lauantai 17. elokuuta 2019

Ahvenfileet ja kantarellikastiketta, voi mitä herkkuja!


Reissussa hyvä, mutta kotona paras. Urheilulomalta on siis kotiuduttu, ja torillakin jo aamupäivällä käyty. Voi tätä onnen päivää, torilla oli kauan kaipaamiani tuoreita kantarelleja! Jihuu, finally! Ahveniakin olin kaivannut jo pitkään, ja kun kaupan kalatiskiltä löytyi nahattomia ahvenfileitä, oli päivän menu sillä selvä. Paistettuja ahvenfileitä, keitettyjä siiklejä ja kantarellikastiketta, sekä lisukkeeksi paahdettuja kasviksia. Niistä syntyi herkullinen ateria kotiinpaluuta juhlistamaan.




Paahdetut kasvikset


porkkanoita (halkaise, jos paksuja)
kesäkurpitsan lohkoja
retiisejä
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
hunajaa

Huuhtele kasvikset. Tarvittaessa kuori porkkanat. Laita kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle ja pirskottele niille oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Retiiseille lisäsin vielä lurauksen hunajaa. Paahda 225-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Käännä tai sekoittele kasviksia paiston puolivälissä.




Kantarellikastike

(4:lle)

1 litra kantarelleja
1 sipuli (tässä 1 suuri kesäsipuli varsineen)
3 rkl voita
aavistus suolaa
toinen aavistus mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja
2-3 dl vettä
2 dl kuohukermaa
½ kasvis(annos)fondi

1.
Puhdista ja revi tai pilko sienet. Silppua sipuli.

2.
Sulata voi kastikekattilassa, ja kuullota sipuli. Lisää sienet ja paista muutama minuutti.




3.
Kun suurin osa nesteestä on haihtunut, sirottele vehnäjauhot sienten sekaan. Sekoita ja lisää vesi samalla sekoittaen. Lisää myös kerma ja pieni määrä fondista, jota voi aina myöhemminkin lisätä, jos siltä tuntuu. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai fondia.




Kun perunat oli keitetty ja kasvikset ja kantarellikastike jo liki valmiit, oli aika käsitellä ahvenet. Ne olivat valmiiksi nahattomia, joten niille ei tarvinnut tehdä muuta kuin poistaa ruodot kätevästi ohuella v-viillolla. Tunnustele mihin asti selkäruodot yltävät, ja viillä sen kumminkin puolin kiilamainen pala pois. Ruodot jäävät poistettavaan palaan.




Mausta ahvenet suolalla, jonka kanssa ei kannata kitsastella, jos ei myöskään liioitella. Kalassa pitää olla kunnon suola, muuten se ei ole hyvää. Pyöräytä fileet vehnäjauhoissa. Tässä kohti apukokki (mies) tuli avuksi, ja ripotteli jauhot pyynnöstäni lautaselle. Hän oli hieman epätietoinen, miten ne siihen laitetaan, ja neuvoin vain lyhyesti, että levitä jauhot tasaiseksi kerrokseksi. No sitä saa, mitä tilaa. Huomasin hänen tekevän todella tarkkaa työtä. Tasainen kerros on, vai mitä?




Pyöräytä suolalla maustetut ahvenfileet jauhoissa ja paista ne kuumalla pannulla reilussa voissa pari minuuttia per puoli.




Säästä ahventen paisto tosiaankin viimeiseksi vaiheeksi, muut aterian osaset eivät muutaman minuutin odottelussa mene miksikään. Sen sijaan paistetut ahvenfileet ovat parhaimmillaan suoraan pannulta lautaselle laitettuna.




Voi että oli hyvää ruokaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti