Oli perjantai-ilta ja työviikko pulkassa. Varusteitten vaihto ja
suunnaksi Pyhätunturi ja mökki. Automatkan aikana ehdimme sopivasti rauhoittua
viikon kiireistä, ja mökille saavuttuamme olimme valmiit nauttimaan mökin
levollisesta tunnelmasta. Siirtymisen rentouttavaan mökkiviikonloppuun
viimeisteli iltapala, joka syntyi helposti. Juustotarjotin ja hyvää
perjantaipunkkua, siinäpä hyvä setti tuohon hetkeen.
Mökille saavuttuamme otin juustot huoneenlämpöön ja maltoimme tunnin
verran antaa niiden olla rauhassa. Olin valinnut neljää eri juustoa:
- Castello Black sinihomejuusto (ihanasti valuvaa)
- Castello Golden punavalkohomejuusto
- Emmi Appenzeller Classic juusto
- Bergader Chili-Paprika juusto
Juustotarjottimellani on yleensä aina kolme-neljä erilaista juustoa. Vakiot
ovat sini- ja valkohomejuusto, vaihtelevia merkkejä ja laatuja. Kolmanneksi
valitsen jonkun kovempirakenteisen juuston, tällä kertaa se oli Appenzeller.
Yhtä hyvin se olisi voinut olla vaikka vanha gouda tai manchego. Jos valitsen
neljännen juuston, on se mielellään sellainen, missä on tarpeeksi yllätyksellisyyttä,
jopa särmää. Onnistuessaan sen valinta korostaa hyvää settiä. Eilen oli
tarjottimella tällainen hyvä setti, mitä oli nautinnollista syödä ja mikä jätti
hyvän maun suuhun.
Juustojen seuraksi valitsin tällä kertaa:
- Kantolan Valitut suolakeksiä
- viinirypäleitä
- päärynää
- kirsikkahilloa
- hunajapaahdettuja saksanpähkinöitä
Näitä yhdistelimme eri juustoille, erilaisia makupareja testaillen.
Vaikea sanoa, mikä oli parasta. Päärynän ja sinihomejuuston liitto on aina
upea. Kirsikkahillo kävi hyvin yksiin kaikkien tarjottimen juustojen kanssa.
Samaa voi sanoa hunajaisista saksanpähkinöistä, jotka olivat varsinainen namipala.
Saksanpähkinät paahdoin kuivalla pannulla. Kun ne olivat liki
täydellisen paahtuneet, lisäsin reilusti hunajaa ja sekoittelin ne kauttaaltaan
hunajaisiksi samalla kun hunaja kiehahti. Se tapahtui nopeasti. Pinnalle vähän
mustapippuria myllystä ja sormisuolaa. Levitin hunajaiset saksanpähkinät
leivinpaperin päälle jäähtymään irralleen toisistaan. Muussa tapauksessa ne saattavat
jähmettyä kiinni toisiinsa tai astiaan. Muista pitää näpit erossa hunajaisista
pähkinöistä, kunnes ne ovat jäähtyneet. Ovat todella kuumia. Minä en malttanut,
ja näppejäni polttelee hieman vieläkin. Kieltäni en sentään polttanut. Mantelit
toimivat tällä tavalla valmistettuina yhtä hyvin kuin saksanpähkinät, ja
ainahan voi tehdä myös sekoituksia.
Perjantaipunkuksi juustoja täydentämään valitsimme Lan Gran Reserva
2010 viiniä, joka tulee Espanjasta Riojan viinialueelta. Viini aikaansai juustojen
ohella hyväksyvää muminaa ja maiskutusta. Huomaan, että mitä vanhemmaksi elän,
sitä valikoivammaksi minun punkkumakuni käy. Jotkut punaviinit herkistävät päänsärylle.
Tämä viini oli yksi niitä, mitkä eivät niin tee, ja mistä nautin todella. Alko
luonnehtii Lania näin: täyteläinen, tanniininen, taatelinen, kypsän
karhunvatukkainen, kevyen suklainen, hennon vaniljainen, tamminen, rodukas.
Kuulostaa hyvältä, ja sitä se olikin. Erityisesti etsin punaviinin luonnehdinnoista
aina vaniljaisuutta. Olen huomannut, että jos se mainitaan viinin kuvauksessa, on
siinä hyvin todennäköisesti juuri sopivasti pehmeyttä minun makuuni.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti