Olen muutamana päivänä lepotuolissa aurinkovarjon alla pohtinut, että mitähän
syntyisi, jos tutustuttaisin chorizon valkolihaiseen kalaan. Päätin selvittää
asian. Ajatuksenani oli valmistaa merluzaa (kummeliturskaa)
chorizokuorrutuksella. Kalatiskin herra kertoi kuitenkin, että tänään on rosadakala
muy bueno. Sitä sitten. Valkoista sekin. Ja varsin kelpo yhdistelmä siitä
syntyikin. Luulisin, että melkeinpä mikä tahansa valkolihainen kala käy tähän
ohjeeseen, Suomessa kokeilisin tähän turskaa.
Rosadalle en keksi suomennosta. Se on yksi tyypillisimmistä kaloista
täällä Andalusiassa. Tavallisimmin se valmistetaan joko ”a la plancha”
(paistettuna) tai ”rosada alioli” (friteerattuna, annoksen keskellä aiolia).
Tänään rosada sai siis uuden kokemuksen. Se valmistui uunissa
chorizokuorrutuksen alla. Seuraksi ohuita parsoja, jotka tulivat Granadasta,
puolentoista tunnin ajomatkan päästä. Lähiruokaa siis.
Rosadafileen lisäksi tarvittavat ainekset:
1 chorizopallo (tuoretuotetta)
1 paahtoleipäsiivu
1 sitruuna
suolaa
mustapippuria
1-2 valkosipulinkynttä
nippu persiljaa
neljännes parmesaanista
nippu parsaa
Levitä kalafileet leivinpaperin päälle uunipellille. Purista niiden
päälle sitruunan mehua. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Kuori ja
paloittele tuorechorizo. Suomesta tuoreversiota on joskus vaikea löytää, joten kestomakkarakin
käy. Kypsennä chorizopalaset tilkassa oliiviöljyä. Lisää kuutioitu paahtoleipä,
tai mikä tahansa tähteeksi jäänyt leipäsiivu. Lisää leipäpalat pannulle
chorizojen ollessa liki kypsät. Leipäpalat imevät kaikki chorizosta irronneet
mehut talteen. Paahda pari minuuttia. Anna jäähtyä kymmenisen minuuttia. Laita
sitten chorizot ja leivät leikkuriin ja pyöräytä pienemmäksi. Lisää leikkuriin myös pienityt
valkosipulit, persiljat ja parmesaanit sekä loraus oliiviöljyä. Lisää pikkuisen
suolaa ja mustapippuria. Pyöräytä sopivan rouheiseksi massaksi, ei ihan
sileäksi. Levitä rouheinen tahna paloitellun tai kokonaisen kalafileen päälle.
Paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, riippuen fileiden paksuudesta.
Ota uunista ulos ihanan rapeakuorista ja maukasta kalaa.
Kuorrutetun rosadan seuraksi valmistin ohuita vihreitä parsoja. Parsanippu
maksoi 0,99 euroa. Edullista ja niin hyvää. Huuhtelin ja napsautin varret
poikki siitä kohti kuin ne halusivat katketa. Nämä parsat olivat niin tuoreita,
että niitä ei ollut syytä kuoria. Pyörittelin niitä grillipannussa muutaman
minuutin ajan oliiviöljyn kera. Puristin sekaan sitruunan mehua ja pyöräytin
mukaan suolaa ja mustapippuria myllyistään. Lautasella vielä parsojen päälle loraus
oliiviöljyä ja sitruunaa sekä raastettua parmesaania.
Buen provecho!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti