Aina neljäntenä heinäkuuta ajatukseni karkaavat kauas
rapakon taakse, missä muutama vuosi sitten pääsimme paikan päällä osallistumaan
USA:n itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin. Olimme Minneapolisissa Amerikan
serkkuni ja hänen ihanan perheensä luona vierailulla. Itse asiassa olemme vasta
kolmannet serkut, mutta kuka niitä laskee. Serkku kuin serkku. Tuolta reissulta
nousee mieleen monta ikimuistoista tapahtumaa, mutta yksi vaikuttavimmista oli
nimenomaan tuo itsenäisyyspäivän vietto kaikkine rituaaleineen. Mutta ennen
kuin päivä kääntyi itsenäisyyspäivän puolelle, teki isäntäperheemme isäntä
(olkoon hänen nimensä tässä nyt vaikka Steve) herkullisen salaattipohjan
makuuntumaan seuraavan päivän grillijuhlia varten. Salaatin viimeistely
tapahtui sitten itse juhlapäivänä. Steve on aina meillä Suomessa vieraillessaan
ollut yksi minun suurimmista ja uskollisimmista faneistani, mitä
kokkaustaitoihini tulee. Ja kun tiedän hänen olevan myös aivan loistava chef,
niin minulla oli ilo seurata silmä tarkkana (hänen valmistamansa Mojito-lasillinen
kädessäni), kuinka hän valmisti
perunasalaatin ihan Amerikan malliin. Tein sen nyt ihan pienin muutoksin
toisintona.
Perunasalaatti 4th of July
4:lle hlölle muunnettuna (tai useammallekin, jos muitakin lisukkeita)
4:lle hlölle muunnettuna (tai useammallekin, jos muitakin lisukkeita)
20 ihan pientä keitettyä uutta perunaa (Amerikassa taisi
perunatkin olla suurempia)
2 pienehköä kesäsipulia varsineen
vajaa purkki kalamataoliiveja viipaloituina (Steve laittoi
paprikatäytteisiä vihreitä oliiveja, mutta minulla oli tuo vajaa purkki, niinpä
käytin sen pois)
nippu retiisejä viipaloituina
(kapriksiakin laitoin purkin pohjan, vaikkei Steve niitä
laittanutkaan)
1,5 dl hyvää majoneesia
2-3 rkl dijon hunajasinappia
suolaa
mustapippuria
tillisilppua
4 kovaksi keitettyä kananmunaa (vasta makuuntumisen jälkeen
hellästi sekaan)
Paloittelin keitetyt perunat neljään osaan ja laitoin ne
kulhoon. Silppusin sipulit varsineen ja laitoin ne perunoiden seuraan.
Viipaloin oliivit ja retiisit ja lisäsin nekin, sekä kaprikset perunoiden ja
sipulien joukkoon. Seuraavaksi kulhoon menikin sitten jo majoneesit, sinapit,
suola, pippuri ja tilli. Kaikki vain sinne samaan kippoon, ja sitten vasta
kaikki yhdessä sekaisin. Sekoituksen jälkeen vielä kerran suolaa ja pippuria,
ja taas sekaisin.
Laitoin kulhon pariksi tunniksi jääkaappiin makuuntumaan.
Jos maltat odottaa, niin voi makuuntua vaikka seuraavaan päivään asti. Sitten
vasta kuutioin keitetyt kananmunat ja sekoitin ne salaattiin mukaan.
Koristeluun olin säästänyt hieman silputtuja kesäsipulin varsia. Sitten
salaatti olikin valmis pöytään laitettavaksi.
Ennen kuin päästään pöytään asti, kerron vielä kuinka sitä
Itsenäisyyspäivää siellä Amerikassa oikein juhlittiinkaan. Juhlinta alkoi jo
päivällä paraatilla, jota menimme katsomaan retkituolien ja Amerikan lippujen
kera, kuin konsanaan paikalliset. Istuimme paraatin kulkureitille tienvarteen
sinne jo kerääntyneen joukon jatkeeksi, ja väkeä retkituolineen ja lippuineen
olikin kyllä niin pitkälle kuin silmä kantoi. Paraatissa oli monenlaista
ihmeteltävää. Yhdistyksiä, yrityksiä, torvisoittokuntia, sheriffi, palokunta,
kaupungin asukkaita… Kukin omaa sanomaansa viestien.
Kun paraati oli ohi, siirryimme takaisin isäntäperheen luo
vieraita odottamaan. Alkamassa oli suuret grillajaiset. Sinne oli kutsuttu
todella paljon väkeä. Sukulaisia, ystäviä, naapureita. Mukavalta näytti myös
paikallinen tapa tuoda tullessaan jotain yhteiseen buffetpöytään. Niinpä pian
tarjolla oli paitsi tuota Steven herkullista perunasalaattia, myös monta
muutakin salaattia. Ja tietysti niitä oikeita aitoja hampurilaisia ja hodareita,
pihvit ja makkarat grillillä grillaten. Pihvit ja makkarat kannettiin sitten valmistuttuaan buffetiin, missä sämpylät lisukkeineen jo odottivat
ja vieraat saivat kasata kukin haluamansalaisen Amerikan herkun. Partyt olivat
ikimuistoiset. Itsenäisyyspäivän päätti keskiyön upea julkinen ilotulitus.
Nämä ihanat muistot ja rakkaat ihmiset mielessäni valmistin nyt
tätä Steven perunasalaattia. Hampurilaisia en tällä kertaa tehnyt, kun vasta
tuli oikein kunnolla herkuteltua burgereilla, ihan The Burgerilla. Oikeassa
teemassa pysyäkseni paistoin kuitenkin perunasalaatin kylkeen
hampurilaispihvit, ilman sämpylöitä ja muita siihen kuuluvia lisukkeita. Ja
olipas ne pihvit, nekin Amerikan mallia ja lähtöisin samoilta seuduilta, kuin
missä tuota ikimuistoista itsenäisyyspäivää vietimme. Juicy Lucy on tuon
Minneapolisista lähtöisin olevan hampurilaisen nimi. Se mikä sen tekee erikoiseksi,
on pihviin kätketty yllätys. Sinne piilotetaan juustoa, joka mehevöittää pihvin
entisestään.
Sekoitin 400 grammaan naudan jauhelihaa paketillisen ihan
pieneksi silputtua pekonia ja vaivasin ne kunnolla sekaisin. Tämä on taas oma
viritelmäni, pekoni ei kuulu originaaliin Juicy Lucyyn. Jauheliha oli sen
verran vähärasvaista, että ajattelin sen tarvitsevan pekonia seurakseen. Se oli
aika hyvä ajatus. Jatkeaineita ei hampurilaispihveissä tarvita, on se sitten
tehty pekonilla tai ilman pekonia. Jaoin jauhelihataikinan 8 osaan ja
taputtelin kunkin niistä tasaiseksi ja suht ohueksi. Leikkasin 4 cheddarjuuusto-sulateviipaletta
4 osaan kunkin. Laitoin 4:lle pihville päälle 4 pientä juustoneliötä kuhunkin,
ja nämä juustopalat nimenomaan päällekkäin keskelle pihviä. Sitten laitoin
toiset 4 pihviä juustoilla täydennettyjen pihvien päälle ja nipistelin reunat
kiinni. Pintaan suolaa ja mustapippuria.
Yritin olla tarkkana, että pihvien pinnassa ei ole reikiä,
mutta kyllähän sieltä silti pääsi paistamisen aikana hieman juustoa valumaan.
Valuneet juustot kaavin pihvien päälle, ja näin oli juustoa pihvin sisällä ja
päällä. Ajatus oli grillata pihvit pihalla grillin parilalla, mutta sään äkisti
muuttuessa sateiseksi paistoinkin pihvejä 225-asteissa uunissa n. 25 minuuttia.
Pekonin takia halusin olla varma, että pihvi on kypsää. Ja nimenomaan pekonista
ja juustosta johtuen niistä ei silti tullut kuivia, vaan ihan suussa sulavan
herkullisia.
Näiden herkkujen ja ajatusten myötä toivotan kaikille
rakkaille ystävilleni siellä rapakon toisella puolella mukavia juhlia tänäkin
päivänä! Ainakin osa teistä lukee kertomansa mukaan blogiani google kääntäjän
avulla, mutta varmuuden vuoksi kuitenkin tässä vielä:
Happy 4th of July to all
my American cousins and friends! I miss you all!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti