lauantai 16. helmikuuta 2019

Poronvasan paahtopaistia ”HUH HUH” ja voi mikä soosi


Jestas mikä härdelli tämän ruoan tekemisestä syntyikään. Opin siitä kuitenkin yhden asian: kannattaa aina testata paistomittari ennen uunia, eikä vasta sen jälkeen. Voi se näköjään vanha luottomittarikin sanoa palvelusopimuksensa irti. Ja sehän sekoittikin huolellisesti aikatauluttamani aterianvalmistuksen ihan tyystin. Huh huh, hiki tuli, mutta lopulta sain kun sainkin lautasille niin tajuttoman hyvää poronvasan paahtopaistia tykötarpeineen, että ei mitään järkeä. Ja se soosi! Hallelujaa!




Viime viikonloppuna nappasin mökille lähtiessämme kotipakastimesta mukaan juuri kahdelle hengelle sopivan kokoisen poronvasan paahtopaistin. Se painoi noin 350 g ja siitä oli tuleva lauantain pääateria, kera punaviinikastikkeen sekä uunissa paahdettujen puikuloiden ja broccolinien. Aterian piti syntyä melkein itsekseen, kunhan vain välillä työntelisin eri raaka-aineita uuniin ja sieltä pois. Ja kunhan vain ajastuksista pitäisin huolen. Työjärjestykseni olisi seuraava:

  1. paisti huoneenlämpöön (tuntia ennen kuin teen mitään muuta ruoan eteen)
  2. puikulat 200-asteiseen uuniin 30 minuutiksi
  3. punaviinikastike kiehumaan 30 minuutiksi
  4. paistille suolaa ja pippuria pintaan
  5. broccolinit puikuloiden lisäksi uuniin 10 minuutiksi
  6. paistille pinnat pannulta
  7. puikulat ja broccolinit uunista folion alle
  8. uunin lämpö pienemmälle (150 C)
  9. paisti uuniin paistomittarin kera (55-60 -asteiseksi, en ollut päättänyt vielä tarkkoja asteita, vaan päätin luottaa mittarin ohella vaistoon)
  10. punaviinikastikkeen siivilöinti
  11. paisti uunista folion alle 10-15 minuutiksi
  12. puikulat ja broccolinit tarvittaessa jälkilämmölle pysymään lämpimänä
  13. punaviinikastikkeen loppukiehutus ja viimeistely
  14. paistin viipalointi
  15. annosten kasaus sopivasti yhtä aikaa valmistuvista aineksista



Helppo homma, luulin. Kaikki menikin laulellen aina kohtaan 10 asti. Sitten huomasin, että mittari ei ollut liikahtanut 22-asteesta mihinkään. Hmmm… kauankohan paisti on siellä uunissa ollutkaan? 10, vai 20 minuuttia? Ei varmaa tietoa. Siitä se riemu sitten repesikin ja loppujärjestys muuttui sekavaksi.


Menossa uuniin, kun kaikki oli vielä hyvin.


Hädissäni testasin mittaria kuumalla vedellä, eikä viisarin osoittama lukema muuksi muuttunut. Vinokin se mittari näytti olevan, kun nyt tarkemmin katsoin. Minun aivan ensimmäinen paistomittarini, joka jossakin vaiheessa pääsi mökkimittariksi, oli rikki! Ja kauankohan tähän testailuun jo meni aikaa? Ei aavistustakaan. No kurkataan varovasti viiltämällä, miltä liha näyttää. Saisi vielä kypsyä. Mutta kun perunat alkavat jo jäähtyä! Siispä perunat takaisin uuniin, samoin paisti, mutta tällä kertaa viipaloituna pötköttelemässä omassa paistoliemessään (en ehtinyt kuvata). Oli aika viimeistellä punaviinikastike. Ja kun paisti olikin jo viipaloitu, pääsin jo viiden minuutin kuluttua kasaamaan annokset. Huh huh. Ja seuraksi vielä puolukkahillolla höystettyjä puolukoita, jotka olen itse poiminut mökin pihalta pakkaseen.




Viimein kaikki meni hyvin. Ja voihan olla, että tästä tuli tällä lailla sekoillen vielä parempaa, kuin mitä siitä olisi tullut alkuperäistä työjärjestystä ja -menetelmiä seuraten. Poro oli lopulta ihan täydellisen punertavaa ja lautasella poron alla oleva punaviinikastike vei melkein kielen mennessään. Teki ihan mieli nuolla lautanen annoksen loputtua. No, sitä en sentään tehnyt. Sen sijaan kaavin veitsellä kastikkeen jämät lautaselta, ja vein herkkuveitsen suoraan suuhuni. Ehkä se oli hiukkasen tyylikkäämpää, kuin lautasen nuoleminen. Onneksi kukaan ei nähnyt, ja koska rikostoverini teki ihan samoin, ei hänkään minua käräytä.




Kaikesta huolimatta kaikki aterian osaset olivat niin onnistuneita, että kirjoitan vielä reseptit tähän talteen. Poron osalta taisi ”resepti” tullakin jo selväksi.





Paahdetut puikulaperunat

Voitele vuoka voilla.
Pese puikulaperunat huolellisesti (jos paahdat kuorineen) tai kuori ne.
Pyörittele puikulat oliiviöljyssä.
Mausta suolalla. Myös yrtit sopivat mausteeksi. (Lisäsin pari oksaa tuoretta timjamia.)
Paista 200-asteisessa uunissa 40 minuuttia, mutta käännä perunat puolivälissä.




Paahdetut broccolinit

Pese broccolinit, siisti niitä tarvittaessa ja viillä varsien päät siistiksi.
Pyörittele broccolinit oliiviöljyssä, johon on lisätty pari ruokalusikallista hunajaa.
Ripottele mausteeksi suolaa ja mustapippuria.
Paahda 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.




Punaviinikastike
(2:lle)

2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
3 dl punaviiniä
3 dl riistalientä
2 rkl balsamicoa
6 maustepippuria
4 oksaa timjamia
1 laakerinlehti
suolaa
ruskeaa Maizenaa




Silppua sipulit vähän pienemmiksi. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä, kunnes jäljellä on puolet. Tähän menee n. 30 minuuttia. Siivilöi kastike. Keitä vielä muutama minuutti ja lisää joukkoon 25 g voita kiiltoa ja makua antamaan. Tarkista, että maku on varmasti hyvä. Tarvittaessa lisää suolaa, balsamicoa tai riistafondia. Paksumpaa kastiketta halutessasi suurusta ruskealla Maizenalla.


Kastike on valmista!


Tämän ateriakokonaisuuden huuhtelimme alas punaviinillä, jonka yhtenä valintakriteerinä oli riistaeläimen pää sarvineen Alkon viiniä kuvaavissa kuvasymboleissa.  Kyseessä oli Verrochio Valpolicella Superiore Ripasso 2016. Se oli varsin hyvä valinta.




Loppu hyvin, kaikki hyvin, vaikka pihavalokin yritti näyttää pitkää nenää. Tai ainakin pottunokkaa.




Pihalta kuvausreissulta sisään tullessani iskivät kasvoihini aivan mahtavat hyvän ruoan tuoksut. Kyllä se ateria oli todellakin kaiken tuon kohelluksen arvoista.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti