maanantai 9. heinäkuuta 2018

Fantastiset grillifeta ja -kasvikset


Voi miten upea oli viikonlopun sää, ainakin täällä pohjoisessa Suomessa. Ja mikä parasta, sama meno näyttää jatkuvan niin pitkälle, kuin ennustetta on kännykässä näkyvissä. Hellettä siis pukkaa. Tosin äkkiäkös ne tuulet muuttuvat, ja säätyyppi siinä samalla, mutta nautimme nyt täysillä tästä, päivä kerrallaan. Viikonlopun asustimme käytännössä terassillamme, lukuun ottamatta niitä aikoja, jolloin olimme golfaamassa. Päivänvarjoilla teimme mukavan lämpimiä, mutta silti miellyttäviä oleskelualueita niin lukemista, torkkumista kuin ruokailuakin varten.  Kokkailut ja ruokailut tapahtuivat koko viikonlopun ajan terassilla. Perjantain iltapala tulikin jo esiteltyä edellisessä postauksessani Pil Pil -veneet. Lauantaina vietimme terassipäivää kuuden hengen voimin, kolmessa polvessa. Savustimme lohta ja grillasimme porsaan grillilankkufileetä ja söimme paljon kasviksia. Pyhitin sen aterian kokonaan perheelle, joten se oli blogivapaa. Tosin kasvikset tulivat ihan vain sillä lailla nopeasti kuvattua heti valmistuttuaan, ennen esille panoa.  Eilen sunnuntaina olimme taas kahden, ja silloin tuli näpsittyä enemmänkin kuvia. Ja hyvä niin, koska silloin(kin) tarjolla oli mieheni sanoja kirjaimellisesti lainatakseni ”melekonen setti, me-le-ko-nen set-ti!”, grillifetaa ja -kasviksia sekä teriyakibroilerin fileevartaita.




Kokeilin ensimmäistä kertaa grillifetaa, jota näin Pipsa Hurmerinnan ja Meri-Tuuli Väntsin talvella valmistavan Samassa liemessä tv-ohjelmassa. Alkuperäiseen reseptiin pääset klikkaamalla tästä. Nuo Pipsan ja Meri-Tuulin ohjelmajaksot olivatkin tuolloin talvella minulle suureksi iloksi. Makasin kotona keuhkotautia potemassa. Tai oikeastaan istuin, jopa nukkuessani, kun makaamalla ei hengitys kulkenut. Tuolloin katselin muutaman Samassa liemessä -jakson putkeen. Siitä tv-rupeamasta jäi kaikkien ihanien herkkujen ohella mieleen myös tämä grillifeta. Todella helppo,  ja aivan fantastisen herkullinen. En olisi ikinä uskonut, miten täydelliseltä tuolla lailla grillattu feta maistuu. Voisin kuvitella, että uunissakin päästäisiin aika lailla samaan lopputulokseen. Liekö paljon eroa, köllötteleekö se folionyytti grillin ylähyllyllä, vai uunissa. Pitänee talvikaudella testata uuniversiokin. Eli Pipsa ja Meri-Tuuli, jos tämä kirjoitukseni ikinä silmiinne osuu, niin todella lämmin kiitos sekä sairaspäivieni ilostuttamisesta, että herkullisesta reseptistä, jos toisestakin.


Feta ennen grilliä

Fantastinen grillifeta

1 kokonainen fetapala (tämä oli 200 g)
1 rkl oliiviöljyä (lorahti ehkä vähän reilumminkin)
½ chili
2 valkosipulin kynttä
tuoretta timjamia reilusti
mustapippuria

Ota pala foliota ja aseta feta sen päälle. Lorauta fetan päälle oliiviöljyä ja lado viipaloidut chilit ja valkosipulinkynnet oliiviöljyn päälle. Lisää nippu timjamia. Pyöräytä päälle mustapippuria. Kääri folio tiiviisti juuston ympärille. Kääri pakkaus vielä toiseenkin foliopalaan, niin ettei sieltä pääse valumaan nesteitä karkuun.  Anna juuston marinoitua jääkaapissa vähintään tunnin, tai vaikka koko päivän. Itse marinoin sitä neljä tuntia, ja hyvää tuli. Ota juusto huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen, kuin alat kypsentää sitä. Grillaa juustonyyttiä epäsuoralla lämmöllä 15 minuuttia. Avaa paketti ja lusikoi tajunnanräjäyttävä feta chileineen ja valkosipuleineen annoksen lisukkeeksi, tai vaikka leivän päälle. Ja oli kuulkaa hyvää!


Feta grillauksen jälkeen
 
Nälän hiipiessä ja grillailun lähestyessä otin teriyakimaustetut broilerivartaat huoneenlämpöön puoleksi tunniksi. Nämä olivat valmiiksi marinoituja, joten niistä ei sen enempää. Kunhan pakkauksen ohjeita noudattaa, niin hyvää tulee. Tämä oli itse asiassa harvinaisen hyvää valmiiksi marinoitua broilerin lihaa.





Mutta ennen kuin grillaamaan pääsimme, oli vielä kasvisten esikäsittelyn vuoro. Huuhtelin kesäkurpitsan ja pilkoin sen palasiksi, ja kunkin palasen pituussuunnassaan neljään osaan. Lorauttelin niiden päälle chili-valkosipuli –oliiviöljyä, ja maustoin suolalla ja mustapippurilla. Pyörittelin kesäkurpitsoita niin, että kaikki pinnat saivat osansa öljystä ja mausteista. 




Seuraavaksi huuhtelin kesäporkkanat ja katkaisin varret lyhyeksi. Porkkanat laitoin lautaselle, ja maustoin oliiviöljyllä, hunajalla sekä suolalla ja pippurilla. Pyörittelin näitäkin niin, että kaikkia aineita tuli kaikille pinnoille. Päälle vielä nippu tuoretta timjamia.




Kolmas kasvislaji oli suippopaprikat. Ne ovat grillattuina yksi meidän kestohittejämme. Todella vaivattomia. Sellaisenaan (huuhdeltuina) vain grilliin ja pyörittelyä tasaisten rusketusraitojen aikaansaamiseksi. Kun ovat valmiit, niin sitten vadilla niiden päälle sormisuolaa.



   
Mikä parasta, saatoimme laittaa kaikki yhtä aikaa grilliin. Sinne menivät sulassa sovussa alatasolle niin broilerit kuin kasviksetkin. Niitä meidän grillimestari (jännästi se on aika usein miehinen laji tuo grillaaminen) pyöritteli aika ajoin ja töpsötteli kutakin lajia sen lautaselle jääneellä mausteöljyllä. Feta lämmitteli sen aikaa pakkauksessaan ylähyllyllä. Meidän grillillä nämä valmistuivat 15 minuutissa, mutta aika riippuu grillisi tehosta. Sanoisin kuitenkin, että grilli kuin grilli, ehkä 20 minuuttia on maksimiaika näille. Kasvisten ei ole tarkoitus tulla lusuiksi. Paitsi paprikan, joka jännästi ”laskeutuu” hetkessä lautaselle, sormisuolan alle päästyään.




Perunoita tähän ei olisi välttämättä tarvinnut, mutta kun lauantailta jäi muutama pieni pottu yli, niin nautimme ne tässä yhteydessä muiden jatkeena. Lautasannokset viimeistelin vielä lorauksella oliiviöljyä ja hyppysellisellä sitruuna-sormisuolaa. 




Ruokajuomaksi nautimme mainonnan uhreina uutuus (?) roseeviiniä Pasqua 11 Minutes Rosé, joka on myös kultamitalisti ja vuoden roseeviini Vuoden Viinit 2018 –kilpailussa. Viinimaa luonnehtii sitä näin: ”Raikas ja elegantti roseeviini romanttisen rakkauden kaupungista Veronasta”! Mieheni puolestaan luonnehti sitä näin: ”Erittäin hyvä. Muuta en ossaa sannoo.” Hyvin toimi minunkin mielestäni tämän ”melekosen setin” kanssa. Lisäpisteet pullon silmiä hivelevästä kauneudesta. Roseeviiniä nautimme oikeastaan vain silloin tällöin kesäisin ja nimenomaan grillaillessa. Jännästi sesongeittain menevät nämä juomavalinnatkin.




Jälkiruoat napsaistiin tuosta kuvan amppelista. Se on minulla vain hoidossa, mutta olen pidättänyt itselleni hoitorupeaman mittaisen nautintaoikeuden mansikoiden osalta. Mukava ja herkullinen sunnuntai, ja mukava ja herkullinen viikonloppu.



PS. Bonuksena vielä blogivapaan lauantain pikapikaa näpsäistyt kasviskuvat, kun ne nyt kerran tuli kuvattua. Ihan naturellilla salaatilla ja meloneilla mentiin silloin, ja hyvä setti oli senkin päivän menu.





PS2. Aurinkoista ja mukavaa viikkoa itse kullekin. Nautitaan kesästä. 


2 kommenttia:

  1. Sinulla on kyllä aivan ihania ruokavinkkejä, kiitos niistä! Tryffelipastaa olen tehnyt ja suunnitelmissa on myös tryffelikukkakaali kokeilu. Olet taitava kokki ja kaikki kuvasi on niin kauniita! Minä olen vasta aloittanut oman life-style blogin. Siinä on jo muutama ruoka postauskin. blogi@primaveradimarja.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kauniista sanoistasi! Ja tervetuloa bloggauksen kiehtovaan maailmaan! Kävin jo lukemassa blogisi läpi. Se oli mukavaa luettavaa, jatka samaan malliin. Sinulla oli varmaan huikea tunne sen eaglen tehtyäsi, wau! Mukavaa ja aurinkoista mökki- ja golfkesän jatkoa! Ja kannattaa tosiaan tehdä niitä tryffelikukkakaaliakin, olivat aivan mielettömän hyviä.

      Poista