lauantai 24. maaliskuuta 2018

Raclettegrillin äärellä

Raclette – Sveitsin lahja maailmalle. Talvikauden illanistujaisten kestosuosikki, todellista seurusteluruokaa. Olemme järjestäneet lukuisan määrän tunnelmallisia ja hauskoja kekkereitä raclettegrillin ympärillä. Raclette on erinomaista vierastarjottavaa. Kaikki valmistelut voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen, ja ruoan valmistus yhdessä grillin äärellä seurustellen luo leppoisaa tunnelmaa. Siinä kuluu helposti useampi tunti. Raclette sopii todella hyvin myös seurueille, missä on erilaisia ruokavalioita noudattavia henkilöitä. Kun pidät huolen, että tarjolla on hyvä valikoima niin lihoja, kaloja kuin kasviksiakin, voi kukin valmistaa juuri omanlaisensa aterian. Eikä se edes tunnu ruoanvalmistukselta, niin mukavaa se on. 
 


Raclettegrillejä on erikokoisia ja -mallisia. Itse olen ollut todella tyytyväinen 8 hengen raclettegrilliin, joka sisältää 8 annospannua ja parilan, tarttumaton pinnoite niin parilassa kuin annospannuissa. Grillin koko on juuri hyvä kaikenkokoisille seurueille. Jos seurueessa on 2-4 henkilöä, voi kukin grillailla kahdella annospannulla. Toisaalta isommalla porukalla yhdelläkin annospannulla kerkeää mainiosti, koskapa grillin ääreltä ei ole kiirettä minnekään. Vinkkinä kuitenkin, että isommalla porukalla kannattaa tehdä identtiset tarjoiluvadit kumminkin puolin raclettegrilliä, ettei mene sähläämiseksi.
 

Identtiset vadit taannoin 4 hengen kekkereillä.

Mitäpä grillataan? Yksinkertaisimmillaan racletteen kuuluvat juuston (myydään nimellä raclettejuusto) lisäksi keitetyt perunat ja etikkakurkut. Nuo kun täydentää vielä hillosipuleilla (joita en yleensä missään muussa yhteydessä käytä), ovat perusraaka-aineet kasassa. Yhdessä sulaneen juuston kanssa nämä maistuvat herkulliselta. Edellä mainittujen lisäksi raclettepöydässämme on aina kasviksia ja sekä liha- että kalapuolen leikkeleitä. Katkaravut sopivat myös hyvin tähänkin herkkuun.
 

Tänään herkuttelimme näillä:
 
 • keitettyjä perunoita
 • cocktailkurkkuja
 • hillosipuleita
 • kirsikkatomaatteja
 • kesäkurpitsaa
 • paprikaa
 • kylmäsavulohta
 • naudan sisäfileetä
 • maustemakkaraa
 • palvikinkkua
 • chorizoa

 


Lisäksi teen aina raikkaan salaatin grilliherkkujen vastapainoksi. Salaattiin laitan monesti vihreitten lisäksi esim. cantaloupe- tai hunajamelonia tai vaikkapa päärynää. Myös patonki  tai maalaisleipä on hyvä lisuke, siitä tulee herkullista parilalla pyöräytettynä. Leivälle tuorejuustoa tai jotain hyvää mössöä.
 
Miten grillataan? Tapoja on monia. Jotkut sulattavat pelkän juuston annospannulla, ja kaapivat sen lautaselle parilalla grillattujen lajien päälle. Se onkin ehkä se tavallisin tapa. Meille mieluisin tapa on tehdä erilaisia sekoituksia suoraan annospannuun ja siipale juustoa päälle, ja sitten koko komeus grillivastusten alle. Näin syntyy tirisevän ihania herkkuja ja makuyhdistelmiä, annospannu kerrallaan. Viimeisen, ”kerta kiellon päälle” -pannun nimi on Raclettea Surf & Turf, sisältäen viimeiset parhaat palat sekä lihasta että kalasta. Parilan päällä lämmitämme leivät ja grillaamme esim. raa’at, ohuet lihasiivut, jotka olen jo tarjoiluvadissa sivellyt kevyesti öljyllä ja maustanut suolalla ja pippurilla. Hetkeksi parilalle kumminkin puolin, ja taivaallinen herkku on valmis.
 
 
 Mitä ruokajuomaksi? Racletten makumaailma on aika haastava viinivalinnalle, mutta erinomaisen hyvin sen kanssa sopii esim. Riesling. Jos tarjolla on runsaasti lihaa ja/tai punaviinin ystäviä, on kelpo valinta esim. Pinot Noir. Myös olut toimii hyvin. Tänään pöydässämme oli vaihtoehtoina edellä mainitut rypäleet Cono Sur Bicicletan valikoimasta. 
Raclette-päivää seuraavalle päivälle en yleensä varaa kummoista syötävää. Tähteistä syntyy vaikka ja mitä. Palaan siihen myöhemmin. Stay tuned!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti