Viime viikonloppu meni pääkaupungissa humputellessa, ja silloin
aamiaista lukuun ottamatta olimme täysin ulkoruokinnassa. Ja kun aamiaisellekin
oli äitiä varten (tyttären toimesta) varattu ihan oikeaa samppanjaa, niin
prinsessapäiväthän minulla siis olivat. Viikonlopun kulttuurianti oli myös oikein
hyvä. Mutta niin ihanaa kuin prinsessana olo onkin, niin ainakin liki yhtä
mukavaa on prinsessapäivien jälkeen saada kotiruokaa. Ja nyt kävikin niin, että
viikolla kaupassa käydessäni minulle tuli hillitön halu ostaa (ihan ostoslistan
ulkopuolelta) murupottuja varten raaka-aineet. Murupotuiksi sitä ruokaa meillä
on kutsuttu aina lapsuudestani saakka. Useimmat taitavat tuntea kyseisen ruoan
jauhelihakeittona. Kaikki kunnia tälle perinteistäkin perinteisemmälle
kotiruoalle. En edes muista, milloin viimeksi olen murupottuja valmistanut.
Olihan siis jo siltäkin kantilta ajateltuna korkea aika ottaa se taas ruokalistalle.
Murupotut
(tästä tulee 3:lle reilut annokset, ja 4:llekin riittää kerta-annokset)
3 suurehkoa perunaa (yht. 300 g)
4-5 keskikokoista porkkanaa (4 keittoon ja 1 menee kuormasta
napostellessa)
1 litra vettä
voita
300 g naudan vähärasvaista paistijauhelihaa
1 sipuli
suolaa
mustapippuria
1-2 tl paprikajauhetta
1-2 kasvis- tai lihafondia (tai liemikuutioita)
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
persiljaa
Kuori perunat ja kuutioi ne. Huuhtele pariin kertaan raikkaassa
vedessä. Kuori porkkanat ja viipaloi ne. Laita perunakuutiot ja
porkkanaviipaleet kylmään veteen ja kattila tulelle. Kiehumisen edetessä
perunoista saattaa muodostua vaahtoa (etenkin jos huuhtelu jäi vajaaksi). Kuori
vaahto pois joko reikäkauhalla, tai sitten ruokalusikalla (niin kuin minä teen).
Veden kiehumista odotellessa paista jauheliha ja sipulisilppu voissa ja
mausta ne suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Minulla on aivan ihanaa
paprikajauhetta (dulce), jota olen tuonut Espanjasta. Siellä myydään tätä
ihanaa makeaa paprikajauhetta kauniissa peltipurkissa, samoin kuin myös tulista
(picante) versiota. Tähän ruokaan laitoin makeaa versiota. Tavallinen Suomessa
myytävä paprikajauhe käy myös oikein hyvin. Niin tai näin, niin paprikajauhe
pitää lisätä ehdottomasti pannun kautta, eikä suoraan keittoon ripotellen.
Pannun kautta siitä lähtee maku liikkeelle. Mausta ja maistele. Jauhelihan pitää
maistua hyvältä. Voit lisätä myös omia lempimausteitasi.
Paprikaa dulce ja picante. |
Tässä vaiheessa perunat ja porkkanat ovat varmaankin jo hetken
kiehuneet. Lisää sipuli-jauheliha kattilaan perunoiden ja porkkanoiden
jatkeeksi, ja jatka keittämistä. Lisää ensin 1 fondi ja muut mausteet, paitsi
persilja (se laitetaan vasta ihan lopussa). Jatka keittämistä ja maistele
samalla, pitääkö lisätä toinen fondi, tai edes puolet siitä. Fondit kannattaa
siis lisätä varovasti maistellen, ettei tule liikasuolaista. Jos jauheliha on
kunnolla maustettua, tulee siitäkin keittoon omat makunsa ja suolansa. Varsinaista
suolaa en keittoon lisää lainkaan. Sitten kun maku on varmasti hyvä, ja perunat
kypsät, lisää persiljasilppu. Kokonaiskeittoaika on n. 20-25 minuuttia,
laskettuna siitä hetkestä, kun vesi alkaa kiehua.
Onko teillä jotain vakilisukkeita, mitä tarjoatte juuri tiettyjen
ruokien kanssa? Meillä on jauhelihakeiton kanssa tarjottu aina juustokuutioita.
Ne laitetaan kipossa pöytään, ja kukin lisää niitä haluamansa määrän keittoon.
Keitossa ne pehmenevät ihaniksi makupaloiksi. Tai sitten venyvät ihaniksi
sinkuviksi juustopaloiksi, riippuen aivan siitä, mistä juustosta on kyse. Juusto
voi olla ihan perusjuustoa (esim. oltermanni, polar, edam jne.) jolloin mahdolliset
juustonkannikat pääsevät tässä hyötykäyttöön. Siis juuri ne juustojen
loppupalat, josta ei meinaa saada enää höylättyä siivuja. Tällä kertaa laitoin tarjolle
savucheddarkuutioita.
Voi kuinka hyvältä murupotut maistuivatkaan. Tuli ihan lapsuus mieleen.
Eikä vain oma lapsuuteni, vaan myös omien lasteni lapsuus. Tämä taitaa olla ihan
yksi niitä klassikkoja, kun kotiruoista puhutaan.
Murupotut kuulostaa herkullisemmalle kuin tavallinen jauhelihakeitto. Samoin suvisoppa paremmalle kuin kesäkeitto! 😋 Eli siis nimellä on väliä! Kiitti vinkistä ja toisestakin; ostin tänään dulce paprikaa. 👌
VastaaPoistaRakkaalla "lapsella" on monta nimeä 😉👌
PoistaMummoni teki aina 'murupottuja'. Hän teki myös 'maitopottuja', mikä ei oikeastaan kuulosta lainkaan herkulliselta. Hyvää sekin silti oli: perunoita, sipulia, maitoa ja voita, totta kai 😀 Dulce paprika hyvä ostos 👍 Hyvää isänpäivää sinne aurinkoisen golfkentän kupeeseen! 😘