Ruokalajit olimme valinneet niin, että kenenkään ei tarvinnut viettää
päivää keittiössä, vaan kokkikin sai hyvällä omallatunnolla nauttia upean
aurinkoisista vapaapäivistä. ”Mutkatonta ja hyvää”, oli pääsiäisviikonlopun
kantava ateriateemamme. Ruoat valikoituivat eri päiville tuoreusjärjestyksessä.
Gruyèreleivät jamon serrano –parsoilla
maalaisleipää
voita
valkosipulia
guyèrejuustoa
parsaa
jamon serrano –kinkkua
oliiviöljyä
puolikas sitruuna
mustapippuria
Leikkaa maalaisleivästä sopiva määrä ronskeja siivuja. Asettele ne uunipellille
leivinpaperin päälle. Voitele voilla. Purista päälle valkosipulia oman maun
mukaan. Raasta pinnalle juustoa, itse käytin ihanan aromikasta gruyèreä.
Huuhtele parsat ja taivuta ne poikki tyven yläpuolelta. Kuori parsat nupun
alta tyveen päin. Halkaise jamon
serranot pituussuunnassa kahtia ja kääri puolikas kinkku aina 1-2 parsan
ympärille. Laita käärityt parsat samalle pellille leipien kanssa. Pirskottele
parsoille oliiviöljyä ja sitruunamehua sekä hieman mustapippuria. Suolaa ei
tarvita, koska sekä kinkut että juusto ovat suolaisia.
Paahda leipiä ja parsoja 225-asteisessa uunissa 5-10 minuuttia. Asettele parsat leipien päälle
tai viereen, miten vain. Viimeistele koko komeus pienellä lorauksella
oliiviöljyä.
Lohta, parsaa ja uuniperunoita
mössöllä
Uuniperunat... Pese
rosamundaperunat ja pistele kuoreen haarukalla reikiä. Kääri perunat folioon ja
laita 225-asteiseen uuniin. 45 minuutin kohdalla pienennä uunin lämpö 200 asteeseen. Uuniperunoiden kokonaiskypsennysaika on
vähintään 1,5 tuntia. Ei haittaa vaikka ovat uunissa kauemminkin.
Mössö... Tämä määrä riitti
hyvin 6:lle rosamundalle: 2 prk (á 150 g) crème fraichea, 4 valkosipulinkynttä
murskattuna, 1/3 parmesaanitahkosta raastettuna, suolaa ja mustapippuria
myllystä, vähän sitruunamehua ja pieni loraus oliiviöljyä. Sekoita kaikki
keskenään ja anna makuuntua.
Lohi… Leikkaa n. 150-200 g
kokoiset annospalat lohta. Poista ruodot. Purista päälle puolikkaan sitruunan
mehu. Suolaa ja pippuria. Ripottelin pinnalle myös Dukkah-maustetta, joka toimi
lohen kanssa oikein hyvin. (Dukkahia voi tehdä itsekin, ja sen raaka-aineet
voivat vaihdella. Itse ostin sen valmiina hyvin varustetusta herkkukaupasta
taannoisella Helsingin visiitillä. Ostamani Dukkah sisältää ainakin paahdettuja
manteleita, pistaasipähkinöitä ja fenkolia.) Lisää lohet uunipellille 200-asteiseen uuniin viimeisten
25-30 minuutin ajalle yhdessä uuniperunoiden kanssa.
Parsaa… Parsalle sama
kuorimis- ja katkomiskäsittely kuin yllä. Jos uunipellillä on tilaa, paahtuvat
parsat yhdessä muiden raaka-aineiden kanssa uunissa, viimeiset 10 minuuttia
riittää parsalle. Meidän mökkiuuniin en saanut enää parsoja mahtumaan
perunoiden ja lohien jatkeeksi, niinpä paahdoin ne pikaisesti (muutama minuutti) suurella
paistinpannulla oliiviöljyssä. Päälle sitruunamehua ja pyöräytykset suolaa ja
pippuria.
Näillä eväillä lähti pääsiäinen hyvin käyntiin… Seuraavina päivinä uudet
herkut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti