Kaupan hyllystä osui silmiini erityisen freesin näköisiä babypinaatteja.
Pussin mukaan ne olivat vieläpä kotimaisia. Oli siis ihan pakko ostaa viikonlopuksi pussillinen mökille mukaan. Enköhän siitä jotakin kivaa keksisi. Jos
ei sitten muuta, niin ainakin aamiaisleipien täytteeksi joka-aamuisten
kurkkuviipaleiden tilalle. Pinaatti on niin ravintorikasta, että se on
varsinainen vitamiinipommi. Olen aina kuvitellut tämän voimaruoan sisältävän
erityisen paljon rautaa, mutta rautapitoisuus siinä on kuitenkin kuin missä
tahansa vihersalaatissa. Sen sijaan pinaatti sisältää huikean määrän
vitamiini-, kivennäis- ja hivenaineita. Maultaan babypinaatti on mietoa ja
koostumukseltaan juuri sopivan pehmeää, mutta silti napakkaa toimiakseen hyvin
salaateissa. Babypinaatti on erittäin helppokäyttöistä. Sitä voi syödä
sellaisenaan, kypsentämättä. Toki huuhdeltuna, ja lingottuna.
Lauantai-iltana olin oikein tyytyväinen, että jääkaapissa oli
babypinaattia. Olimme viettäneet varsinaisen lepopäivän, alkaen pitkistä
yöunista. Katsoin kelloa ensimmäisen kerran klo 10.23, enkä meinannut silmiäni
uskoa. En muista milloin viimeksi niin pitkään nukutti. Ulkoilemaan mennessä
oli jo iltapäivä, mutta mitäpä se haittasi. Ei ollut aikataulua. Ulkoilut
tehtiin täysimittaisina kävellen ja myös aurinkoisella pihalla istuskellen ja
lukien. Päivän kruunasivat supermukavat yllätysvieraat, joiden kanssa
paistateltiin pihalla Tunturikaakaomukillisten ääressä. Sittenpä olikin jo hyvä nälkä. Ruoaksi oli
poronkäristys-valkosipuliperunapaistosta, josta kirjoitin edellisessä
blogikirjoituksessani. Se kypsyisi uunissa noin tunnin. Sinä aikana inspiroin
jääkaapin sisällöstä alkuruoan pahimpaa nälkää tyydyttämään.
Babypinaattipedille avokadoa ja kylmäsavulohta. Puristus sitruunasta ja
lorautus oliiviöljypullosta. Vielä vähän sormisuolaa ja pippuria. Ellei jo uunissa
muhivassa pororuoassa olisi ollut kermaa ja juustoa, olisin täydentänyt
tämän alkuruoan vielä vaikkapa parmesaanilastuilla. Parmesaania löytyy aina jääkaapistani.
Mutta ’enough is enough’. Juustottomanakin alkuruoka oli ihanan herkullista, ja raikasta.
Sunnuntaina oli aurinkopäivä uusi. Ihmisten aikaan ylös, ulos ja
kävelemään. Ja sitten jälleen pihalle
lukemaan. Keli oli niin suloinen, että päätin kokkaamisen sijasta keskittyä
ulkoilmaelämästä nauttimiseen. Vaihdoin sunnuntaimenun lennosta. Olin
suunnitellut tekeväni broilerin fileitä erinäisillä lämpimillä lisukkeilla.
Päätin skipata ne lisukkeet. Broilereille tekisinkin seuraksi nopean salaatin,
loput babypinaatit siinä hyödyntäen.
Levitin babypinaatit lautasille. Päälle kurkkukuutioita ja
erivärisiä puolitettuja kirsikkatomaatteja. Lisäksi pieni rasia (100 g) salaattijuustokuutioita, jotka olivat
aurinkokuivatuilla tomaateilla maustetussa öljyssä. Öljyn käytin salaatin kastikkeeksi.
Broilerin fileisiin otin pintavärin kuumassa pannussa. Ihan pikkuisen suolaa ja
pippuria. Fileet olivat persilja-valkosipulimarinoituja, silti lisäaineettomia. En
yleensä osta valmiiksi marinoituja broilereita, mutta noista pidän. Raastoin
fileiden pinnalle hieman parmesaania. No niin, saatiinhan se viikonlopun juustokiintiökin
täyteen! Fileet kypsyivät 200-asteisen uunin keskitasolla n. 20-25 minuuttia. Valelin
niitä vielä broilereista valuneella lihasnesteellä. Voi veljekset miten meheviä
niistä tuli. Tämän kokonaisuuden jälkeen jaksoimme hyvin ajella vielä
viikonlopun päätteeksi kotiinkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti