Rovaniemi on saanut uuden huikean hyvän ravintolan Valtakadulle, jonka
varteen näyttää kertyvän paikkakunnan parhaat ja persoonallisimmat ruokaravintolat.
Ravintola Tsar avasi pari kuukautta sitten ovensa Valtakatu 23:ssa ja viime
lauantaina mekin viimein ehdimme sinne ruokailemaan. Itse asiassa taisimme ruokaillessamme
tehdä oikein aikamatkan Venäjän tsaarinajan loistoon, ja mikä parasta, mutkattomalla
tyylillä. Elämyksiä riitti kaikille aisteille, alkaen jo ennen sisäänkäyntiä.
Kadulla näki heti, missä on ravintola Tsar.
Ravintola Tsar on osa Rovaniemellä olevaa ravintolaperhettä, johon
kuuluvat myös legendaarinen lappiravintola Nili, aasialainen HIMO sekä Nilin
pikkusisko Nest. Näistä viimeisin on itselläni vielä kokematta, muut jo
omakohtaisestikin moneen kertaan hyväksi havaittuja. Samat tekijät löytyvät
myös Helsinkiläisen A&S Ravintoloiden takaa, joten näillä tiedoin oli Tsarin
odotusarvo kohtuullisen suuri. Olin tyytyväinen, kun se täyttyi, ellei jopa
ylittynytkin.
Sisustukseen ja muihin rekvisiittoihin oli todellakin panostettu. Jo
heti ulko-ovesta sisään tultuamme koimme wau-elämyksen, kun tupsahdimmekin suoraan
tsaarinajalle, ja siellä tarkemmin ravintolan hämyiseen eteisporstuaan. Vielä yksi
ovi, ja meitä tervehdittiin iloisesti venäjäksi. Nyt olimmekin jo keskellä
ruhtinaallista loistoa, joka hohti kattoa myöten.
Pöydät oli katettu täyteläisen kauniisti, ja ruokalistankin saimme pian
eteemme. Kesti kuitenkin hetken, ennen kuin maltoimme siihen paneutua. Koko
ajan nimittäin rekisteröimme uusia upeita sisustuselementtejä, jotka tukivat
täydellisesti ravintolan teemaa. Samoin teki venäläinen musiikki, ja sellaista
sen musiikin kuuluu venäläisessä ravintolassa ollakin.
Skoolasimme samppanjalla nautinnollisen elämyksen käyntiin. Ensimmäiset
makupalat tulivatkin jo heti saman tien smetanakurkkujen muodossa. Sitten
olimme valmiit keskittymään menuun ja tekemään omat valintamme, jotka olivat
aika yksimielisiä. Yksinkertaista porukkaako?
Alkuun valitsimme Talon kuohkeat tattariblinit siianmädillä hapankerman,
suolakurkun, sipulin ja kananmunan kera. Bliniä syödessäni totesin sen olevan
parasta koskaan, ja se luultavasti piti paikkansa. Sen koostumus oli aivan
täydellinen, rapeaa pintaa myöten. Ravintolassa oli tarjolla (on vielä 16.3.19
saakka) myös Tsarin blinimenu runsailla lisukkeilla, ja tuo menu näytti olevan
hyvin suosittu. Vastapaistettuja blinejä ja lisäblinejä tarjoiltiin pöytiin tasaiseen
tahtiin. Ravintolassa ihan kuuli jännän kahahtavan äänen aina kun jonkun veitsi
uppoutui blinin pintaan. Ja joka kerta tuon äänen kuullessani tunsin tuon
herkullisen blinin maun suussani. Blinimenun(kin) setti näytti niin hyvältä,
että toivottavasti ehdimme joku ilta vielä senkin maistelemaan. Tällä kertaa
meille riitti ihan vain yhdet blinit per henkilö, sillä lisää ruokaa oli
tulossa.
Ja voi hyvä tavaton, mitä ruokaa! Pöytäämme kannettiin kuumalla
parilalla sihisevä ja hyvältä tuoksuva jaettava
”Iivanan miekka” –annos lisukkeineen. Miekassa oli härän- ja karitsanfileetä
sekä savukylkeä, jotka tarjoilija poisti miekasta parilalla olevien
kirkkaiden, ohuiden valkosipuliperunoiden päälle. Parilalta löytyi myös punajuuria,
parsakaalia, hapankaalia, punakaalia ja sipulisalaattia sekä sopivasti tulista Adjika-kastiketta.
Olihan siinä vati pullollaan suussasulavia herkkuja. Totesimme, että
tässä kohtaa taitaa olla paikallaan pieni ”Moskovan viini”, eli vodkasnapsi.
Juomalistalla oli erittäin hyvä vodkavalikoima, mutta kun niitä emme kovin
hyvin tunne, päädyimme suosiolla meille suositeltuun vaihtoehtoon. Simsalabim! Niin
meillä on skoolatessa tapana kippiksen sijasta huikata.
Olimme valintaamme erittäin tyytyväisiä. Maut olivat kohdillaan, samoin
lihojen kypsyydet. Kasvikset tasapainottivat kokonaisuutta. Yllättävän hyvin
jaksoimme näitä ruhtinaallisia herkkuja syödä. Ehkä vodka todellakin oli siinä
avuksi. Onneksi ymmärsimme myös lopettaa
ajoissa. Jälkiruoan jätimme kuitenkin suosiolla väliin, mutta kupponen
espressoahan maistuu aina hyvän aterian päätteeksi.
Ravintola Tsar on aivan mahtava lisä koko ajan parantuvaan paikkakunnan
ravintolatarjontaan. Vierailu Tsarissa oli todellakin kuin pieni elämysmatka
tukevasti ruokapöydässä istuen. Kurkistin myös sinne huoneeseen, missä
ruhtinaatkin ovat yksin. Olipa hienoa havaita, että sama sisustusteema jatkui
myös siellä.
Juuri näin! Jos kerran tehdään muunmaalainen ravintola, tehdään se
sitten kunnolla jokaista pienintä yksityiskohtaa myöten. Tämä laskukotelo on
myös kokonaisuutta täydentävä pieni yksityiskohta, vaikkei sen sisältö kovin
pieni ollutkaan. Jos tosin ei juuri sen suurempikaan, kuin vastaavantasoisissa
ravintoloissa. Tällaisesta kokemuksesta senkin ilomielin hoidimme.
Summa summarum, pidimme kokemastamme. Varmasti menemme Tsariin
vastakin, kun pientä aikamatkaa kaikilla herkuilla kaipaamme. Spasibo!
Venäläinen ruokamenu noin komeassa ravintolassa saa arjen unohtumaan! Pitääkin ajella seuraavalla Lapinreissulla Rovaniemen kautta. 🎿 Pitääkö varata pöytä hyvissä ajoin?
VastaaPoistaTsar on vahvan suosituksen arvoinen, ja se todellakin vei ajatukset hetkeksi arjesta pois 👍 Ravintolasalissa on 30 paikkaa ja tosi kivassa Tsar-kabinetissa 5 paikkaa, joten kannattaa varata pöytä. Toki myös hyvällä tuurilla voi päästä ilman varausta.
PoistaVaraa paksu lompakko myös mukaan. On kallis paikka,
PoistaNo joo, esim. listalta löytyvä karhuannos jää kyllä oman kukkaroni ulkopuolelle 😅 Ja viinilista oli myös arvonsa tunteva 😉 Onneksi kuitenkin perusmenu oli samaa hintaluokkaa kuin vastaavissa tasokkaissa ravintoloissa, ja siten silloin tällöin tavoitettavissa arkea katkaisemaan 👍
PoistaKiitos kun vierailit blogissani! 😀
Hieno paikka ja hyvä palvelu. Ruoka maistui myös meidän nuorisolle, jotka eivät kaviaaria ja mätiä ole ennen syöneet. Paikka on todellakin tervetullut Rovaniemelle. Menen uudestaan!
VastaaPoistaEikös vain olekin! Minäkin jo oikein odotan, milloin seuraavan kerran ehtisimme sinne 😊 Kiitos kommentista!
Poista