maanantai 16. syyskuuta 2019

Anopilla testattu curry-lohikeitto


Eräissä hauskoissa juhlissa tuli pöytäkavereiden kanssa puhe lohikeitosta, ja siitä, kuinka eri tavoin kukin paikalla olleista kertoi sitä tekevänsä. Hanski-ystäväni kertoi maustavansa lohikeiton currylla, jonka kuulin antavan keittoon mukavan säväyksen. Minä puolestani olen valmistanut lohikeiton yleensä tämän Pätsyn legendaarinen lohisoppa -linkin ohjeen mukaisesti. Jotenkin kuitenkin tuo curry jäi pyörimään ajatuksiini. Niinpä kun Vilnan reissun ja siellä nautittujen aika raskaiden aterioiden jälkeen teki mieli kalaa ja kasviksia, oli ensimmäisenä mieleeni tullut ateria currylla maustettu ja runsailla kasviksilla täydennetty lohikeitto.




Tähän kirjaamani resepti on täysin oman mielikuvitukseni tuotetta, ja tällä ei todennäköisesti ole juuri muuta yhteistä ystäväni lohikeiton kanssa (resepti jäi tarkistamatta) kuin lohi ja curry. Halusin tähän mukaan hieman (ja todellakin paino sanalla hieman) aasialaista sävyä, joten curryn lisäksi kaivoin esiin myös kookoskerman. Enää tarvittiin vain testihenkilö, niinpä kutsuin anopin syömään. Kaikella rakkaudella… Panokset olivat siis kovat, ja riskillä mentiin. Varoitin kyllä anoppia, että menu voi muuttua. Jos soppa epäonnistuisi, tilaisimme pizzat.

Curry-lohikeitto


(6-8:lle)

n. 10 keskikokoista tai sitä pienempää perunaa
loraus (n. 2 rkl) oliiviöljyä
1 sipuli
2 tl curryjauhetta
1,5 tl kurkumaa
1 parsakaali (400 g)
1 kukkakaali (550 g)
1,5 l kalalientä
1 limen mehu
3 laakerinlehteä
vähän mustapippuria
suolaa maun mukaan, lisää etenkin jos kalaliemi vähäsuolaista
1 prk (250 ml) kookoskermaa
1,3 kg lohta
persiljasilppua runsaasti




1.
Pese ja/tai kuori ja kuutioi perunat. Näitä ei vielä tarvinnut kuoria, koska olivat uuden sadon perunoita. Laita perunakuutiot likoamaan kylmään veteen.

2.
Kuori ja silppua sipuli. Huuhtele ja hajota parsa- ja kukkakaalit nupuiksi.

3.
Kuumenna öljy pinnoitetussa keittokattilassa ja kuullota siinä sipuli. Lisää mausteet, curry herää pannulla henkiin.  Lisää huuhdellut ja keittiöpyyhkeellä kuiviksi taputellut perunakuutiot ja jatka kuullottamista. Lisää parsa- ja kukkakaalin nuput. Sekoittele hetken aikaa.




4.
Lisää kalaliemi, limen mehu ja laakerinlehdet ja anna keiton kiehua, kunnes perunat ovat kypsiä. Nämä perunakuutiot kypsyivät 10 minuutissa. Tarkista maku, ja lisää hieman mustapippuria ja suolaa myös, jos liemi tuntuu vähäsuolaiselta.

5.
Keiton kiehuessa nypi lohifileestä ruodot pois, ja kuutioi lohi reiluiksi paloiksi. Lisää kookoskerma ja lohipalat keittoon, ja sekoita kevyesti.




6.
Anna keiton kiehua lempeällä tulella muutaman minuutin ajan, eli juuri sen verran, että kala kypsyy ja keitto on taas kaikkinensa höyryävän kuumaa. Kala kypsyy nopeasti, joten ole varovainen, että kalapalat eivät pääse hajoamaan.




7.
Kun lohi on kypsää, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Viimeistele keitto persiljasilpulla. Keitto on nyt valmista. Tarjoa keiton kanssa leipää.




Keitosta tuli varsin hyvää, tosin vain hennosti aasialaissävytteistä. Jos haluat voimakkaampaa eksoottista vivahdetta, käytä curryjauheen tilalta currytahnaa. Myös kalakastike syventää makua Aasian suuntaan, samoin inkivääri. Ehkäpä jonakin päivänä kokeilen tuota tulisempaakin versiota, mutta tässä hetkessä tämä oli hyvä näin. Hanskille kiitos ideasta!




Taivaan tähden, minulla ei ole aavistustakaan missä ajatukseni reissasivat kun lohta ostin, ja tätä keittoa tein. Meitä oli vain kolme, ja nyt edessäni oli täpötäysi suuri kattilallinen herkullista keittoa. Ei mitään järkeä. Tässä kävi varmaan kuten monesti muulloinkin, eli vanhasta muistista tein ison satsin ruokaa. Onneksi anoppi tykkäsi keitosta, samoin me. Pizzoja ei siis tarvittu. Kukin meistä otti lisääkin, ja silti keittoa jäi vielä puoli kattilallista. Niinpä tyrkytin keittoa myös tyttäreni perheelle, jotka eivät ehtineet näihin kinkereihin mukaan. Lupasivat kuitenkin riennoistaan kotiin ajellessa koukata meiltä loput sopat mukaansa, ja kuulemani mukaan hyvin oli maistunut heillekin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti