätellen herkku kävi kaupaksi viimeiseen pyyhkäisyyn saakka.




Tämä on varsinaista hyvän mielen syötävää. Myös valmistuksen helppous ja nopeus nostattaa hymyn huulille.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti