tiistai 1. lokakuuta 2019

Pasta all’Amatriciana ja Rooma kuuluvat samaan muistojen helminauhaan


Ystäväni käväisi Roomassa, ja satuin näkemään pari facebook-päivitystä tuolta matkalta. Samalla ajatus karkasi omiin Rooman matkoihimme, joista viimeisimmästä on jo liian monta vuotta aikaa. Tuolloin kehitimme leikkimielisen mission löytää Rooman paras pasta all’Amatriciana. En tiedä löysimmekö parhaan, mutta monta erinomaisen hyvää kuitenkin. Nyt kun ystävän Rooman matkan aiheuttamassa muistojen tulvassa pääsin pastoihin saakka, oli itsestään selvää, mitä valmistin viime sunnuntain ateriaksi. Tosin jouduin tekemään sen olosuhteiden pakosta mukaelmana, näillä leveyksillä kun guancialea on turha kaupan vitriineistä metsästää. Niinpä korvasin tuon italialaisen pekonia tai savukylkeä muistuttavan suolatun lihan kotimaisella savukyljellä. Pecorinokin muuttui parmesaaniksi, kun viimeksi mainittua oli jo valmiiksi jääkaapissa.




Pastatyypeistä bucatini tai spagetti lienee yleisimmät tämän pastaruoan yhteydessä, mutta kyllä siellä Roomassa saimme all’Amatricianaa myös lyhyellä, pennetyyppisellä pastalla. Näin Suomessa kun tätä ruokaa valmistamme, on se jo muutenkin ”vähän sinne päin”, joten minun puolestani voit käyttää tähän ihan mitä vain pastaa mielesi tekeekään. Minä keitin tähän spagettia. Luulin, että seuraavasta satsista tulisi neljä kunnon annosta, eli kahdelle ruoka kahdeksi päiväksi. Tämä oli kuitenkin niin hyvää, että mählysimme sunnuntaina tätä kahdestaan niin paljon, että jäljelle jäi vain kaksi pienehköä annosta. Toki nekin riittivät ihan hyvin maanantain iltaruoaksi, kun työpäivän aikana olimme kuitenkin syöneet jo kunnon lounaat.

Spaghetti all’Amatriciana


350 g spagettia
n. 250 g savukylkeä (tai 1 pkt pekonia)
(öljyä)
1 sipuli
2 kuivattua chiliä
2 valkosipulin kynttä
0,5 dl valkoviiniä (meillä on vain kuivaa valkkaria)
400 g tomaattimurskaa
suolaa
mustapippuria
raastettua parmesaania (80 g kastikkeeseen + annosten päälle vielä lisää)
(pastan keitinvettä)




Kastikkeen keittoaika on n. 10-15 minuuttia (kun raaka-aineet pilkottu valmiiksi), ja pastan keittoaika löytyy pakkauksesta.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Ota kupillinen keitinvettä talteen, ennen kuin valutat pastan.

Kuutioi savukylki ja laita se kylmälle pannulle, ja sitten vasta levy päälle. Pannun kuumetessa rasvaa sulaa, ja kun se on sulanut, paistuvat savukylkikuutiot rapeiksi omassa rasvassaan.

Lisää sipulisilppu ja chilit (voit käyttää myös chilirouhetta) ja anna sipulin kuullottua. Kun sipulit alkavat olla mukavasti pehmenneet, lisää valkosipulit, ja jatka kuullotusta. Valkosipulin kanssa on syytä olla varuillaan, ettei se pääse palamaan.

Lisää valkoviini ja kiehauta. Lisää myös tomaattimurska ja anna kastikkeen kiehua muutamia minuutteja. Mausta pippurilla. Lisää myös suolaa, joskin varovasti maistellen. Suolan määrän tarve riippuu siitä, millä korvaat guancialen. Etenkin pekoni voi olla petollisen suolaista jo itsessään.

Kun kastikkeessa on maku kohdillaan, lisää raastettua parmesaania ja valutettu pasta. Sekoita kastike ja pasta hyvin sekaisin. Jos kaipaat kastikkeeseen lisää kostuketta, lorauta sekaan keitinvettä ja kiehuta pieni hetki. Tuo keitinvesi imeytyy aika nopeasti pastaan.




Annostele pasta lautasille ja viimeistele annokset pienillä pippuripyöräytyksillä sekä parmesaaniraasteella.




Mamma mia, miten hyvää tämä oli! Tokikaan se ei ollut aitoa all’Amatricianaa, mutta enpä sitä aidoksi väitäkään. Täällä Suomessa on toisinaan pakko hiukan soveltaa, jotta pääsee kuitenkin edes lähelle alkuperäistä.




Innostuin tämän pastan myötä katselemaan vanhoja Rooman kuvia, ja hämmästyin. Kuinka on mahdollista, että en ole ottanut ainuttakaan ruokakuvaa matkojen varrelta?! Toki niitä siellä ohessa välillä vilahtelee, mutta ei varsinaisesti kuvan pääkohteena. Ne olivat niitä aikoja ne. Tämä hotellihuoneessa odottanut kupliva tervehdys oli kuitenkin ilmeisesti sen verran erityistä, että siitä olin ottanut ihan oman kuvan, ja vielä toisenkin.




Näin ne ajat muuttuvat. Silloin ennen lomakuvissa oli ihmisiä ja nähtävyyksiä, kun taas nykyään suurin osa kameran sisällöstä on ruokakuvia. Tosin viime aikoina ovat ruokakuvat saaneet hyvän kilpailijan. Nyt onkin vaikea sanoa, onko kamerassa enemmän ruokakuvia, vai kuvia suloisesta lapsenlapsestamme. Syötävän hyviltä näyttävät molemmat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti