Olemme syöneet koko viikon erittäin kalavoittoisia ruokia. Ja mikäpä
ettei, ne ovat aivan erityisen ihania täällä Andalusiassa. Samalla teemalla
jatkoimme eilenkin. Sillä kertaa kylläkin kala tuli purkista, eikä kalatiskiltä
tai ravintolan keittiöstä. Helppo ja nopea tonnikalapasta oli eilispäivän
pääateriamme.
Tonnikalapasta
250 g spagettia
oliiviöljyä
puolet suuresta sipulista (tai 1 pienehkö)
2 valkosipulinkynttä
1 kuivattu chilipalko (tai ½-1 tuore punainen chili tai chilijauhetta)
1 prk tomaattimurskaa
hyppysellinen sokeria
suolaa
mustapippuria
1-2 prk laadukasta tonnikalaa, fileepaloja
basilikan lehtiä
parmesaania
Laita pastavesi kiehumaan. Mausta se reilulla suolalla. Veden kiehuessa
kuumenna pari lusikallista oliiviöljyä ja pehmittele siinä ohuita
sipuliviipaleita ja valkosipulia miedolla lämmöllä noin viiden minuutin ajan.
Tarkoitus ei ole paistaa niitä. (Todella tulisen kuivatun chilin annoin olla
pannussa sipulien pehmennyksen ajan, ja sitten noukin sen pois.) Lisää
tomaattimurska sekä mausteet. Lisää tonnikalalohkareet vasta juuri ennen kuin
pasta on kypsää. Näin tonnikalalohkareet säilyttävät rakenteensa. Lohko niitä
hellästi samalla sekoitellen. Ota pastan keitinvettä talteen kuppiin ja valuta
loput keitinvedet pois. Sekoita pasta ja lisää pari lusikallista keitinvettä
tonnikalakastikkeen joukkoon. Lisää tarvittaessa keitinvettä samalla
sekoitellen. Viimeistele annokset pyöräytyksellä mustapippurimyllystä, basilikasilpulla
ja parmesaaniraasteella.
Eiliselle päivälle sattui monenlaista tapahtumaa ja askaretta remonttimiehen
päivystystä myöten. Niin voi käydä lomallakin. Kun niistä olimme suoriutuneet,
voitti mukavuus. Sen sijaan, että olisimme lähteneet etsimään syömistä lähialueen
ravintoloista, päätimmekin viettää iltapäivää rennosti pihalla auringosta
nauttien ja samalla ruokaillen. Kaapista
löytyneistä tarvikkeista nopeasti valmistunut tonnikalapasta oli tuossa
tilanteessa hyvä idea.
Jälkiruoan kanssakaan en keittiössä vanhentunut. Tuoreet ja mehevät
aprikoosit maistuivat sellaisenaan aterian päätteeksi.
Sehän vielä piti kertomani, että tuosta määrästä
tonnikalapasta-aineksia riitti eilen kahdelle kunnon annokset, ja vielä jäikin.
Lopusta pastasta lämmitin tänään mikrossa pikkulounaat kolmelle. Nautimme ne patiolla
manchegojuustolla päällystettyjen patonginpalojen kera. Hyvältä maistui
edelleen. Illalla auringon laskettua sitten ulos syömään…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti