perjantai 23. maaliskuuta 2018

Pizzaperjantai


Perjantai on pizzapäivä, näin sanotaan. Silloin kun syömme pizzaa, onkin aika varmasti perjantai, ja todennäköisimmin olemme juuri saapuneet mökille. Silloin Perjantaipizzan nimi muuttuu Mökkipizzaksi, jonka voi valmistaa kevein mielin hieman oikaisemalla. Mökkipizzoihin käytän pakastettuja pizzapohjia, jotka peittelen laadukkailla, juuri siihen hetkeen sopivilla täytteillä. Jos taas teen pizzan pohjaa myöten itse, on luultavasti lauantai. Silloin pizzan nimenä on Gourmet-pizza, ja silloin missään kohtaa ei oikaista. Kerron tällä kertaa Mökkipizzasta, joka nopeudellaan ja herkullisuudellaan helpottaa siirtymistä arjen kiireistä vapaalle. Se toimii yhtä hyvin kotonakin, jos haluat nopeasti ja helposti taatusti hyvää pizzaa. Lupaan, että se on vähintäänkin yhtä maistuvaa ja parempaakin, kuin matkalla jäähtynyt ja sitkistynyt noutopizza. Kuumasta uunista suoraan lautaselle, oi joi, niin pitäisi pizza saada aina nauttia.
Pizzakastike on tärkeä osa pizzaa, mutta senkään kanssa ei mökillä turhaan nipoteta. Joskus teen kastikkeen jo kotona valmiiksi, tai sitten valmistan sen makuuntumaan heti mökille tultuamme. Ihan hyvin voin käyttää myös valmiita tomaattikastikkeita tai jopa ketsuppia (tänään käytin sitä!), joiden makeutta kannattaa taittaa vaikkapa mustapippurilla ja kuivatuilla yrteillä.

Omatekoiseen pizzakastikkeeseen käytän ainakin seuraavia:

paseerattua tomaattia (1/2 - vajaa tölkillinen 2-3 pyöreälle pizzalle)
tomaattipyreetä 1 rkl
valkosipulinkynsiä 1-2 kpl
kuivattuja yrttejä esim. oreganoa ja basilikaa
hyppyselliset suolaa ja sokeria
mustapippuria

Pizzakastikkeen levitän reunoja myöten. Kastikkeen päälle laitan juustoraastetta. Juustoraasteen päälle ripottelen oreganoa tai pizzamaustetta. Ja sitten lisään oman maun mukaiset täytteet.

Tarkista paistoaika pizzapohjien pakkauskääreestä. Täytteiden määrän kanssa ei pidä liioitella. Jos kuitenkin innostut laittamaan runsaammin täytteitä, tarvitaan pitempi paistoaika. Valmiin lempitäytteistäni valmistetun pizzan viimeistelen rucolalla ja lorauksella oliiviöljyä. Makuelämyksen täydentää muutama tippa tabascoa ja pari lusikallista oliiviöljyyn puserrettua valkosipulia.

Tämän perjantain Mökkipizzan ruokajuomaksi nautimme lasilliset (ja vähän toistakin) Armigero Valpolicella Ripassoa (2015). Oikein toimiva yhdistelmä.

Kännykkäkuvia selatessani huomaan, että lempitäytteeni ovat:

ilmakuivattu kinkku tai palvikinkku
kirsikkatomaatti tai tavallinen tuoretomaatti
buffalo-mozzarella tai vuohenjuusto


 
Täytteiden suhteen vain mielikuvitus on rajana. Muita hyviä täyteyhdistelmiä ovat esimerkiksi:

tonnikala, katkaravut, simpukat
savuporo, ananas, sinihomejuusto
tonnikala, salami, tuoretomaatti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti