keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Lammasta kahdella tapaaVietämme pääsiäiset yleensä aina mökillä, kukin omista aktiviteeteistaan nauttien. Osaan mainiosti nauttia olostani myös ilman kummoisia aktiviteetteja. Kevätauringon helliessä erityisen mieluisa pääsiäistraditio minulle on istua pihalla vällyjen alla ja lampaantaljan päällä hyvää kirjaa lukien. Jos vain sää suosii, voin tehdä sitä vaikka joka päivä. Välillä linnunlaulu houkuttaa seuraamaan lintuja, kuukkeleiden kanssa jopa seurustelen. Tuolia siirtelen aina auringon mukaan. Välillä pyörähdän mökissä valmistelemassa päivän pääateriaa, jonka nautimme sitten, kun kaikki ovat palanneet päivän aktiviteeteiltaan. Siellä kevätaurinkoisella pihalla istuessani kehittelin seuraavan reseptin, jota noudatan useimpina pääsiäisinä:

LAMMASTA KAHDELLA TAPAA

(= lammas uunissa muhien ja kokki samaan aikaan pihalla lampaantaljan päällä istuen)
 
 


Lammasta kahdella tapaa soveltuu sellaiselle lampaan osalle, joka vaatii pitkäkestoista haudutusta. Aloittelin lampaan paistilla, mutta viime vuodet olen valmistanut enimmäkseen potkia. Niistä tulee pitkällä haudutuksella niin mureita, että ei tarvitse kuin vähän haarukkaa vilauttaa, kun jo liha irtoilee luusta. Edullisiakin ne ovat. Pienten alkuvalmisteluitten jälkeen potkat voi huoletta jättää uuniin muhimaan. Valmistuvat kuin itsestään. Pari kertaa kypsennyksen aikana käännän potkat ympäri ja valelen niitä paistoliemellä, siinä kaikki. Jo tuoksu saa veden kielelle, ja maku kruunaa nautinnon.
 
Potkankääntöreissulla on hyvä tilaisuus valmistaa Tunturikaakao, ja mennä sen kanssa takaisin pihalle lampaantaljan päälle istumaan ja lukemaan. Tavallinen kuuma kaakao muuttuu Tunturikaakaoksi lorauttamalla sekaan hieman Jaloviinaa. Myös Stroh tai Minttu-likööri käyvät.
 
Jaan tämän ”Lammasta kahdella tapaa” –ohjeeni jo nyt, koska tänä pääsiäisenä tarkoitukseni on hyödyntää pakasteessa olevat karitsankareet, aivan älyttömän herkullisia nekin. Ne ovat tosi nopeita valmistaa, joten niitä kypsytellessä ei kannata mennä välillä lampaantaljan päälle istuskelemaan. Ennen niiden paistamista kylläkin.
 
 
PÄTSYN HAUDUTETUT LAMPAANPOTKAT

lampaan/karitsan potkia 1/hlö

tuoreita yrttejä: timjamia ja rosmariinia ainakin

suolaa 1 rkl/4 potkaa

lihalientä 1-2 litraa

laakerinlehtiä 6 kpl

(valkosipulinkynsiä oman maun mukaan)
 


 
Poista potkista enimmät kalvot. Suolaa raa’at lihat ja anna maustua yrttien kanssa vähintään tunti. Paista lihassyyt kiinni ja nosta potkat uunivuokaan. Lisää yrtit, lihaliemi, laakerinlehdet sekä kokonaiset valkosipulinkynnet. Hauduta 140-150 -asteisessa uunissa ainakin 4-5 tuntia, välillä pari kertaa potkia käännellen.
 
 
Menossa uuniin...

Paistoliemen voit käyttää sellaisenaan annoksen kostutukseen. Maku on uskomattoman herkullinen. Voit myös siivilöidä liemen ja keittää sen kerman kanssa kastikkeeksi, tarvittaessa suurustaen.
 
Toinen versio valmiista potkasta. Liha oikein pakenee luusta.

Potkien seuraksi sopii vaikka oliiviöljyssä pyöräytetyt ja suolalla ja pippurilla maustetut uunijuurekset. Säästä niille hieman yrttejä. Lorauta sekaan myös hunajaa. Jos et laita lampaiden sekaan valkosipulia, voit paahtaa valkosipulit myös yhdessä uunijuuresten kanssa. Lisää kokonaiset valkosipulit tai valkosipulinkynnet kuorineen, kanta poistettuna.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti