tiistai 1. toukokuuta 2018

Sunnuntain Surf & Turf


Sunnuntaina oli tarkoitus valmistaa päivän pääateria vasta mökiltä kotiin ajeltuamme. Olin varannut sitä varten nopeasti valmistuvia raaka-aineita. Mikäpäs sen parempaa ”pikaruokaa”, kuin hyvät naudan sisäfileepihvit ja uunitomaatit. Niiden seuraksi grillasimme sydänsalaatinpuolikkaita, jotka viimeistelin katkaravuilla ja parmesaanilla. Tämän menun valmistus tapahtuu nopeasti. Kunhan vain tuntia ennen valmistamista muistaa ottaa lihat ja jäiset katkaravut huoneenlämpöön. Sen tein heti sisään tultuani.
Talon isäntä huolehti omasta vastuualueestaan, ja tarkisti, että menulle ajateltu viini olisi juuri sopivan lämpöistä kun ruokailun hetki koittaisi. Samalla ovenavauksella, kun pihvit tulivat jääkaapista ulos lämpenemään, meni viinipullo sinne alkuvalmistelujen ajaksi hiukkasen viilenemään. Viini oli tänä sunnuntaina tavallista parempaa. Sain maaliskuussa lahjaksi pullollisen ihanaa herkkua nimeltään Amarone Armigero. Olen ihan heikkona Amaroneen. Jos haluan hemmotella itseäni, toivon talon viinivastaavalta Amaronea. Tämänkertaisen herkkupullon lahjoittaneet rakkaat ihmiset selvästikin tiesivät ihastuksestani. Sunnuntain  Surf & Turf –ateria (= samalla lautasella sekä lihaa että mereneläviä) sai saamastani lahjaviinistä mitä ihanimman aterian täydentäjän.  

Laitoin uunin lämpenemään 200 C asteeseen. Uunin lämmetessä pesin ja halkaisin kaksi tomaattia. Pyöräytin suola- ja pippurimyllystä kevyet kierrokset halkaistujen tomaattien leikkuupinnalle. Sekoitin kupissa 2 murskattua valkosipulinkynttä ja 3 rkl oliiviöljyä. Lisäsin seokseen kuivattuja yrttejä, taisi olla basilikaa. Levitin seoksen halkaistujen tomaattien päälle. Viimeistelin tomaatinpuolikkaat raastamalla pinnalle parmesaania ja ripottelemalla päälle dukkah-mausteseosta (toimii ilmankin). Tomaatinpuolikkaat (4 kpl) päällysteineen laitoin uuniin puoleksi tunniksi.
Seuraavaksi halkaisin ja huuhtelin varovasti välejä myöten sydänsalaatit. Leikkasin pienen ruskean viipaleen kannasta pois. Jäljelle jätin sievän vaalean kantaosan, näin salaatin puolikkaat pysyisivät kasassa. Heiluttelin enimmät vedet pois ja laitoin sydänsalaatinpuolikkaat hetkeksi talouspaperin päälle leikkuupinnat alaspäin valumaan. Taputtelin salaatit kuivaksi. Valmistelin ne grilliä varten valuttamalla leikkuupinnoille hieman oliiviöljyä. Pyöräytin pinnalle myös suolaa ja pippuria myllyistään, osittain salaatin väleihinkin niitä hippusia ohjaillen. Maustetut salaatit saivat jäädä odottamaan grillausta, joka tapahtuisi pihvien vetäytyessä foliossa.

Pihvit suolasin ja pippuroin ja paistoin nopeasti kuumalla grillipannulla voin kera. Paistoin vain sen verran, että saivat kauniin värin. Tämän aloitin siinä kohti, kun tomaatit olivat olleet 10 minuuttia uunissa. Nämä pihvit olivat suuret, hieman yli 200 grammaiset. Kauppias oli reilulla päällä… Laitoin pihvit pannulta värinoton jälkeen tomaattien seuraksi uuniin, omalle vadilleen. Seitsemän minuuttia uunissa oltuaan otin lihavadin uunista ulos ja käärin folion sen ympärille. Siinä ne pihvit tekeytyisivät, kunnes tomaatit olisivat kypsät ja salaatti tulisi grillistä. Pihvinyyttiin kertyneen nesteen kaadoin lautasella olevien pihvien päälle. Rouhaisin myllyistä pihveille vielä myös sekä suolaa että pippuria. 
Salaatin grillaus vie vain muutaman minuutin. Pinta saa reilusti ruskistua. Grillistä salaatit suoraan tarjoiluvadille ja loraus oliiviöljyä päälle. Myös sormisuolaa ja pippuria on hyvä lisätä vielä tässäkin vaiheessa. Pinnalle sulatetut ja valutetut katkaravut sekä raastettua parmesaania. Valmista on. Ja ihan superhyvää. Helppoakin vielä. Kastike. Semmoista ei tarvita, kun pihvi on mehevä ja lisukkeet tämän kaltaiset. Ensimmäisen veitsenviillon jälkeen antaa myös uunitomaatti omat mehunsa. Korkeintaan maustevoinapin voisin laittaa pihvin päälle, valkosipulisen sellaisen. Nyt en kaivannut sitäkään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti