Raclette – Sveitsin lahja maailmalle. Talvikauden illanistujaisten
kestosuosikki, todellista seurusteluruokaa. Olemme järjestäneet lukuisan määrän
tunnelmallisia ja hauskoja kekkereitä raclettegrillin ympärillä. Raclette on
erinomaista vierastarjottavaa. Kaikki valmistelut voi tehdä hyvissä ajoin
etukäteen, ja ruoan valmistus yhdessä grillin äärellä seurustellen luo
leppoisaa tunnelmaa. Siinä kuluu helposti useampi tunti. Raclette sopii todella
hyvin myös seurueille, missä on erilaisia ruokavalioita noudattavia henkilöitä.
Kun pidät huolen, että tarjolla on hyvä valikoima niin lihoja, kaloja kuin
kasviksiakin, voi kukin valmistaa juuri omanlaisensa aterian. Eikä se edes
tunnu ruoanvalmistukselta, niin mukavaa se on.
Raclettegrillejä on erikokoisia ja -mallisia. Itse olen ollut todella tyytyväinen
8 hengen raclettegrilliin, joka sisältää 8 annospannua ja parilan, tarttumaton pinnoite niin parilassa kuin annospannuissa. Grillin koko on juuri
hyvä kaikenkokoisille seurueille. Jos seurueessa on 2-4 henkilöä, voi kukin
grillailla kahdella annospannulla. Toisaalta isommalla porukalla yhdelläkin
annospannulla kerkeää mainiosti, koskapa grillin ääreltä ei ole kiirettä
minnekään. Vinkkinä kuitenkin, että isommalla porukalla kannattaa tehdä
identtiset tarjoiluvadit kumminkin puolin raclettegrilliä, ettei mene
sähläämiseksi.
Identtiset vadit taannoin 4 hengen kekkereillä. |
Mitäpä grillataan? Yksinkertaisimmillaan racletteen kuuluvat juuston (myydään
nimellä raclettejuusto) lisäksi keitetyt perunat ja etikkakurkut. Nuo kun
täydentää vielä hillosipuleilla (joita en yleensä missään muussa yhteydessä
käytä), ovat perusraaka-aineet kasassa. Yhdessä sulaneen juuston kanssa nämä
maistuvat herkulliselta. Edellä mainittujen lisäksi raclettepöydässämme on aina
kasviksia ja sekä liha- että kalapuolen leikkeleitä. Katkaravut sopivat myös
hyvin tähänkin herkkuun.
Tänään herkuttelimme näillä:
- keitettyjä perunoita
- cocktailkurkkuja
- hillosipuleita
- kirsikkatomaatteja
- kesäkurpitsaa
- paprikaa
- kylmäsavulohta
- naudan sisäfileetä
- maustemakkaraa
- palvikinkkua
- chorizoa
Lisäksi teen aina raikkaan salaatin grilliherkkujen
vastapainoksi. Salaattiin laitan monesti vihreitten lisäksi esim. cantaloupe-
tai hunajamelonia tai vaikkapa päärynää. Myös patonki tai maalaisleipä on hyvä lisuke, siitä tulee
herkullista parilalla pyöräytettynä. Leivälle tuorejuustoa tai jotain hyvää
mössöä.
Miten grillataan? Tapoja on monia. Jotkut
sulattavat pelkän juuston annospannulla, ja kaapivat sen lautaselle parilalla
grillattujen lajien päälle. Se onkin ehkä se tavallisin tapa. Meille mieluisin
tapa on tehdä erilaisia sekoituksia suoraan annospannuun ja siipale juustoa
päälle, ja sitten koko komeus grillivastusten alle. Näin syntyy tirisevän ihania
herkkuja ja makuyhdistelmiä, annospannu kerrallaan. Viimeisen, ”kerta kiellon
päälle” -pannun nimi on Raclettea Surf & Turf, sisältäen viimeiset parhaat
palat sekä lihasta että kalasta. Parilan päällä lämmitämme leivät ja grillaamme
esim. raa’at, ohuet lihasiivut, jotka olen jo tarjoiluvadissa sivellyt kevyesti
öljyllä ja maustanut suolalla ja pippurilla. Hetkeksi parilalle kumminkin
puolin, ja taivaallinen herkku on valmis.
Mitä ruokajuomaksi? Racletten
makumaailma on aika haastava viinivalinnalle, mutta erinomaisen hyvin sen
kanssa sopii esim. Riesling. Jos tarjolla on runsaasti lihaa ja/tai punaviinin
ystäviä, on kelpo valinta esim. Pinot Noir. Myös olut toimii hyvin. Tänään
pöydässämme oli vaihtoehtoina edellä mainitut rypäleet Cono Sur Bicicletan valikoimasta.
Raclette-päivää seuraavalle
päivälle en yleensä varaa kummoista syötävää. Tähteistä syntyy vaikka ja mitä.
Palaan siihen myöhemmin. Stay tuned!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti