sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Kevättä pöydässäTänään kokoonnuimme paikkakunnalla olevien lähimpien kanssa yhteiselle sunnuntailounaalle, kuten meillä monesti tapana on. Tällä kertaa pöydän ympärillä oli viisi henkilöä. Koska lähiviikot olemme kuka missäkin, nostimme etukäteen maljat kahdelle äidille, yhdelle syntymäpäiväsankarille ja vieläpä vapullekin. Monen juhlan etkot siis. Menu oli keväinen, jopa lievästi kesäinen.
Savustetut kirjolohifileet


Pihalla on vielä kunnon kinokset, mutta sehän ei kalan savustusta estä. Sähkösavustimeen meni kolme kirjolohifilettä, joista nypin ensin ruodot pois. Mausteeksi puristus sitruunasta sekä suolaa ja pippuria. Savustuspöntössämme on kaksi tasoa, jotka olivat tälläkin kertaa tarpeen. Isoimman fileen laitoin omalle ritilälleen, kaksi pienempää yhteiselle ritilälle. Alusvatiin vastusten päälle savustusmestari laittoi leppäpurua sekä  kaksi sokeripalaa väriä antamaan. Savustusaika 30 minuuttia. Voi mikä tuoksu terassilla olikaan. Ihan tuoksui kesältä.

Lohi- ja poropiilot
Kalojen savustuessa nautimme lasilliset kuohuvaa pienten alkulapasten (= lappilaiset tapakset) kera. Tein lohi- ja poropiiloja. Kylmäsavulohipiilojen sisään oli kätketty leipäjuustoa. Tämän idean nappasin viime perjantaina erään yrityksen uuden toimitilan avajaisbileistä, piilonimi  omakeksimä. Yksinkertainen ja hyvä herkku. Mietin, että samalla idealla syntyisi varmaan kylmäsavuporostakin hyvä piilo, sinne siivun sisään kätkin savuporokoskenlaskijaa. Näyttivät maistuvan nämä piilot, aika pian oli jäljellä vain se pakollinen yksi tikkupala, jota kukaan ei kehdannut ottaa, ennen kuin siihen kehotin. Pakottaa ei tarvinnut sittenkään.

Keväinen parsasalaatti

Lohi- ja poropiiloja napostellessamme lohi siis savustui terassilla ja duchesseperunat (erään saksalaisen yrityksen De Luxe-tuotantoa) kypsyivät uunissa. Salaatti odotti jo pöydässä. Salaattipediksi käy mikä vain salaatti, itse sekoitin kolmea lajia. Vadin reunoille pilkoin kurkkua ja keltaista paprikaa pieniksi kuutioiksi. Keskelle kruunuksi paahdoin uunissa parsaa (ohje löytyy aiemmista parsakirjoituksistani hakusanalla parsa). Pinnalle raastoin parmesaania. Valmistin salaatille keväisen  kastikkeen klassista sitruunavinegretti-kastikeohjetta vapaasti muokaten.
Limegretti-salaatinkastike

Keväisen ruokateeman inspiroimana valmistin parsasalaatille pirteän salaattikastikkeen. Sauvasekoittimen mahtuvaan kulhoon 1 osa limen mehua (2 limeä) + 3 osaa oliiviöljyä + 2 tl dijonhunaja-sinappia + hyppyselliset suolaa ja sokeria sekä pyöräytys pippurimyllystä. Sauvasekoittimella ainekset sekaisin, jolloin väri muuttui tasaisen kauniin keltaiseksi. Kastike sai paljon kiitosta, ja kun kerroin sen olevan muunnos sitruunavinegretistä, risti tyttäreni sen limegretiksi. Siispä olkoon sen nimi tästä lähtien Limegretti.

Jälkiruoaksi keitimme kahvit ja sen seuraksi söimme minidonitseja ja minijäätelöpaloja. Niistä en tullut ottaneeksi kuvaa, mutta toisaalta, enpä niitä itse valmistanutkaan. 

 

Oli taas mukavatunnelmainen sunnuntailounas kolmessa polvessa. Makeasti nauraen muistelimme menneitä hauskoja hetkiä ja päivitimme myös kunkin suunnitelmat tulevalle kesälle. Pian tämäkin päivä on yksi mukava muisto lisää. Keväinen tuulahdus se myös oli ja samalla lupaus kesästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti