Jälkikasvumme on muuttanut useamman kerran opiskelujensa eri vaiheissa.
Jossakin vaiheessa tuntui, että ei kesää ilman muuttoa. Niinä aikoina saimme lempinimen
”Pätsyn ja Veskun Muutto ja Jelppi”. Se ”yhtiö” toimii yhä edelleen silloin
tällöin, aina kun tarvetta ilmenee. Tosin onneksi nykyisin noita muuttoja on
enää harvemmin, mutta tätä ennen viimeksi viime syksynä köröttelimme täpötäydellä
pakulla täältä Napapiiriltä Helsinkiin ja sama matka tyhjällä pakulla takaisin.
Siinäkin huomasi, että Suomi on pitkä maa. Tällä kertaa puuhailimme omalla
paikkakunnalla, ja minä vältyin liki täysin roudaamiselta, kun sain
vastuualueekseni muuttoeväitten valmistamisen ja keittiönkaappien täyttämisen. Tein eväät jo eilen valmiiksi, ja
tänään muiden roudatessa ja ajellessa edestakaisin ehdin toisen anopin hyvällä
avustuksella laittaa keittiön toimintakuntoon. Astialaatikot oli toimitettu jo
etukäteen uuteen kohteeseen purettavakseni. Siispä kun muuttokuorma oli purettu, oli paitsi
keittiö jo valmiina käyttöön, myös talkooväen lounas valmis. Sovimme, että
talkoopäivänä ei hienostella ruoan eikä kattausten suhteen. Päätimme hyvän ja
rennon talkooaterian olevan pari ruokaisaa salaattia ja pellillinen makkaraa,
kertiksiltä pakkauslaatikoiden keskellä nautittuna.
Kerron salaattien ohjeet normaalikokoisina. Itse triplasin
perunasalaatin ja tuplasin couscous-salaatin. Perunasalaatti on majoneesiton,
eli eri versio kuin 4th of July salaattini. Tämä ohje on peräisin arviolta 6-7
vuoden takaa, mutta ei hajuakaan mistä. Olen printannut ilmiselvästi jostakin
blogista ohjeen, mutta printissä ei näy blogin nimeä, vain pelkkä pätkä
reseptin kohdalta. Jos joku tunnistaa omakseen, sanokoon hep. Couscous-salaattikaan
ei ole oma keksintöni, vaan sen olen printannut vuonna 2007 ruokala.tv:n
resepteistä, tekijänä Teresa Välimäki. Jo 11 vuoden ajan on tuo couscous-salaatti
ollut yksi suosikeistamme. Toimii erityisen hyvin grillailujen lisukkeena tai
vierastarjottavana, koska sen voi valmistaa etukäteen, ja nostaa pöytään sitten
kun on ruokailun aika. Sama juttu perunasalaatin kanssa. Kopsaan tähän reseptit alkuperäisversioina.
Perunasalaatti
2 uutta sipulia varsineen
kourallinen uusia retiisejä
1 rkl pieniä kapriksia
tuoretta basilikaa
Kastike:
½ dl oliiviöljyä
1 tl Dijon-sinappia
2 tl viinietikkaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
Silppua sipuli ronskilla kädellä ja leikkaa retiisit viipaleiksi.
Paloittele keitetyt perunat ja heitä kaikki isoon kulhoon. Lisää kaprikset ja basilikasilppu.
Sekoita varovaisesti. Kastike kannattaa tehdä sähkökäyttöisellä vispilällä, jos sellaisen
omistaa. Käsivispiläkin käy, jos omistat hyvän vispauskäden. Tärkeintä on saada
ainekset hyvin sekaisin. Määriä voit tarkistella oman makusi mukaan. Kaada kastike
perunasalaatin joukkoon ja sekoita varovaisesti. Anna vetäytyä kylmässä jonkin
aikaa.
(riittää kuudelle lisukesalaattina)
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
2 paprikaa
2 punasipulia
½ dl oliiviöljyä
tilkka sitruunamehua
1 tl suolaa
mustapippuria
2 rkl hunajaa
1 tl kuivattua timjamia (käytin tuoretta)
150 g fetajuustoa
2 dl couscousia
Leikkaa vihannekset reiluiksi paloiksi ja levitä ne uunipellille.
Valuta päälle oliiviöljy, sitruunamehu ja hunaja. Mausta suolalla,
mustapippurilla ja timjamilla. Paahda kasviksia 200-asteisessa uunissa 20-30
minuuttia. Leikkaa feta kuutioiksi ja ripottele ne vihannesten päälle paiston puolivälissä
(ennen sitä otin kuivuneet timjamit pois). Valmista couscous pakkauksen ohjeen
mukaan. Sekoita kulhossa vihannesten joukkoon kypsä couscous.
Salaatit tuntuivat maistuvan. Samoin konstailemattomat grillimakkarat,
tosin tällä kertaa uunissa paistaen. Grilli oli vielä kytkemättä käyttöön.
Vietimme talkoolaisten kanssa mukavan ruokatunnin, ehkä toisenkin. Juttu kulki sujuvasti
aiheesta seuraavaan, ja käsiteltyä tuli aika moni päivänpolttava asia ympäri
maapallon. Melkein jo unohdimme olevamme talkoissa. Kerta kaikkiaan mukavia nuoria ja me hiukan vanhemmatkin viihdymme
aina hyvin toistemme seurassa.
Toinen anoppi vastasi jälkiruokapuolesta. Hän oli leiponut ihanaa kookos-suklaatorttua
ja hakenut lähialueen mansikkatilalliselta mahtavan tuoreita mansikoita.
Vävy puolestaan tiesi taas, miten anoppi pidetään iloisena. Sain kahville kaveriksi
tilkkasen "hyvää" (= tällä kertaa Teeling Whiskey). Se oli hyvä päätös tehokkaille talkoille, ja
mukavalle talkoopäivän aterialle.
PS.
Eilen illalla valmistelin tosiaan tämän päivän salaatteja, mutta niiden
valmistuttua oli aika syödä itsekin jotain. Olin aiemmin päivällä ostanut
marketista ihania pikkusiikoja. Ne eivät olleet ostoslistalla, mutta kun niitä
näin, tuli Mansikkaheinän savustimen superherkut mieleen. Ne olivat olleet
takaraivossani jo siitä asti, kun sen jutun luin. Nyt niitä pikkusiikoja sitten
saimme, Mansikkaheinän ohjeen mukaisesti valmistettuna. Voi miten ihania
olivat. Lisukkeeksi edellisen päivän salaattia ja muutama minipottu. Nam. Kiitos vinkistä!
Minä huhkisin mielikseni muuttoapuna, jos saisin sinun herkkuja palkkioksi. Ihan superihania salaatteja teit! ��
VastaaPoistaKovasti onnea sinne uuteen kotiin! ��
Sama tilanne muuten täällä, en ole kantoapuna, mutta vastaan ruokahuollosta. Täytyykin ottaa syksyllä vinkkiä sun salaateista, kun nuorten talo valmistuu.
�� kiitos! Ihana kuulla, että pikkusiiat maistuivat. Nimim kierros takana, lämpö riitti meille. ��
Voi kiitos 😍 ! Se on muutossakin niin, että kukin on eniten hyödyksi omia taitojaasn vastaavien tehtävien parissa 😉
PoistaTäällä juuri pelaamasta tultu ja jälkipelit terassilla käyty. Auton mittari tasaantui 29 asteeseen. Onpahan taas lämmintä! Nyt on hyvät pihvit ansaittu, todella tuntee jotain tehneensä. Otin jo pihvit lämpenemään ja laitoin samalla oven avauksella viinin hiukan viilenemään 👍 Mukavaa sunnuntain jatkoa teillekin!