maanantai 4. helmikuuta 2019

Toisenlaiset valkosipulileivät ja perjantaipunkku


Patonki ja punkku, mikä pettämätön perjantai-illan yhdistelmä! Siinä on kaksi niin hyvää, että yhdessä ne ovat täydelliset, eivätkä paljon muuta seurakseen kaipaa. Mitä nyt valkosipulia ja ehkä jonkin sortin juustoa. Olen jo aiemmin kertonut tämän kaksikon merkityksestä meille, tässä linkki siihen postaukseeni. Olen myös julkaissut ohjeen, jonka mukaan olen yleensä valmistanut valkosipulileivät. Tässä linkki siihen kirjoitukseeni. Viime perjantaina meillä oli pitkästä aikaa valkosipulileipä- ja punkkuilta, mutta tällä kertaa teinkin leivät ihan uudella tavalla.




Jonkun ruokagooglailun yhteydessä silmiini osuivat eräät herkullisen näköiset valkosipulileivät. Kurkkasin ohjetta, ja yllätyin. Mitä ihmettä, majoneesia uuniin meneviin leipiin! Sellainen ei ollut juolahtanut mieleenikään. Pitihän se tietysti itsekin testata. Leivät olivat aivan mielettömän hyviä! Alkuperäinen ohje oli kerrottu Yhdysvaltojen mittayksiköillä. Muokkasin tähän siitä oman versioni muuttaen myös hieman mittasuhteita. Bingo!

Helpot ja herkulliset valkosipulileivät

patonkia tai ranskanleipää
1,2 dl majoneesia (Hellmann’s)
0,5 dl raastettua parmesaania
4 valkosipulinkynttä raastettuna tai puristettuna
2 tl persiljasilppua

1.
Halkaise patonki pitkittäissuunnassa ja leikkaa toiseen suuntaan pienehköiksi paloiksi. (Tähän satsiin käytin 2/3 pitkästä ranskalaisesta patongista.) Levitä patongit uunipellille leivinpaperin päälle.




2.
Sekoita parmesaani, valkosipulit ja persilja majoneesiin. Levitä seos patonginpaloille.




3.
Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 8 minuuttia. Huomaa, että uunien tehot vaihtelevat. Tarkkaile siis paistumista. Leivät ovat valmiit, kun ne alkavat olla kauniin kullanrusehtavia.




Voi veljekset, mikä tuoksu! Ja voi siskokset, mikä maku! Leivät olivat kerrassaan ihania, ja me söimme ne todellakin ihan sellaisenaan. Aivan yhtä hyvin näitä valkosipulileipiä voi tarjota alkupalana, tai vaikkapa keittoaterian lisukkeena. Vierastarjottavanakin nämä toimivat erinomaisesti, koska leivät voi valmistella uunia vaille valmiiksi ennen vieraiden tuloa. Kaiken muun hyvän lisäksi valmistelukin sujuu käden käänteessä.

Ruoka- ja seurustelujuomana toimi 100 % Primitivo-rypäleestä valmistettu punaviini Casa Marrone Gran Marrone Appassimento Organic, jota oli ilo makustella joka siemaisulla. Viini tulee Italiasta, Pugliasta (Apuliasta), joka kartalta katseltuna sijaitsee Italian ”saappaan korossa”.  Todella miellyttävä viini tähän tarkoitukseen.





Kyllä tuli taas niin nostalginen olo patonkia ja punkkua perjantai-iltana nauttiessamme. Makumme ei ole näiltä osin paljon vuosien saatossa muuttunut, paitsi ehkä hieman viinin osalta.



2 kommenttia:

  1. Oi oi näitä sinun herkkuja! Pakkohan noita on testata tulevana vknloppuna 😋, punkulla tai ilman. Hellmann's majoneesi on niin aidon makuista, että harvemmin tulee enää itse tehtyä. Tiesitkö, että sitä voi käyttää myös makeissa leivonnaisissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivat kyllä vähän turhan hyviä leipiä! 😋 No, silloin tällöin nautittuna sallittakoon tuokin herkku. Kyllä Hellmann’sista on moneksi 👍

      Poista