perjantai 27. syyskuuta 2019

Mukavasti sitruunainen savulohilaatikko


Onneksi on laatikkoruoat! Ne valmistuvat melkeinpä itsekseen, mikä on tosi hyvä juttu kiireisen arjen melskeissä. Laatikkoruokiin voi kätkeä erilaisia elintarvikkeiden jämiä, eli juuri niitä, mitä on tullut ostettua hiukkasen liikaa. Ennakkoluulottomasti kokeilemalla voi vanhoihin tuttuihin kotiruokiin löytää ihan uusia vivahteita. Jääkaapin jämiä yhteen vuokaan heittelemällä syntyi myös tämä savulohilaatikko, joka sai mukavan säväyksen aurajuuston kannikasta ja sitruunan mehusta. Ostin tätä ruokaa varten ainoastaan kylmäsavulohta ja tilliä, kaikki muu löytyi jo valmiiksi jääkaapista.




Savulohilaatikko


(2:lle)

300 g perunoita (= 8 pientä)
2 isoa porkkanaa
2 valkosipulin kynttä
1 punasipuli
80 g aurajuustoa
300 g kylmäsavulohta
1 puntti tilliä
(suolaa)
mustapippuria
½ sitruunan mehu
2 dl kuohukermaa + purkin huuhteluvesi




Pese tai kuori perunat. Nämä olivat vielä uuden sadon perunoita, joita ei kannata kuoria. Viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Se käy hetkessä myös ihan käsityönä, terävällä veitsellä.

Pese ja/tai kuori porkkanat, ja viipaloi nekin. Silppua valkosipulin kynnet.




Kuori ja silppua punasipuli ja kuullottele sipulisilppua muutama minuutti pannulla voissa. Tässä kohti ei kannata oikaista, koska näin tehden sipulin maku valmiissa ruoassa on huomattavasti pehmeämpi kuin ilman esikäsittelyä lisätyn sipulin.




Murustele aurajuusto. Viipaloi kylmäsavulohi, ellei se ole jo valmiiksi viipaloitu. Silppua tilli.

Voitele vuoka ja lado ainekset vuokaan siten, että pohjalle tulee puolet perunoista, joille on hyvä pyöräyttää kevyesti suolaa ja pippuria. Etenkin suolan kanssa kannattaa olla varovainen, koska kylmäsavulohi ja aurajuusto ovat suolaisia. Perunat kuitenkin vaativat suolansa. Levitä puolet porkkanaviipaleista perunoiden päälle, ja niiden päälle puolet valkosipuli- ja punasipulisilpusta. Pyöräytä näille hieman pippuria myllystä.




Levitä puolet aurajuustosta edellisten ainesten päälle.




Nyt aletaan olla puolivälissä, ja lado siihen kerrokseen tasaisesti kaikki lohet, sekä puolet tillisilpusta.




Seuraavaksi levitelläänkin lohien päälle toiset puolikkaat lohikerroksen alla olevista raaka-aineista. Minä tein sen siinä järjestyksessä, että laitoin lohien päälle ensin porkkanat, sipulit ja aurat.    




Päällimmäiseksi laitoin loput perunaviipaleet. Halusin auran nimenomaan porkkanoiden ja perunoiden väliin, että se tekisi laatikkoruoan yläosastakin mahdollisimman meheväksi. Toki voit sekoittaa kaikki ainekset myös ihan hyrskyn myrskyn keskenään, hyvää siitä tulee varmaan niinkin.

Purista ainesten päälle, tasaisesti eri puolille vuokaa puolikkaan sitruunan mehu sekä kerma. Lorauta tyhjään kermapurkkiin hiukan vettä, ja huljauttele sillä vedellä myös kaikki purkin reunoille ja pohjalle jääneet kermat ruokaan mukaan. (Voit toki myös sekoittaa sitruunan ensin kermaan, ja sitten kaikki nesteet kerralla vuokaan. Minä en kuitenkaan viitsinyt liata yhtään kippoa sen takia, joten lisäsin nesteet peräperää suoraan ruokaan. Siellä ne sekoittuisivat, ajattelin.)




Laita vuoka 225 C -asteiseen uuniin ja paista, kunnes perunat ovat kypsiä. Tämä satsi kypsyi n. 45 minuutissa.




Lisää toinen puolikas tillisilpusta vasta valmiin ruoan päälle. Jos lisäät sen ennen uunia, on tuloksena kärventynyttä tilliä. Sen sijaan välikerroksissa tilli pärjää uunissakin oikein hyvin.




Tein tämän lohilaatikon seuraavan päivän lounaaksi. Se tuoksui kuitenkin sen verran houkuttelevalta, että sitä oli ihan pakko maistaa tällaisen pikkuriikkisen makupalan verran jo illalla.




Tavallisesti teen lohilaatikon hyvin perinteisesti tuoreesta lohesta perunoiden, keltasipulin ja kerman kera. Mausteena suolaa, pippuria ja yrtiksi tilliä. Hyvää sekin, mutta erinomaisen hyvää, ja raikasta oli myös tämä yllä kerrotun mukainen sitruunalla ja auralla piristetty savulohilaatikko. Tykkäsin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti