keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Vuoden ensimmäinen ateria


Blogini avaaminen ajoittuu sen verran alkuvuoteen, että nyt lienee vielä sopivaa kirjoittaa muutamasta tammi-helmikuunkin ruokamuistosta. Joidenkin niistä huomaan koskettaneen minua erityisesti, koskapa olen ne kuvannut talteen. Lähdetään liikkeelle vuoden ensimmäisestä päivästä.
Vuoden ensimmäisen aterian suunnittelu tuntui tavallista haastavammalta, onnistuessaan se toisi onnea koko alkavalle vuodelle. Paljon olisi siis pelissä. Hyvä suunnittelu oli tarpeen senkin vuoksi, että vuotta vaihdoimme tunturissa mökillä, ja ruokakauppoja siellä on vain yksi, naapuritunturilla toinen. Tärkeimmät raaka-aineet oli vietävä mukanamme. Aika pian nousi kärkeen seuraava setti: alkuun kampasimpukoita  ja pääruoaksi kunnon pihvit tykötarpeineen. Niillä ei voi tulla kuin hyvä vuosi!

KAMPASIMPUKAT PÄTSYN TAPAAN



Levitä lautaselle rucolaa. Paloittele serrano- tai prosciuttokinkkua 1-1,5 siivua/hlö ja käytä nopeasti pannulla. Paista kampasimpukat (3-4 kpl/hlö)  voissa 1-2 minuuttia per puoli, ripaus suolaa ja pippuria.  Asettele kampasimpukat rucolapedin päälle. Ripottele seuraksi kinkut. Viimeistele muutamalla parmesaanilastulla. Vielä pikku puristus sitruunasta ja hyvää oliiviöljyä. Se on siinä. Kampasimpukat huuhtelimme alas Rieslingillä.

NAUDAN SISÄFILEEPIHVIT SIENIKASTIKKEELLA


Ota 150-200 g kokoiset sisäfileepihvit huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen paistamista. Paista kuumalla pannulla väri pintaan, päälle suolaa ja pippuria. Laita 200-asteiseen uuniin n. 5-7 minuutiksi. Anna sen jälkeen  vetäytyä vielä folion alla 10 minuuttia.
Lisukkeeksi paahda lohkottuja perunoita, jotka on pyöräytetty oliiviöljyssä suolan, pippurin, timjamin (kuivattukin käy) ja paprika- tai chilijauheen kera. Uunin lämpötila 200 astetta. Tarkista kypsyys 30 min kohdalla. Samalla pellillä makuuntuvat kätevästi myös puolitetut tomaatit, joiden pinnalle oliiviöljyä, pieni ripaus suolaa ja pippuria, jotain yrttiä, hieman valkosipulia ja kruunuksi raastettua parmesaania.
Pihvien vetäytyessä valmista kastike pihvipannussa, jotta saat sieltäkin kaikki maut talteen. Eli… Paista tovi viipaloituja herkkusieniä, lisää kuohukermaa  2-3 dl ja kiehauta ja kuohauta kunnes paksuus sopivaa. Suolaa ja pippuria. Tarvittaessa aavistus kasvisfondia tai vaikkapa balsamicoa.
Pihviviiniksi valikoitui miellyttävä Famiglia Bianchi, jolla nimensäkin puolesta minulle ihan oma merkityksensä, mutta se onkin jo toinen juttu. Jälkiruoaksi riitti mainiosti kupilliset espressoa con.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti