Tässä eräänä päivänä tuli hirmuinen kasvisruoan hinku, niin
kuin yleensäkin parin hevimmän ruokapäivän jälkeen. Kasviksia piti saada, ja
mieluiten useampaa laatua ja väriä. Mieleeni on joskus iskostunut, että mitä
useampaa väriä lautaselta löytyy, sen terveellisempi lautasen sisältö on. Tätä
ohjenuoraa olen yrittänyt seurata mahdollisimman pitkälle, ja ujutan kasviksia
sekaan aina, kun ne kulloiseenkin ruokaan muutoinkin sopivat. Tällä kertaa
ateria koostui pelkistä uunissa paahdetuista kasviksista, pienellä
parmesaanilisällä ja aiolin kera.
Ajattelin ensin heitellä uunipellille erilaisia kasviksia
ihan vain sikin sokin, ja pirskotella päälle öljyä ja mausteita (suola,
pippuri, yrtit). Viime metreillä kuitenkin silmiini osui öljyvalikoimani ja
päätinkin maustaa kunkin lajin sille erityisesti sopivalla tavalla. Näin kaikki
eivät maistuisi samalta.
Valmistin ensin aiolin…
Aioli valmismajoneesista
6 rkl majoneesia (Hellmann’s)
2 valkosipulinkynttä puristettuna
2 tl sitruunanmehua
pyöräytykset suolaa ja pippuria
Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja laita aioli makuuntumaan
jääkaappiin.
Seuraavaksi esivalmistelin kasvikset näin:
- kuorin ja viipaloin yhden bataatin n. 1 cm vahvuisiksi viipaleiksi
- pesin ja kuutioin vajaan kesäkurpitsan reiluiksi paloiksi
- irrotin valkosipulinkynnet toisistaan (mutta en kuorinut niitä!)
- pesin varsikukkakaalit (1 pss) ja katkaisin varresta pienen palan, jotta jäljelle jäi siisti varren pää
- huuhtelin miniluumutomaatit
Ja sitten olikin maustamisen vuoro…
Parmesaanibataatit
bataattia viipaleina
valkosipuli-chilioliiviöljyä
suolaa
chili-pippuriseosta (tavallinenkin mustapippuri käy)
- asettele bataattiviipaleet leivinpaperin päälle uunipellille
- sivele bataatit molemmin puolin öljyllä
- mausta myös molemmin puolin
tuoreita timjaminlehtiä
parmesaania
- riivi timjaminlehdet varsistaan bataattien päälle
- raasta bataattien pinnalle reilusti parmesaania
Kesäkurpitsat
kesäkurpitsaa (tähän meni hieman vajaa)
sitruunaoliiviöljyä
½ sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
- laita kesäkurpitsan palat kulhoon ja lorauta sekaan sitruunaoliiviöljyä ja sitruunamehua
- pyöräytä suola- ja pippurimyllyistä muutama kierros kesäkurpitsoiden päälle
- sekoita hyvin
- levitä maustetut kesäkurpitsat leivinpaperin päälle uunipellille
- lisää myös valkosipulinkynnet kuorineen sinne tänne pellille
Miniluumutomaatit
- pyöräytä tomaatit samassa kulhossa, kuin missä maustoit kesäkurpitsat (sinne jäi juuri sopivasti öljyä)
- mausta suolalla ja pippurilla
Varsikukkakaalit
nippu varsikukkakaalia
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
tryffeliöljyä
parmesaania
- pyörittele varsikukkakaalit lorauksessa oliiviöljyä
- mausta suolalla ja pippurilla
- pirskottele joukkoon tryffeliöljyä ja sekoita
- asettele varsikukkakaalit leivinpaperin päälle uunipellille
- viimeistele raastetulla parmesaanilla
Paahdoin kasvikset 180-asteisessa kiertoilmauunissa.
Bataatit, kesäkurpitsat ja valkosipulit olivat omalla pellillään uunissa 30
minuuttia. 15 minuutin kohdalla lisäsin uuniin toisen pellin, jolla olivat varsikukkakaalit,
tomaatit ja pakasteesta nappaamani ratatouillepyörykät. Niille riitti uunissa
siis vain 15 minuuttia.
Uunista ulos... |
Nämäkin nyt valmiita lautaselle laitettavaksi. |
Teen paahdettuja kasviksia yleensä lisukkeeksi jollekin toiselle
ruoalle. Tällä kertaa paahdoin poikkeuksellisen montaa eri lajia kerralla, ja
kokosinkin pelkästään niistä meille pääruoan. Tästä setistä olisi riittänyt
syömistä kolmellekin. Meitä oli kaksi, joten osa kasviksista jäi odottamaan
seuraavaa nälkää.
Voit puristaa annoksen päälle vielä sitruunaa, sekä raastaa parmesaania. |
Tällainen määrä kasviksia kaipaa seurakseen jotain topakkaa.
Olin hetken kahden vaiheilla, laitanko pellille pakastimesta lihapullia vai
näitä ratatouille(kasvis)pullia. Kasvispullat veivät voiton tällä kertaa, mutta
ne ovatkin mukavasti maustettuja. Pellille voisi ihan yhtä hyvin heittää
vaikkapa maustemakkaroita tai jotain muuta kunnolla maustettua. Siihen kiva
dippi kaveriksi, niin avot! Tällä kertaa tein ihan perusaiolia, mutta esim.
chili- tai auramajoneesi voisi olla myös hyvä vaihtoehto.
Kasviksista saa kyllä tosi kivaa syötävää. Erityisen paljon
pidän juurikin uunissa paahdetuista tai grillatuista kasviksista ja
juureksista. Sillä tavalla ne säilyttävät napakkuutensa. Sosekeitot ja muusit
ovatkin sitten ihan toinen juttu, ja ihania nekin.
Oi että on herkullisen tuntuista ruokaa, minun makuuni täydellistä! 👌😋
VastaaPoistaMeillä on syöty viime aikoina sekä kala- että liharuokaakin useiden vieraiden 'iloksi'. Viikonlopun reissun jälkeen paneudun paremmin menu'si ja teen samanlaisen aterian. Kiitos ihanasta ohjeesta! 🤗
Hei, ja kiitos Leena! Tämä oli tosiaankin hyvä setti, etenkin tuollaisella (tai jonkinlaisella) pienellä suolaisella lisällä. Luulen että hyvinkin saattaisit pitää näistä :)
PoistaTällaisen ruoan jälkeen jää hyvä olo, vaikka kuinka paljon söisi ;)