perjantai 2. elokuuta 2019

Chillailu-grillailujemme suosituin setti


Aika pitkälle eteni kesä, ennen kuin saimme tehtyä tämän meidän perheen klassikon, siis mitä grilliherkkuihin tulee. Toki kaikkia noita raaka-aineita on grillailtu jo aiemminkin tänä kesänä, mutta viime viikonloppuna grillasimme tämän lempparisettimme kokonaisuudessaan. Tällä hetkellä sitä on vaikea kuvitella, mutta viime viikonloppuna oli vielä uskomattoman lämmin sää. Onneksi ymmärsimme nauttia siitä täysillä, ja vieläpä tämän moneen kertaan testatun ja toimivaksi havaitun grillisetin kera.




Tämän setin osalta ei ole paljon reseptejä jaettavaksi, niin yksinkertaisia nämä herkut ovat. Ohje kuuluukin oikeastaan niin, että keitetään siiklit ja sipulivoikastike, ja heitetään herkut grilliin. No, pari vaihetta ehkä kuitenkin on ennen grilliin heittämistä.

Potut voi keittää valmiiksi jo näiden pikkuvalmisteluiden aikana. Niitä ei tarvitse todellakaan ajoittaa valmistumaan samaan hetkeen muiden syötävien kanssa, koska ne pysyvät hyvin lämpimänä kannen alla. Niiden maku senkun vain paranee kuumien perunoiden levätessä kattilassa. Tässä on oletuksena, että keitetään napakoita uusia perunoita (ei siis kiehutella liikaa). Siiklit ovat meidän number one.  

Tarvitset näitä:


uusia perunoita
kesäsipulia
voita
vettä tai perunoiden keitinvettä
suolaa
mustapippuria
valkosipuli-chilioliiviöljyä
broilerinfileitä
kesäkurpitsaa
suippopaprikoita
herkkusieniä
pekonia

Valmistelut:


1.
Ota broilerinfileet huoneenlämpöön n. ½ tuntia ennen kuin alat valmistella ruokia. Mausta broiskut vähintäänkin suolalla ja pippurilla, mutta myös paprikajauhe ja curry antavat hyvää makua. Ja ainahan voit käyttää suolan ja pippurin lisäksi ihan vaikka broilerimaustetta. Nämä meidän broilerinfileet olivat valmiiksi basilika-tomaatti -maustettuja, enkä lisännyt niihin mitään muita mausteita.

2.
Huuhtele ja viipaloi kesäkurpitsat haluamaasi muotoon. Sivele niille valkosipuli-chilioliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna niiden makuuntua muiden valmisteluiden ajan, ja levitä ne sitten grillausalustalle.

3.
Huuhtele suippopaprikat, ja laita ne grillausalustalle.

4.
Sipsuttele herkkusienet pullasudilla puhtaaksi, jos tarpeen. Kiepsauta kunkin herkkusienen ympärille pekonisiivu. Pekonisiivun loppupää kannattaa pujottaa pekonin ja sienen väliin.




Ja sitten grillaukseen:


Grillaa kesäkurpitsoita, suippopaprikoita ja pekonisieniä n. 15-20 minuuttia. Meillä on kaasugrilli, ja aika-arvio perustuu sen toimintaan.




Broilereita grillasimme n. 10 minuuttia. Otimme ensin rusketusraidat grillin ritilällä, ja loppuajan broilerit muhivat lempeämmin grillausalustalla.




Sipulivoikastikkeen voit valmistaa jo hetkeä ennen grillaamista, ja pitää sen lämpimänä joko hellalla tai vaikkapa grillin ylätasolla (tällöin kattilan täytyy olla grillinkestävä).




Sitten kun kaikki on kypsää, lado grillattavat samalle vadille, ja laita ne pottujen ja sipulivoikastikkeen seuraksi pöytään.  Tämän setin kyseessä ollen tapanani on laittaa pöytään myös tuorejuustoa, jota voi sipaista broilerin päälle. Se toimii samalla tavalla kuin maustevoi.




Tällä kertaa otimme kaiken irti tuosta upeasta päivästä. Ymmärsimme sen olevan kohdallamme kenties kesän viimeinen todella lämmin päivä. Niinpä grillasimme myös jälkkäriä tämän ohjeen mukaan, tosin tällä kertaa hedelmänä olivat aprikoosit (linkin ohjeessa nektariinit). Molempi parempi.






Voi hyvää päivää, miten hyvä setti tämä oli. Jälkiruokahan oli suorastaan taivaallista, mutta niin oli varsinainen ruokakin. Oikeastaan tämä setti on malliesimerkki keittiöni ideologiasta. Ja se ideologia on seuraavanlainen: ”Paras ruoka syntyy hyvällä fiiliksellä, kikkailemattomasti maku edellä, silmänruokaa unohtamatta”. Näin se on.




 PS. Minulla alkoi nyt kesäloma osa 2. Jihuu!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti