Mikäpä voisi olla sen parempaa ja värikkäämpää
sadonkorjuuajan ruokaa, kuin ratatouille. Se on itse asiassa malliesimerkki
ruoasta, joka istuu täydellisesti minun keittiöfilosofiaani. Pätsyn keittiössä
ei piperretä, vaan ruoka valmistuu turhia kikkailematta. Pääpaino on tuoreissa
raaka-aineissa, sesonkien tarjontaa hyödyntäen. Näiden lisäksi ei tarvita enää muuta kuin
hyvää fiilistä ja hieman esteettistä silmää. Ruokahan on nimittäin
parhaimmillaan, kun se sekä maistuu hyvältä, että näyttää kauniilta. Ja jos se
valmistuu vielä kaikki kerralla yhdessä padassa, niin aina parempi.
Mutkattomuus, siitä minä pidän, olipa sitten kyse ruoasta tai ihan mistä vain.
Voi miten mukavaa olikaan istahtaa rakkaitten kanssa sunnuntailounaalle
tällaisen herkullisen, höyryävän padan ympärille.
Ja miten mahtavilla kotimaisilla kasviksilla meitä nyt
hellitäänkään! Vaikka periaatteessa olenkin kesäihminen (joka on sattunut
vahingossa syntymään napapiirille!), niin on muissakin vuodenajoissa puolensa.
Nautin todellakin tästä sesongista, kun voin valita keittiööni mahdollisimman
lähellä kasvaneita raaka-aineita. Oli ihan luxusta alkaa tehdä ruokaa näin ihanasta
vadillisesta värikkäitä kasviksia.
Pätsyn ratatouille
(ainakin 6:lle)
tilkka oliiviöljyä
1 suuri tai 2 pientä sipulia
4 valkosipulinkynttä
1,5 munakoisoa
1,5 kesäkurpitsaa
4 paprikaa (eri värejä)
2 tlk kuorittuja tomaatteja (Mutti)
tomaattipyreetä minipurkki tai puolet tuubista (ei pakollinen)
tomaattipyreetä minipurkki tai puolet tuubista (ei pakollinen)
vettä (vähän)
hyppysellinen sokeria
2 rkl balsamicoa
1 kasvisfondi
suolaa
mustapippuria
2 laakerinlehteä
timjamia
Pilko kaikki kasvikset. Sipulit siivutin suikaleiksi, ja
valkosipulit sillä lailla ronskilla kädellä isoksi silpuksi. Munakoisot,
kesäkurpitsat ja paprikat saavat myös kaikki olla vähän reilumman kokoisia
palasia. Esim. kesäkurpitsan leikkasin ensin n. 1 cm vahvuisiksi kiekoiksi, ja
kiekot sitten halki poikki neljään osaan. Munakoisot olivat paksumpia, joten
niistä leikatut kiekot menivät useampaan osaan. Sitten kun ainekset oli
pilkottu, sai kokki sunnuntain kunniaksi ja hyvän lopputuloksen varmistamiseksi
kuoharilasillisen eteensä. Näin oli hyvä alkaa fiilistellen lisäillä aineksia pataan
ohjeessa olevassa järjestyksessä.
Kuumenna oliiviöljy isossa padassa. Lisää sipulit ja
kuullottele hetki. Lisää munakoisot. Mausta ne suolalla ja pippurilla, ja pyörittele
padassa, kunnes ovat muuttuneet pinnaltaan tummemmaksi. Lisää kesäkurpitsat ja pyörittele
niitäkin hetki kuullotellen. Tavaraa alkaa olla padassa jo aika paljon, mutta
ei haittaa. Lisää paprikat ja pyörittele edelleen hetki. Tässä vaiheessa
lisäsin vielä vähän suolaa. Ja pippuria hieman reilummin. Lisää tomaatit ja
lohko niitä kapustalla pienemmiksi. Tottelevat nätisti. Laske
tomaattipurkkeihin noin ¼ tölkillisen verran vettä, ja pyörittele vedellä
kaikki purkin reunoihin jääneet tomaattimehutkin pataan mukaan. Lisää tomaattipyreetä, jos haluat vahvempaa tomaatin makua. Lisää sokeri ja
hapoksi balsamico. Lisää myös fondi ja laakerinlehdet. Sekoita ja lisää vielä
reilusti timjaminoksia. Keittele puolisen tuntia. Tarkista suola ja pippuri. Poista
helposti näkyvät timjaminoksat, ne ovat nyt tehtävänsä täyttäneet.
Ratatouillen seuraksi tarjosin riisiä ja persilja-valkosipulimaustettuja
Jyväbroilerin fileitä. Broilereihin otin mukavat rusketusraidat grillipannussa,
ja laitoin raidalliset fileet sitten 25 minuutiksi 200-asteiseen uuniin. Leipää
ei tarvittu, koskapa ne oli nautittu jo alkupaloina sitruunalohen alla.
Ratatouille oli ihan täydellistä syyspäivän tarjottavaa.
Maku oli mainio, ja värikin natsasi hyvin sekä ulkona että hieman pöydässäkin
loistavan ruskan kanssa. Bonuksena siitä jäi hyvä olo, kuten kasvisruoista
yleensäkin. Sellaisenaan se on siis varsin kevyttä ja maukasta syötävää.
Huomaan, että tästä tuleekin nyt trilogia. Eilen julkaisin
alkupalat ja nyt pääruoan. Trilogian päätösjakso, eli jälkkärikin on tulossa
tuota pikaa, mutta huilaan taas pikkuisen tässä kohti.
PS.
Kesällä saimme lahjaksi viiniä näin kauniissa pullossa.
Viinin nautittuamme en raskinut laittaa kaunista pulloa kierrätykseen.
Etiketin poisto tuotti vain hieman vaikeuksia. Juuri niihin aikoihin osui
silmiini Mansikkaheinän kirjoittama blogipostaus, joka sisälsi kauniin salaatin
lisäksi myös toimivan ohjeen etiketin poistamiseksi. Kiitos vinkistä! Kyllä voi
on aina voita!
��Hah hah! Arvaahan mitä juuri äsken tein! Maapähkinävoin loput meni eilisiin pulliin ja hyvänkokoinen purkki on nyt puhdas. Oli sinnikkäin kohtaamani liima, mutta kuten sanoit: "Voi on aina voita!"
VastaaPoistaRatatouille näyttää herkulle ja syysasetelma kauniille! Vaikka ette tainneet kaloreissa säästellä, kun jälkkäriäkin vielä! ��
Mukavaa loppuviikkoa teille!
Ihan loistava vinkki todellakin 👍
PoistaKiitos, oli herkkua! Mutta tosiaankin, sen mitä ratatouillen keveydellä voitettiin, tuli kyllä jälkkärissä takaisin 😂 Sunnuntaiateria on sunnuntaiateria 😉 Ainakin silloin kun saamme pöydän ympärille enemmänkin väkeä. Kahdestaan ei juuri jälkkäreitä harrasteta. Mukavaa päivää! Toivottavasti siellä mukavampi ilma kuin täällä, missä vettä tihuuttaa juuri sillä lailla ettei oikein ota selvää, sataako vai ei.