Tämä chevresalaatti vie minut aina muistojeni Pariisiin. Söin tätä ensi
kertaa alkuruoaksi eräässä latinalaiskorttelin ravintolassa. Pääruoaksi oli ankkaa
hunajakastikkeella. Jälkiruoaksi suklaakakkua. On se vain jännä, miten jotkut
asiat painuvat pysyvästi mieleen. Tuostakin tapahtumasta on jo kuitenkin niin
kauan aikaa, että en edes muista tarkkaa vuotta. Parikymmentä vuotta siitä nyt
kuitenkin jo on. Ja yhä tuon salaatin maku kutkuttaa muistissa niin, että pitäähän sitä itsekin aina välillä tehdä. Vuosien aikana olen käynyt useammankin kerran tuossa
rakkauden kaupungissa, ja liki jokaiseen reissuun on sisältynyt illallinen juurikin
tuossa samassa ravintolassa. Alkuruokavalintanikin on ollut joka kerta hyvin
ennalta arvattava, lämmin vuohenjuustosalaatti.
Tämä resepti perustuu pelkästään minun muistikuviini, ja raaka-aineiden
käsittely on siten omasta päästäni temmattua. Luulen kuitenkin osuneeni aika
lähelle alkuperäistä, koskapa joka kerta tätä syödessäni siirryn muistojeni
siivin latinalaiskorttelin sykkeeseen, juuri tuon saman ravintolan ikkunapöydän
ääreen istumaan ja ihanasta salaatista nauttimaan.
Tee ensin salaatinkastike. Tästä määrästä riittää kahteen
pääruokakokoiseen salaatti-annokseen.
Salaatinkastike
1 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
1 tl dijonsinappia
1 tl hunajaa
3 pyöräytystä suolamyllystä
3 pyöräytystä pippurimyllystä
Vispaa ainekset sekaisin. Minä vispasin ihan vain käsivispilällä. Se
oli ihan riittävä väline sekoittamaan tämä kastike.
Lämmin vuohenjuustosalaatti
(2:lle)
4 rkl pinjansiemeniä
1-2 punasipulia (eli yksi suuri tai kaksi pientä)
oliiviöljyä
balsamicoa
hunajaa
salaattia paria eri laatua n. yhden ruukullisen verran
2 suurta vuohenjuustokiekkoa à 75 g
voita
Paahda 4 rkl pinjansiemeniä kuivassa pannussa. Älä päästä palamaan. Kun
pinjansiemenet ovat sopivan paahtuneita, kaada ne lautaselle odottamaan.
Kuori ja leikkaa punasipulit renkaiksi. Kuumenna oliiviöljy samassa pannussa,
kuin missä paahdoit pinjansiemenet. Näin säästyy tiskiä. Kuullota punasipulirenkaita öljyssä parin
minuutin verran. Lisää loraus balsamicoa ja hunajaa ja jatka kuullottamista,
kunnes sipulit ovat pehmenneet. Nyt ei siis paisteta eikä ruskisteta, vaan
kuullotetaan sipulirenkaat ihanan makeiksi.
Pese ja linkoa salaatti ja revi se lautasille. Jos teet jaettavan
annoksen, revi salaatti tarjoiluvadille. Levitä päälle marinoidut punasipulit ja
paahdetut pinjansiemenet. Valuta lusikalla salaatinkastiketta tasaisesti sinne
tänne.
Salaattipohja on nyt valmis, ja on loppuhuipennuksen vuoro. Ota
vuohenjuusto jääkaapista vasta tässä vaiheessa. Kauneimmat juustokiekot saat
paistamalla kiekot mahdollisimman kylminä.
Halkaisin tämän 150 g juustokiekon kahdeksi kiekoksi. |
Kuumenna pannu, ja lisää kunnon
voinokare. Sulata voi, ja kun se kunnolla kuplii ja jo liki rauhoittuu, on aika
lisätä juustokiekot. Anna juustojen olla pannussa paikallaan, kunnes niiden
alareunat alkavat ikään kuin hieman levetä. Silloin on aika kääntää juustot, ja
jatkaa paistamista toiselta puolelta samalla lailla. Aikaa tähän menee todella
vähän, kun pannu on kunnolla kuuma. Tarkkailin niin silmä tarkkana juuston
alareunaa, etten ehtinyt kelloa vilkuilla. Arvioisin kuitenkin, että juusto
paistui n. 1,5-2 minuuttia per puoli. Jos siitä paistoaika paljon pitenee, on
tuloksena todennäköisesti poltettua vuohenjuustoa. Kun ensimmäinen paistopuoli
on onnistunut, ei toinen puoli ole enää niin kriittinen. Lisää kauniiksi
paistetut vuohenjuustokiekot salaatin päälle, kauniimpi puoli ylöspäin. Lorauta
juustokiekon päälle vielä vähän hunajaa. Nauti salaatti heti.
Tein nämä meille pääruoaksi, ilman mitään muita lisukkeita. Leipäkin
sai jäädä tällä kertaa, vaikka esimerkiksi paahdettu maalaisleipä sopisi tämän
salaatin kaveriksi ihan täydellisesti. Me olimme edellisenä iltana herkutelleet
runsain mitoin Valdemarin joulubuffetista, joten salaatti sellaisenaan oli ihan
riittävä siihen hetkeen.
Bon appétit!
Ja kiitos, kun tulit tällekin makumatkalle mukaan! On mukavaa matkata kanssanne.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti