maanantai 16. heinäkuuta 2018

Grillipihvit ja kesä-valkosipuliperunat, om nom!


Uskomaton kesä jatkuu, ja jatkuu… Ei tässä hirveästi ole viitsinyt sisällä vanheta. Sunnuntaina oli pelipäivä (golf), jolloin aloitimme kierroksen kaukaa viisaasti jo aamusta. Toki kello piti laittaa (viikonloppuna!) soimaan, mutta hyvä niin. Päivä aamusta pisin, vai miten sitä sanotaan. Näin ehdimme nauttia pelin jälkeen vielä kodin terassielämästäkin, hyvien herkkujen kera. Iltapäivän puolella pelistä kotiuduttuamme oli ensimmäinen toimenpide avata jääkaapin ovi, ja ottaa pihvit tunniksi huoneenlämpöön, ja laittaa punaviini jääkaappiin viilenemään. Päivän menuna oli hyvät naudan sisäfileepihvit grillissä valmistettuna. Lisukkeeksi  broccolineja ja terttutomaatteja, grillistä nekin. Nämä jo sellaisenaankin herkulliset aterian osaset saivat vielä kruununsa kesä-valkosipuliperunoista. 
Grillatut naudan sisäfileepihvit

200 g naudan sisäfileepihvi / hlö
suolaa
pippuria
(pinnalle tai grilliritilälle rypsiöljyä)

Ota pihvit huoneenlämpöön tunti ennen grillaamista. Muotoile pihvit tasapaksuiksi rystysillä painellen. Levitä pihvien pintaan hieman rypsiöjyä, jotta ne eivät tartu grilliritilään kiinni. Mausta suolalla ja pippurilla. Pihvien grillausaika riippuu pihvien paksuudesta, sekä grillin tehosta ja tuulesta. Näitä pihvejä grillasimme kuumassa grillissä 3 minuuttia per puoli, ja niistä tuli meidän makuumme täydellisen mehevät mediumit. Kääri pihvit folion sisään ja anna vetäytyä muutaman minuutin ajan. Viimeistele pihvit gourmetsuolalla ja mustapippurilla.
Kesä-valkosipuliperunat kahdelle

pienenpieniä uusia siiklejä (kymmenkunta ihan todella miniä)
4 valkosipulinkynttä
3 kesäsipulia varsineen
50 g voita
1 dl perunoiden keitinvettä (jossa merisuolaa)
mustapippuria
tarvittaessa vettä

Keitä perunat ja jätä ne odottamaan. Silppua sipulit. Sulata voi kasarissa tms. Lisää valkosipulit ja sipulit. Pehmennä sipulit, mutta älä ruskista. Lisää perunoiden keitinvesi ja mustapippuria. Kiehuta pari minuuttia. Tarvittaessa jatka raikkaalla vedellä. Tarkista suola. Lisää keitetyt perunat sipulivoikastikkeen sekaan. Lusikoi perunat kastikkeineen annoskippoihin. Tätä syödessäni pilkon perunat pieniksi siinä kipossa, ja jopa sörssään ne haarukalla kastikkeen kanssa sekaisin. On muuten ihan älyttömän hyvää. 
Grillatut broccolinit ja terttutomaatit

Laita huuhdellut broccolinit ja terttutomaatit foliovuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä. Mausta gourmetsuolalla ja mustapippurilla. Pyörittele broccolineja ja tomaatteja niin, että kaikki pinnat saavat osansa öljystä ja mausteista. Grillaa 6-8 minuuttia (näitä grillasin 8 minuuttia). Pyörittele pari kertaa grillauksen aikana.
 

Nämä herkuttelimme terassilla päivänvarjojen katveessa. Juuri kun viimeiset suupalat oli nielaistu, alkoi aiemmin vain kaukaa kuultu jyrinä lähestyä uhkaavasti ja nopeasti. Ennen kuin viinikään oli lasista juotu, otimme äkkilähdön sisälle. Hyvä että ehdimme sisään, kun tuli sade, ja ihan maahan asti. Viini oli muuten taas kerran yksi kestosuosikeistamme, Ca’Marrone Appassimento Organic. Siitä on helppo pitää.Jälkiruoat olimme nauttineet jo etukäteen golfkierroksen aikana. Meidän Santa Claus Golf –kentällämme on väylän 10 jälkeen hyvin sympaattinen taukokioski. Kioskin valikoimasta löytyy monenlaisia pohjoisen herkkuja, mm. pororyynäreitä ja muitakin makkaroita, lohileipiä, hodareita sekä minun ja monen muun suurinta taukoherkkua, Tapsan paistamia lättyjä. Niitä saa valinnan mukaan suolaisella tai makealla täytteellä. Mitäpä muuta golfari voi n. 10 minuutin mittaisella tauollaan toivoa. Ja jos toivookin, niin kertoo sen Tapsalle, ja hän yrittää parhaansa, jotta seuraavalla kerralla toive toteutuu. Kioskilla on katettu suojaisa terassi, jossa lätyt yleensä paistetaan. Näin helleaallon aikana oli keittiö muuttanut varjoisalle ulkoseinälle. 
On muuten aivan ylellistä saada nopealla tauollaan juuri pannulta tullut kuuma lätty eteensä. Itse asiassa se lätty on jo mielessä alkaen väylältä neljä, jolloin kuljetaan ensimmäistä kertaa kioskin ohi. Se lättyjen tuoksu on kerrassaan koukuttava, ja panee vipinää kinttuihin väylille 5-10.


2 kommenttia: