Työviikko on taas vilahtanut siihen malliin, että juuri kun oli
maanantai, onkin jo perjantai. Ja nyt on jo lauantaiaamu, ja minulla on vielä
kertomatta, miten helposti valmistui viime sunnuntain pääateria! Nukuimme sunnuntaiaamuna
myöhään, kuin pienet possut. Vapaapäivinä, ja etenkin mökillä on ihana herätä
hitaasti. Niinpä aamiainenkin oli aika myöhään, josta taas aiheutui se, että
lounasaikaan emme olleet vielä nälkäisiä. Päätimmekin valmistaa
sunnuntaiaterian vasta kotona, puolentoista tunnin ajomatkan päässä. Menun
suunnittelu oli jäänyt viikon kiireiden vuoksi hataralle pohjalle. Kasviksia
oli kuitenkin runsaasti, ja olin varannut myös paketillisen broilerin fileitä
ja ajatellut, että ehkä keksin niistä jotain. Niin kuin keksinkin. Ne kaikki
päätyivät lautaselle wokkipannun kautta. Viikonlopun herkuttelun jälkeen
kasvikset olivat ihan riittävä lisä broilerille. Ja wokattuina todella makoisa
lisä olivatkin.
Wokattuja kasviksia ja broileria
oliiviöljyä
450 g broilerinfileitä (merisuola-chili -maustettuja) itse
suikaloituina
currya vähän
tulista (”pikanttia”) paprikajauhetta vielä vähemmän, n. ¼
kahvilusikasta
porkkanoita (pussissa oli jäljellä arviolta 300 g) kuorittuina ja
viipaloituina
1 sipuli silputtuna
4 valkosipulinkynttä silputtuna
2 tl inkivääritahnaa
suippopaprikaa 150 g renkaina
varsiparsakaalia 250 g hiukkasen katkottuina
½ dl soijaa (vähäsuolaista)
(½ dl vettä)
Yllä kerroinkin jo valmiiksi, miten kasvikset esikäsittelin. Yhteistä
niin porkkanoille, paprikoille kuin varsiparsakaalille on, että huuhtelen ne
aina ennen käsittelyä. Latasin tähän kuvaan ainekset, joita luulin tähän
käyttäväni. (Minulla on tapana esivalmistella kaikki tarvittavat raaka-aineet
ennen kuin alan kokata. Sillä tavalla kokkaus sujuu kätevästi.) Kaikkea muuta
käytinkin, paitsi suolaa ja pippuria ei tarvittu lainkaan. Raaka-aineista
itsestään yhdessä inkiväärin ja soijan kanssa tuli herkullinen setti. Ainekset
lisäsin wokkiin reseptin järjestyksessä, hitaimmin kypsyvät ennen nopeasti
kypsyviä.
Suolaa ja pippuria ei tarvittukaan. Kaikki muut päätyivät wokkiin. |
Kuumenna wokkipannu. Kaada pannuun tilkka öljyä, ja kuumenna sekin.
Lisää broilerinsuikaleet ja wokkaile ne
liki kypsiksi. Lisäsin broilereille makua currylla ja pienellä määrällä
Espanjasta tuotua tulista paprikajauhetta (chilijauhe voisi olla vastaava
suomalainen versio). Jos käytät maustamattomia broilereita, mausta myös
suolalla. Lisää porkkanaviipaleet ja pyörittele pari minuuttia.
Lisää sipulit ja inkivääritahna. Tuore inkivääri raastettuna on toki
vieläkin parempaa, mutta sitä minulla ei nyt ollut. Sen sijaan inkivääritahnaa
pidän jääkaapissa juuri tällaisia hetkiä varten, kun valmistan ruokaa
inspiraation ohjaamana. Voi miten mieletön tuoksu inkivääristä tuleekaan.
Lisää sitten paprikat ja viimeiseksi varsiparsakaalit eli broccoliinit,
jotka eivät vaadi kuin parin minuutin kypsennyksen, jos sitäkään.
Lisää soija vähän kerrallaan, välillä maistellen. Laimenna tarvittaessa
vedellä. Soijan (ja oikeastaan inkiväärinkin) kanssa on vähän sellaista
hakuammuntaa, milloin on oikea määrä. Totesin tämän asian miehellenikin, joka
puolestaan totesi, että ”hyvin olet ampunut”.
Osui siis nappiin, onneksi. Helposti voisi toisinkin käydä. Liialla
soijalla saa aterian kuin aterian pilattua ylisuolaiseksi.
Kasvisten osalta tykkään, että niihin jää hieman rouskuteltavaa. Tätä
ruokaa ei ole siis tarkoitus muhitella pehmoiseksi, vaan nopeasti kuumassa pannussa
wokata ainekset maistuvaksi kokonaisuudeksi. Tarkkaa kypsennysaikaa en osaa
tämän paremmin sanoa. Eli ota tuostakin nyt sitten selvää. Mutta se on selvää,
että broileri on ainoa, mikä todella vaatii kypsennyksen.
Paistetut kananmunat leivän päällä tekivät aamiaisesta ruokaisan. |
Pitkään nukutun yön jälkeen, myöhäisellä aamiaisella olivatkin
aamiaisleivät sen verran tuhdimmat, että jaksoimme odottaa ruokaa aina kotiin
asti. Ajomatkan aikana hiipi sopivasti nälkä, ja sitten kotona jaksoimme taas
nauttia hyvällä ruokahalulla hyvästä, ja mukavalla tavalla kevyestä broileriateriasta.Tuosta määrästä olisi voinut riittää 3-4:llekin, etenkin jos lisäksi olisi ollut vaikkapa leipää. Siksipä en kehtaakaan sanoa, kuinka meillä kävi. Kuiskaan sen tähän.... söimme tuon kaiken ihan kaksistaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti