lauantai 21. heinäkuuta 2018

Piristävä sieni-katkarapu-riisisalaatti


Lauantai, viikon paras päivä. Sääennuste piti paikkansa vain osittain. Tänään piti olla ukkosia ja sateita. Sadetta on saatu jonkin verran, lähinnä muutamaan otteeseen tihkuttamalla. Ukkosesta ei vielä havaintoja. Sen verran oli kuitenkin epävakaata, että pitkästä aikaa katoimme ruokapöydän sisälle. Pöydän ympärille oli jälleen saapumassa rakkaita ihmisiä kolmessa polvessa. Jo viikolla minulla oli sellainen fiilis, että niin ihania kuin uudet perunat ovatkin, niin nyt niitä on saatu hetkellisesti tarpeeksi. Lauantain menuun keksisin siis jotain muuta. Inspiraatio syntyi Kiinassa tällä hetkellä oleilevan tyttäremme WeChatissä lähettämästä ruokakuvasta. Kyllä, lähettelemme toinen toisillemme ruokakuvia. Koko perhe taitaa olla samalla lailla hyvän ruoan ystäviä, jopa niin, että ruoka on aina myös yksi osa matkaa. Tuossa kuvassa oli lautasellinen pannussa pyöräytettyjä sieniä valkosipulin, katkarapujen ja joidenkin tunnistamattomiksi jääneiden vihreiden kasvien kera. Kuulemma hyvää. Nämä oli nautittu riisin kera. Inspiroiduin välittömästi käyttämään noita aineksia salaatissa, joka tulisi korvaamaan uudet perunat. 
Sieni-katkarapu–riisisalaatti
(olin tekevinäni tätä 5:lle, mutta siitä riitti vielä nuorisolle mukaan laitettavaksikin)

1,5 pss jääsalaattia
2,5 dl pitkäjyväistä riisiä (+ suolaa ja nokare voita)
1 pkt herkkusieniä
1 punainen chili
2 valkosipulin kynttä
loraus oliiviöljyä
1,5 pss katkarapuja
minituorekurkkuja (tavallinenkin käy)

Huuhdo ja linkoa salaatti. Revi se suurelle salaattivadille. Keitä riisit pakkauksen ohjeen mukaan ja lisää keitinveteen suolaa ja nokare voita. Hipsuttele vaikka pullasutilla sienet puhtaiksi ja viipaloi ne. Silppua chili, mutta kannattaa tehdä se taloushanskat kädessä. Siemeniä en käyttänyt. Silppua valkosipulin kynnet. Kuumenna pannu ja pieni tilkka oliiviöljyä. Lisää sienet ja chili. Kuullottele muutama minuutti. Lisää valkosipulit ja sulatetut ja valutetut katkaravut. Älä paista, mutta pyörittele kaikki sekaisin, jotta myös katkaravut nappaavat maut itseensä. Ripottele riisit salaattipedin päälle. Seuraavaksi sieni-chili-valkosipuli-katkarapu –seos. Päällimmäiseksi paloitellut mini(snack)kurkut. 

Salaatinkastike

1,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl valkoviinietikkaa
1 tl sitruunanmehua
loraus sweet chili -kastiketta
hyppyselliset suolaa ja sokeria

Sekoita kaikki aineet hyvin sekaisin. Voit tehdä sen myös sauvasekoittimella, jolloin varmasti sekoittuvat hyvin.
Tämän piristävän salaatin lisäksi tarjolla oli grillattuja broilerin fileitä (valmiiksi maustetut) ja paikallisen kalatuottajan  (Kalapalvelu 66 33 N) ideoimaa ja valmistamaa uutuustuotetta Tervistä (2 kpl), eli tervamarinoituja halsterigrillattuja lohimedaljonkeja. Itse asiassa jättimedaljonkeja, Kemijokisuulta pyydetystä Perämeren lohesta. Hain ne loppuviikolla REKOsta. Tällä kalatuottajalla on mahtavia ideoita ja hän kehittelee koko ajan uusia tuotteita, eettiset seikat huomioon ottaen. Saman tuottajan pajalta tuli myös juhannuspöytäämme remulaati, lämminsavulohi ja kabab-kalavartaat, joista kirjoitin täällä. Ja tämä ei ole maksettu, eikä edes pyydetty mainos. Olen vain niin innoissani näistä tuotteista.  
Niin, ja leipäähän meillä oli myös. Grillasimme ne erittäin nopeasti hetkeä ennen pöytään käymistä. Päälle (ja broilerin pintaan) maustettuja tuorejuustoja. Jälkiruokaakin oli, ja niin hyvää olikin, että suon sille ihan oman jutun lähipäivien aikana.

Sanoinko minä, että ukkosesta ei ole vielä havaintoja? No nyt jyrisee….


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti