Touhukas lauantaipäivä alkaa olla pulkassa ja huomenna mukavat
ruokakekkerit edessä. Jääkaappi täynnä herkkuja, mm. Espanjasta ruokakauppaan
saapuneet parsapuntit, joista tarkasti valikoin sunnuntaiaterialle parhaat
yksilöt. Kotiin tultuani käärin ne
huolellisesti kylmässä vedessä kasteltuun keittiöpyyhkeeseen ja laitoin nyytin
kylmäkaappiin. Siinä parsat pysyisivät huomiseen hyvässä kunnossa. Kiusaus kävi
kuitenkin liian suureksi, ja oli ihan pakko raottaa parsanyyttiä ja näpistää
neljä parsatankoa iltapalaksi. Ajattelin tutustuttaa parsan poroon. Tulivatkin
oikein hyvin juttuun.
Iltapala syntyi nopeasti. Laitoin uunin
lämpenemään 225 C asteeseen. Keitin neljän minuutin kananmunat. Taivutin parsat ja katkaisin ne siitä kohti, mistä
ne itse halusivat katketa. Kuorin ne aika huolettomasti latvan alapuolelta
tyveen päin. Laitoin ne uunipellille ja pirskottelin päälle oliiviöljyä ja
sitruunan mehua, sekä pikkuisen suolaa ja mustapippuria. Laitoin parsat uuniin
10 minuutiksi. Ensimmäisen 5 minuutin aikana leikkasin talonpoikaisleivästä
kaksi siivua. Hieroin niitä katkaistulla valkosipulinkynnellä ja lorautin päälle
oliiviöljyä, ja sitten hieroin niitä valkosipulilla vielä uudelleen ”kerta kiellon päälle”. Lisäsin leivät
uunipellille viimeiseksi 5 minuutiksi.
10 minuutin kohdalla otin uunipellin uunista ja laitoin lautaselle leivät, ja
parsat niiden päälle. Loraukset oliiviöljystä ja sitruunasta. Kananmunan puolikkaat parsojen kaveriksi,
kananmunille ripaus sormisuolaa. Sitten villi kokeilu, jossa poro kohtasi
parsan. Silppusin viisi kylmäsavuporosiivua ja ripottelin ne vähän sinne tänne.
Viimeistelyyn porosilpun päälle vielä hyppyselliset dukkah-mausteseosta, joka
antoi mukavan rapsakan rakenteen. Kyytipojaksi lasi Rieslingiä.
Olipas hyvää. Tosi nopea ja maistuva iltapala se olikin.
Hollandaisekastike toimisi varmasti hyvänä lisänä, jos kastiketta haluaa. Vaihtoehtoisesti lusikallinen aiolia tai jotain muuta maustettua majoneesia voisi myös olla hyvä lisäys.
Meille näpistelijöille tämä toimi oikein hyvin näinkin, emmekä oliiviöljyä ja
sitruunan mehua kummempia kastikkeita kaivanneet.
Voisin kuvitella, että tämä näpistysherkku olisi myös hyvä alkuruoka.
Parmesaaniakin voisi siihen päälle vielä hunnuksi raastaa. Varmaan olisin raastanutkin,
ellei parsan himo olisi iskenyt niin voimalla päälle, että parmesaani ei tullut
siinä vaiheessa mieleenikään.
Huomisellekin jäi vielä parsaa, kuten myös paljon muitakin hyviä
herkkuja. Hyvää settiä on lupeissa. Kirjoittelen niistä myöhemmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti