keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Purjo-perunasosekeitto ja siemennäkkäri


Eilen oli soppapäivä. Tarkoitukseni oli tehdä kukkakaalikeittoa, mutta kaupungin suurimman marketin vihannesosastolla en ollut silmiäni uskoa. Ei ensimmäistäkään kotimaista kukkakaalia! Muutama ruotsalainen oli, mutta niitä en suostunut ostamaan. Täällä kun periaatteessa pitäisi nyt olla kotimaistakin saatavilla. Vaan kun ei ole. Muutama satunnainen kukkakaali saadaan silloin tällöin, kertoi myyjä. Kuivuus on kuulemma kurittanut kukkakaalisatoa. Sama juttu kantarellien kanssa.  Täällä edelleen niistäkin vain haaveilen. Hetken hevi-osastolla haahuiltuani totesin perunoita sentään riittävän, samoin komeita purjoja. Vaihdoin menun lennosta purjo-perunasosekeittoon.




Keiton seuraksi päätin kokeilla leipasta siemennäkkäriä. En ollut ymmärtänytkään kuinka helposti valmistuu itse tehty näkkäri, ennen kuin ystävämme sitä meille taannoisella urheilulomalla tarjoilivat, ja samalla sen valmistuksesta kertoivat. Eli kiitos vain vinkistä! Silloin nautimme tuota näkkäriä hummuksen kanssa, ja ne olivatkin todella oiva makupari. Tällä kertaa näkkäri toimi keiton särpimenä, ihan sellaisenaan. Tokihan ihan ensimmäinen pala piti maistaa voin kanssa, joka ihanasti suli lämpimän näkkärin päälle.


Litistetty taikina papereiden välissä.

Viivoitukset pintaan 15 min. paiston kohdalla.


Näkkärin tein valmiista Kaurainen siemennäkkäri -leivontaseoksesta. Siitä tuli yksi pellillinen. Se oli todella helppoa, pussin ohjeen mukaan vain sekoitus kuumaan veteen ja lisäksi ohjeen mukainen määrä öljyä sekaisin massaan. Minä käytin oliiviöljyä. Voisin kuvitella, että leikittelemällä eri öljyillä saa siemennäkkäriin uusia makuvivahteita. Massan levitin pellille leivinpaperin päälle. Se sujui helposti laittamalla toinen leivinpaperi massan päälle, ja siitä taikina paperin läpi levitellen ja litistellen muotoutui nopeasti ohueksi pellilliseksi. Kaulinta en tarvinnut. Se litistely oli suorastaan terapeuttista, kun sai käsin paperin läpi sivellä lämmintä taikinamassaa. Nyt aloin hieman ymmärtää ahkeria leipureita. Päällimmäinen leivinpaperi pois, ja pinnalle heittelin hieman sormisuolaa makuyllätykseksi.

Näkkärin paistoin pussin ohjeen mukaisesti, vartin kohdalla vetelin viivoja pellilliseen. Viivat auttoivat kypsän näkkärin paloittelussa. Siemennäkkärin tekeminen olisi ihan yhtä helppoa myös muuten, kuin valmiista leivontaseoksesta. En kuitenkaan viitsinyt ostaa monenlaisia siemenpusseja. Tässä tarvittavat siemenet tulivat sopivassa suhteessa kompaktissa kertapakkauksessa. Ainakaan tässä leivontaseospussissa ei ollut lisäaineita lainkaan. Tutkiskelin jauhohyllyillä eri vaihtoehtoja, ja huomasin osan näistä seoksista olevan myös gluteenittomia. Tämä vinkiksi gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.




Purjo-perunasosekeitto
(pääruoaksi 3-4:lle)

½ kg jauhoisia perunoita
1 suuri purjo
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita tai öljyä
8 dl kasvislientä
mustapippuria
muskottipähkinää
1 dl kuohukermaa
1 prk (250 g) maustamatonta Ruoka Koskenlaskijaa
pinnalle tryffeliöljyä ja siemeniä

  1. Kuori ja paloittele perunat.
  2. Poista purjosta uloin kerros, samoin likaiset ja kuivuneet lehdet. Leikkaa kanta pois ja halkaise purjo. Huuhtele purjon puolikkaat vettä kerrosten välistä valutellen. Pilko.
  3. Kuori ja litistä valkosipulinkynsi. Silppua pienemmäksi.
  4. Kuullota purjot voissa ja lisää perunat ja valkosipuli. Kuullottele hetki, mutta älä paista.
  5. Lisää kasvislientä aluksi 8 dl, tarkista lopussa tarvitaanko lisää nestettä.
  6. Kiehuttele n. 15 minuuttia ja mausta mustapippurilla ja ripauksella muskottipähkinää.
  7. Soseuta keitto, itse käytin sauvasekoitinta.
  8. Lisää kerma ja Koskenlaskija, ja kiehuttele vielä vähän.
  9. Tarkista suola ja maku yleensäkin, sekä koostumus. Liian paksuun keittoon voi lisätä kasvislientä vähän kerrallaan. Liian ohuen keiton voi suurustaa minuutissa Maizenalla.
  10. Jos pidät tryffeliöljyn mausta, lorauta sitä hieman lautasannoksen pinnalle ja koristele siemenillä.




Keitosta tuli herkullista ja lempeän makuista. Toisaalta muskottipähkinä antoi siihen sopivan pienoisen särmän. Siemennäkkäri oli todella ihanaa tämän keiton kanssa. Ensin dippailin näkkäriä keitossa, kunnes keksin paloitella sen kokonaan keiton sekaan sattumiksi. Hyvä yhdistelmä kerta kaikkiaan.




Ihan varmasti teen pian uudelleenkin siemennäkkäriä, keitoista puhumattakaan. Pitänee testata eri näkkäriseokset,  ja valita suosikiksi paras. Tämä oli kyllä hyvä ja aika täydelliseltä maistuva aloitus. Voisin kuvitella, että siemennäkkäri sopii hyvin myös juustotarjottimelle. Pitääpäs kokeilla sitäkin.


2 kommenttia:

  1. Oi että näyttää tuo purjo-perunakeitto syötävän hyvälle. 😋 Me tykätään kovasti keitoista miehen kanssa, etenkin kun se odottaa valmiina urheilusuorituksen jälkeen. 🏌🏌
    Kiva vinkki tuo valmis näkkärisekoitus! Pitääpä muistaa hankkia vastaisen varalle. Keittoruokien kylkeen tai juustoillan viettoon olen tehnyt itse alusta saakka ja siemeniä tosiaan jää yleensä tähteeksi. "Viisas pääsee vähemmällä!" jne..
    Mukavaa loppuviikkoa! 👋🌻

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena! Todellakin keitot ovat kelpo ruokaa. Ja mikäpä sen parempaa pelinkään jälkeen, kuin kotona odottava valmiiksi tehty keitto 👍😉 Tuo näkkärin teko oli kyllä viikon parhain ideani. Tähän ikään on pitänyt elää, ennen kuin tuollaisesta mixistä kuulin 😂 Helppoa kuin heinänteko! Ja hyvää. Mukavaa loppuviikkoa myös sinne päin Suomea! 😘

      Poista