keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Restaurant Tsar – Venäjän tsaarinajan loistoa


Rovaniemi on saanut uuden huikean hyvän ravintolan Valtakadulle, jonka varteen näyttää kertyvän paikkakunnan parhaat ja persoonallisimmat ruokaravintolat. Ravintola Tsar avasi pari kuukautta sitten ovensa Valtakatu 23:ssa ja viime lauantaina mekin viimein ehdimme sinne ruokailemaan. Itse asiassa taisimme ruokaillessamme tehdä oikein aikamatkan Venäjän tsaarinajan loistoon, ja mikä parasta, mutkattomalla tyylillä. Elämyksiä riitti kaikille aisteille, alkaen jo ennen sisäänkäyntiä. Kadulla näki heti, missä on ravintola Tsar.




Ravintola Tsar on osa Rovaniemellä olevaa ravintolaperhettä, johon kuuluvat myös legendaarinen lappiravintola Nili, aasialainen HIMO sekä Nilin pikkusisko Nest. Näistä viimeisin on itselläni vielä kokematta, muut jo omakohtaisestikin moneen kertaan hyväksi havaittuja. Samat tekijät löytyvät myös Helsinkiläisen A&S Ravintoloiden takaa, joten näillä tiedoin oli Tsarin odotusarvo kohtuullisen suuri. Olin tyytyväinen, kun se täyttyi, ellei jopa ylittynytkin.




Sisustukseen ja muihin rekvisiittoihin oli todellakin panostettu. Jo heti ulko-ovesta sisään tultuamme koimme wau-elämyksen, kun tupsahdimmekin suoraan tsaarinajalle, ja siellä tarkemmin ravintolan hämyiseen eteisporstuaan. Vielä yksi ovi, ja meitä tervehdittiin iloisesti venäjäksi. Nyt olimmekin jo keskellä ruhtinaallista loistoa, joka hohti kattoa myöten.




Pöydät oli katettu täyteläisen kauniisti, ja ruokalistankin saimme pian eteemme. Kesti kuitenkin hetken, ennen kuin maltoimme siihen paneutua. Koko ajan nimittäin rekisteröimme uusia upeita sisustuselementtejä, jotka tukivat täydellisesti ravintolan teemaa. Samoin teki venäläinen musiikki, ja sellaista sen musiikin kuuluu venäläisessä ravintolassa ollakin.





Skoolasimme samppanjalla nautinnollisen elämyksen käyntiin. Ensimmäiset makupalat tulivatkin jo heti saman tien smetanakurkkujen muodossa. Sitten olimme valmiit keskittymään menuun ja tekemään omat valintamme, jotka olivat aika yksimielisiä. Yksinkertaista porukkaako?




 
Alkuun valitsimme Talon kuohkeat tattariblinit siianmädillä hapankerman, suolakurkun, sipulin ja kananmunan kera. Bliniä syödessäni totesin sen olevan parasta koskaan, ja se luultavasti piti paikkansa. Sen koostumus oli aivan täydellinen, rapeaa pintaa myöten. Ravintolassa oli tarjolla (on vielä 16.3.19 saakka) myös Tsarin blinimenu runsailla lisukkeilla, ja tuo menu näytti olevan hyvin suosittu. Vastapaistettuja blinejä ja lisäblinejä tarjoiltiin pöytiin tasaiseen tahtiin. Ravintolassa ihan kuuli jännän kahahtavan äänen aina kun jonkun veitsi uppoutui blinin pintaan. Ja joka kerta tuon äänen kuullessani tunsin tuon herkullisen blinin maun suussani. Blinimenun(kin) setti näytti niin hyvältä, että toivottavasti ehdimme joku ilta vielä senkin maistelemaan. Tällä kertaa meille riitti ihan vain yhdet blinit per henkilö, sillä lisää ruokaa oli tulossa.







 
Ja voi hyvä tavaton, mitä ruokaa! Pöytäämme kannettiin kuumalla parilalla sihisevä ja hyvältä tuoksuva  jaettava ”Iivanan miekka” –annos lisukkeineen. Miekassa oli härän- ja karitsanfileetä sekä savukylkeä, jotka tarjoilija poisti miekasta parilalla olevien kirkkaiden, ohuiden valkosipuliperunoiden päälle. Parilalta löytyi myös punajuuria, parsakaalia, hapankaalia, punakaalia ja sipulisalaattia sekä sopivasti tulista Adjika-kastiketta.





Olihan siinä vati pullollaan suussasulavia herkkuja. Totesimme, että tässä kohtaa taitaa olla paikallaan pieni ”Moskovan viini”, eli vodkasnapsi. Juomalistalla oli erittäin hyvä vodkavalikoima, mutta kun niitä emme kovin hyvin tunne, päädyimme suosiolla meille suositeltuun vaihtoehtoon. Simsalabim! Niin meillä on skoolatessa tapana kippiksen sijasta huikata. 




Olimme valintaamme erittäin tyytyväisiä. Maut olivat kohdillaan, samoin lihojen kypsyydet. Kasvikset tasapainottivat kokonaisuutta. Yllättävän hyvin jaksoimme näitä ruhtinaallisia herkkuja syödä. Ehkä vodka todellakin oli siinä avuksi.  Onneksi ymmärsimme myös lopettaa ajoissa. Jälkiruoan jätimme kuitenkin suosiolla väliin, mutta kupponen espressoahan maistuu aina hyvän aterian päätteeksi.





Ravintola Tsar on aivan mahtava lisä koko ajan parantuvaan paikkakunnan ravintolatarjontaan. Vierailu Tsarissa oli todellakin kuin pieni elämysmatka tukevasti ruokapöydässä istuen. Kurkistin myös sinne huoneeseen, missä ruhtinaatkin ovat yksin. Olipa hienoa havaita, että sama sisustusteema jatkui myös siellä.



    
Juuri näin! Jos kerran tehdään muunmaalainen ravintola, tehdään se sitten kunnolla jokaista pienintä yksityiskohtaa myöten. Tämä laskukotelo on myös kokonaisuutta täydentävä pieni yksityiskohta, vaikkei sen sisältö kovin pieni ollutkaan. Jos tosin ei juuri sen suurempikaan, kuin vastaavantasoisissa ravintoloissa. Tällaisesta kokemuksesta senkin ilomielin hoidimme.




Summa summarum, pidimme kokemastamme. Varmasti menemme Tsariin vastakin, kun pientä aikamatkaa kaikilla herkuilla kaipaamme. Spasibo!

6 kommenttia:

  1. Venäläinen ruokamenu noin komeassa ravintolassa saa arjen unohtumaan! Pitääkin ajella seuraavalla Lapinreissulla Rovaniemen kautta. 🎿 Pitääkö varata pöytä hyvissä ajoin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsar on vahvan suosituksen arvoinen, ja se todellakin vei ajatukset hetkeksi arjesta pois 👍 Ravintolasalissa on 30 paikkaa ja tosi kivassa Tsar-kabinetissa 5 paikkaa, joten kannattaa varata pöytä. Toki myös hyvällä tuurilla voi päästä ilman varausta.

      Poista
    2. Varaa paksu lompakko myös mukaan. On kallis paikka,

      Poista
    3. No joo, esim. listalta löytyvä karhuannos jää kyllä oman kukkaroni ulkopuolelle 😅 Ja viinilista oli myös arvonsa tunteva 😉 Onneksi kuitenkin perusmenu oli samaa hintaluokkaa kuin vastaavissa tasokkaissa ravintoloissa, ja siten silloin tällöin tavoitettavissa arkea katkaisemaan 👍
      Kiitos kun vierailit blogissani! 😀

      Poista
  2. Hieno paikka ja hyvä palvelu. Ruoka maistui myös meidän nuorisolle, jotka eivät kaviaaria ja mätiä ole ennen syöneet. Paikka on todellakin tervetullut Rovaniemelle. Menen uudestaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vain olekin! Minäkin jo oikein odotan, milloin seuraavan kerran ehtisimme sinne 😊 Kiitos kommentista!

      Poista