torstai 29. elokuuta 2019

Linssikeitto ”Kyllä Henkka tietää”


Olen valmistanut monenlaisia linssikeittoja, mutta viime viikonlopun linssikeitto oli kyllä kaikkien aikojen paras. Se ei sinänsä ole mikään ihme, koska valmistin keiton Henri Alénin ohjeen mukaan. Olen joskus (luulen että jo joitakin vuosia sitten) napannut ohjeen naistenlehden sivulta. Kyseessä oli ilmeisesti Anna-lehti, koskapa sivun alakulmassa näkyy kirjaimet an, ja sitten ei mitään, koska olen repäissyt ohjeen siitä kohti irti. Kirjaan tähän blogipostaukseen ohjeen sanatarkasti alkuperäisen mukaisena. Omat kommenttini/muutokseni lisään sulkeissa niihin kohtiin, joissa tein jotain toisin.




Tomaattinen linssikeitto Henri Alénin tapaan


3 dl punaisia linssejä
1 sipuli (käytin yhden suuren kesäsipulin varsineen)
3 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl curryjauhetta
400 g tomaattimurskaa
n. 1 l kasvis- tai kanalientä (käytin kanalientä)
2 dl kuohukermaa
pari tippaa Tabascoa (laitoin 5 tippaa)
suolaa
mustapippuria

1.
Huuhdo linssit huolellisesti ja jätä ne likoamaan hetkeksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit läpikuultaviksi voissa kattilassa. Lisää inkivääri, paprikajauhe ja curry. Pyöräytä seosta. Pidä lämpö mietona, jotta kuivamausteiden maku herää. Älä polta.




2.
Lisää kattilaan valutetut linssit, tomaattimurska ja noin puolet kasvi- tai kanaliemestä. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää lientä sen verran, että ruoka pysyy keittomaisena. (Minä aloitin kanaliemen lisäilyn ensin pikkuhiljaa kauhalla, siis sen ensimmäisen ½ litran jälkeen. Sitten totesin, että eiköhän se Henri ole tuon nestemäärän tutkinut, ja hulautin loputkin toisesta litrapuolikkaasta kattilaan. Nestemäärä oli aivan täydellinen, kuten arvelinkin.)






3.
Kun linssit ovat kypsiä, lisää kattilaan kuohukerma (kuumenna kiehuvaksi) ja mausta suolalla (jos tarpeen) sekä pippurilla. Tarkista maku ja terävöitä keitto Tabascolla. (Koristelin keiton ruohosipulilla.)




Keitto teki lähtemättömän vaikutuksen meihin kaikkiin, ja ylistyssanoja kuului jos minkälaisia. Ehkä hauskin toistettu luonnehdinta oli ”Miälenvikasta!”. Ohje on ihan helppo ja raaka-aineetkin tuttuja, mutta kyllä se Henkka todella tietää, millä yhdistelmällä paras soppa syntyy.




Linssikeitto ei hätkähdä uudelleen lämmitystä, joten tätä soppaa voi huoletta tehdä ison satsin ja lämmittää sitä toistamiseenkin. Tein tämän keiton lauantain lounaaksi. Illalla sitä uudelleen maistellessamme keitto maistui vähintäänkin yhtä hyvältä, ellei vielä paremmalta. En tiedä monelleko henkilölle Henri on tämän keiton suunnitellut, mutta meitä oli kolme, ja lounaalla söimme tätä vain kohtuulliset annokset ja illaksi sitä riitti meille kaikille vielä ihan kunnon annokset.


4 kommenttia:

  1. Kiitti, kun muistutit mainiosta reseptistä! Söimme tätä eka kertaa nuortemme kotona alkuruoaksi ja halusin tottakai reseptin itselleni! 😋 Kerman lisäämistä en muista, mutta pehmentää varmaankin makua.. Niin ja ei jää energiavajausta, kun muuten on aika vähäkalorinen keitto! 🤣
    Mukavan kesäistä viikonloppua sinne! ☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena! Tämä on todellakin mainio resepti, kermalla tai ilman, mutta kerma tosiaankin pehmentää, ja tekee keiton ihan uskomattoman täyteläiseksi. Normaalisti teen linssikeiton ilman kermaa, mutta porkkanoilla (se ohje löytyy myös blogista). Se versio on ehkä enempi arkikeitto. Tämä Henrin versio toimii loistavasti niin arkena kuin pyhänäkin. Vierastarjottavanakin se toimii erittäin hyvin, kun sen voi rauhassa tehdä valmiiksi, ja lämmittää kun sen aika on. Kiitos, ja mukavaa viikonloppua myös sinne Hämeeseen!

      Poista
    2. Tuosta keitosta oli jäänyt niin hyvät muistot (maku- ja muutenkin) että halusin sitä nyt ja heti!! Ei ollut kaikkia aineita kotona, mutta linssejä juurikin tuo 3 dl. 👌
      Tuli ihan käsittämättömän hyvää lounaskeittoa. 😋😋 Taidanpa minäkin vielä vinkata instassa!

      Poista
    3. Ai kuinka hauskaa! 👍 Kiva kuulla! 😘

      Poista